IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PODGORICA: Državna izborna komisija nije prihvatila predsjedničku kandidaturu MILOJKA Spajića… (foto, video)

Državna izborna komisija DIK večeras nije usvojila kandidaturu lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića za predsjednika Crne Gore...

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 19: 02-2023, 00: 44… PODGORICA: Državna izborna komisija nije prihvatila predsjedničku kandidaturu MILOJKA Spajića… (foto, video)

Tri člana DIK-a su glasala za, četiri protiv, dok su četiri bila uzdržana.

DIK nije utvrdio kandidaturu Spajića za predsjednika države. Protiv su bili članovi DIK- a iz DPS- a Nataša Pešić, Vera Mijatović, Nikola Dedejić  i Aleksandar Jovićević iz SD- a.

Za su bili predsjednik DIK- a Nikola MugošaVladimir Čađenović iz Demokrata i Damir Suljević iz CGO-a.

Uzdržani su bili Miloš Giljen i Nataša Prelević iz DF- a, Milisav Ćorić iz SNP- a i Haris Mekić iz BS- a…

Član DIK- a Damir Suljević iz Centra za građansko obrazovanje je primijetio da je odjava Spajićevog prebivališta iz Srbije izdata 15. februara kad je u toj državi bio neradni dan.

Predsjednik DIK- a Nikola Mugoša je saopštio i da su večeras primili i obavještenje od MUP-a Srbije da je Spajić predao zahtjev za ispis iz državljanstva Srbije. Obavještenje je stiglo na zvaničnu mail adresu DIK-a.

Data je pauza od pet minuta.

Spajić je 15. februara odjavio prebivalište u Beogradu radi preseljenja u Crnu Goru, rekao je predsjednik DIK-a Nikola Mugoša.

On je rekao da je tu informaciju upravo dobio na imejl dokumentaciju od Policijske uprave Beograda.

Član DIK- a Damir Suljević iz Centra za građansko obrazovanje je kazao da će glasati za potvrđivanje kandidature.

I on je podsjetio je da bio uzdržan kada se raspravljalo o upućivanju zahtjeva RIK-u Srbije i smatra da je to bio presedan kojim su prekoračene nadležnosti DIK-a.

“Mi smo u odnosu na dva građanina, koji nijesu bili podnijeli kandidaturu, postupili selektivno i doveli ih u nepovoljan položaj u odnosu na ostale kandidate. Vjerujem da ne postoji odredba u zakonu da onaj koji ima duplo prebivalište i dvojno državljanstvo ne može biti kandidat. Ovo nije etički čista situacija i upitno je koliko je pravno čista, ali svakome treba dati šansu i neka o tome sude birači”, kazao je Suljević.

Čitaj još:   ALEKSANDRA Vuković: Nikada se bizarniji, drskiji, desničarskiji medij nije pojavio u Crnoj Gori od onoga koji je kreirao rektor UCG... (foto)

Član DIK-a iz SNP-a Milisav Ćorić je saopštio da nijesu imali adekvatan pristup prema svima kada su provjeravani potencijalni kandidati.

“Na Komisiji sam predlagao da za svakog vršimo provjeru, ako se vrši za jednog, onda se vrši za sve… Problematično je što je provjera tražena samo za određenu destinaciju, što je selektivan pristup”, rekao je Ćorić.

Član DIK-a iz SD- a Aleksandar Jovicević mišljenja je da misli da je DIK ispravno postupio kada su uputili zahtjev RIK-u Srbije, te da nijesu prekoračili ovlašćenja, jer su tu, kako je naglasio, da se staraju o zakonitosti izbornog procesa.

Predsjednik DIK- a Nikola Mugoša je istakao da DIK potvrđuje kandidaturu na osnovu dokumentacije dostavljene od nadležnih državnih organa.

On je podsjetio da su od Srbije tražili podatke o prebivalištu za Spajića i Mandića.

“Na toj sjednici nijesmo bili jednoglasni o upućivanju takvog zahtjeva. U informaciji iz Srbije za Spajića navedeno je da ima prebivalište, ali nijesmo dobili podatke o vremenu trajanja prebivališta. Bio sam protiv slanja takvog zahtjeva”, podsjetio je Mugoša.

Dodao je da s obzirom na to da nema informacije o vremenu trajanja prebivališta, postupili bi ishitreno ako bi odbili kandidaturu Spajića.

Vladimir Čađenović član DIK-a iz Demokrata je kazao da će on insistirati da se večeras potvrdi kandidatura.

Član DIK-a iz SNP- a Milisav Ćorić je saopštio da nijesu imali adekvatan pristup prema svima kada su provjeravani potencijalni kandidati.

“Na Komisiji sam predlagao da za svakog vršimo provjeru, ako se vrši za jednog, onda se vrši za sve… Za određene kandidate u medijima se pominje da imaju poslovne odnose u UAE i slično. Problematično je što je provjera tražena samo za određenu destinaciju, što je selektivan pristup”, rekao je Ćorić.

Član DIK- a iz DF- a Miloš Giljen, koji mijenja Koču Đurišića, rekao je da je bio uvjeren da će od Republičke izborne komisije Srbije dobiti isti odgovor i za Andriju Mandića i za Spajića.

“Stiče se utisak da je gospodin Spajić duži vremenski period obmanjivao javnost. DF je stava da ne želimo da arbitriramo i nepotpunoj i nejasnoj pravnoj situaciji, pa ćemo biti uzdržani”, istakao je Giljen.

Čitaj još:   SARAJEVO: KARDINALA PULJIĆA, NIJE BILO NA INAUGURACIJU, Kratko kazao, hoće li sarađivati s Komšićem

Članica DIK-a Vera Mijatović iz DPS-a kazala je da za predsjednika može biti biran crnogorski državljanin za koga su Ustavom predviđeni posebni rezidencijalni mehanizmi.

“Prilikom razmatranja ove kandidature moramo dosljedno poštovati propise i stručno ocijeniti dostavljenu dokumentaciju. Ne bi bilo dobro da se zanemari činjenica da kandidat ima dva prebivališta. Kandidat čiju kandidaturu razmatramo nije zivio u Crnoj Gori 15 godina i može se steći utisak da se radi o svjesnom izigravanju propisa”, rekla je Mijatović.

Predsjednik DIK- a Nikola Mugoša rekao je da je provjerom utvrđeno da je podnosilac kandidature prikupio dovoljan broj validnih potpisa podrške

Podsjetimo, mladi Pokreta Evropa sad predali su u četvrtak DIK-u predsjedničku kandidaturu Spajića.

DIK je do sada potvrdio samo kandidaturu jednog od lidera Demokratskog fronta– Andrije Mandića.

Predsjednički izbori zakazani su za 19. mart, a kandidature se mogu podnositi do 26. februara.

BONUS VIDEO: Spajić: NEĆU ODUSTATI!

izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more