IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DINA Bajramspahić: Političari neprestano igraju igre, ne bi me čudilo da ni troje sudija ne izaberu…

Građanska aktivistkinja Dina Bajramspahić komentarišući događanja uoči sjednice Skupštine na kojoj će se glasati o sudijama Ustavnog suda, kaže da je zabrinuta, jer su dnevnopolitička dešavanja gurnula u sjenku temu koja je od krucijalne važnosti po državu.

Dodaje kako treba ovo pitanje konstantno vraćati u fokus, sve do samog izglasavanja na plenumu.

Vođena dosadašnjim iskustvom sa ponašanjem političkih elita ostaje skeptična i nada se da će makar tri člana biti izglasana.

„Idealan scenario bio bi da izaberu četiri člana, ali ako se to ne desi, važno je da izglasaju tri člana. Zabrinuta sam da ne bude manje od tri, jer su političari vođeni partijskim interesom koji stavljaju ispred opšteg. Imajući u vidu to kako neprestano igraju igre i kako neprestano pokušavaju da smo izvuku korist za svoje partije, mislim da treba da budemo zabrinuti.

Na ruku im ide to što na ovo pitanje više niko ne obraća pažnju. Mislim da treba da podsjećamo i vladajuće i opozicione strukture koliko je pitanje Ustavnog suda važno za nastavak naših pregovora, za sve građanke i građane a uostalom i za izbore, tako da vjerujem da je neopravdano što je fokus pažnje pomjeren na druga pitanja i da treba zadržati trunku sumnje do samog ishoda glasanja“, kazala je ona.

Čitaj još:   ŽELJKO Vukmirovićm: Neozbiljno... (foto)

Bajramspahić ne očekuje da će ni nakon izglasavanja sudija Ustavni sud funkcionisati idealno. Očekuje mnoge probleme, ali dodaje da ipak treba postojati vjera da će se uskladiti.

„Kao sto su i druge institucije politizovane, politizovan je i Ustavni sud koji će kao takav i nastavitirad. Međutim treba imati malo nade, jer će funkcionisanje Ustavnog suda zavisiti od unutrašnje dinamike koju će kreirati njegovi članovi. Ako oni jedni drugima budu davali dobar primjer i dizali ljestvicu onda iskoraci mogu da se očekuju i to bi bio nekakav pozitivan scenario“, navela je.

Na pitanje sta bi uslijedilo da ni ovog puta ne dobijemo sudije, kaže da ima više opcija.

„Biće dovedeni u pitanje ishodi izbora i ovih predsjedničkih, a i budućih parlamentarnih. Poznata je situacija u Šavniku, kao i u nekim opštinama u kojima zbog nefunkcionalnosti Ustavnog suda nije došlo do smjene vlasti. Bezbroj je komplikacija koje bi uslijedile pa je jako bitno održati javni pritisak za pozitivan ishod“, poručila je Bajramspahić.

Čitaj još:   DINA Bajramspahić: Ponuda DPS- a koja je na stolu u javnom je interesu, svi treba da pokažu spremnost na kompromis...

izvor: http://antenaM.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more