IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SKANDAL: Dritan doveo Ramu u Podgoricu da promovišu propali velikodržavni projekat!

Abazović je nakon današnje zajedničke sjednice saopštio da su iz Podgorice poslali poruku saradnje, i naravno podržao je Ramu u promociji Otvorenog Balkana, velikodržavnog projekta po kome region Zapadnog Balkana treba da bude podijeljen između tri velike nacionalne tvorevine – Velike Srbije, Velike Albanije i Hrvatske

Nakon današnje zajedničke sjednice vlada Crne Gore i Albanije postalo je jasno da je kontroverzni Abazović pozvao svog kolegu Edija Ramu da u Podgorici zajedno promovišu propali velikodržavni projekat Otvoreni Balkan.

Premijer Albanije je nakon zajedničke sjednice dvije vlade poručio ”da je Otvoreni Balkan neophodan kako bi zaživio ritam svega što su vrijednosti i zahtjevi iz Berlinskog procesa”. Pridružio mu se i kontroverzni predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović koji je čak najavio da planira neformalni sastanak Otvorenog Balkana u Crnoj Gori.

Abazović je nakon današnje zajedničke sjednice saopštio da su iz Podgorice poslali poruku saradnje, i naravno podržao je Ramu u promociji Otvorenog Balkana, velikodržavnog projekta po kome region Zapadnog Balkana treba da bude podijeljen između tri velike nacionalne tvorevine – Velike Srbije, Velike Albanije i Hrvatske.

Po ovom planu koji je ustvari relikt bivše američke administracije Donalda Trampa, i koji je otvoreno podržao ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, Crna Gora, Kosovo, Bosna i Hercegovina i Makedonija bi faktički nestale kao države.

I pored toga što je EU odavno prozrela ovaj plan i jasno izrazila protivljenje njegovoj promociji, Abazović kaže da je ”afirmativan prema Otvorenom Balkanu i da je on oživio Berlinski proces”.

“U junu planiramo neformalni sastanak koji nije klasični sastanak o Otvorenom Balkanu. Ako političke okolnosti dozvole, pokušaćemo da organizujemo neformalni sastanak, koji bi bio kao ovaj danas”, najavio je veleizdajnik Abazović, koji iako nema podršku ni pet odsto građana i dalje gura Crnu Goru u propale velikodržavne projekte.

Čitaj još:   DUŠKO Mihailović: Manastiri SPC kao država u državi- Crkva tražila 100 „kalašnjikova“... (foto)

Prema njegovim riječima Vlada Crne Gore ostaće posvećena da zajedničke sjednice organizuje i sa drugim vladama zemalja u okruženju.

Premijer Albanije Edi Rama poručio je da zahvaljuje jer su još jednom osjetili toplinu dobrodošlice i afirmaciju bratstva.

“Naše dvije zemlje su više nego susjedi i zajednički mogu odraditi bolje rezultate. Sastajemo se u jednom izazovnom vremenu. Značaj ovog bratstva i susjedstva nam se čini jako važnim. Kako smo zajedno posjetili Kijev i Zelenskog, dvije zemlje su posvećene EU i dvije članice NATO, potpuno su na strani Ukrajine, naša nastojanja predstavljaju bazu za produbljivanje odnosa”, kazao je on.

Dodao je da smo prošle godine sa problemima rata koji je počeo ne samo da se rasparča Ukrajina nego i destabilizuje Evropa, porast inflacije, doživjeli i dobre momente na putu ka EU.

“EU postala otvorenija i osjećajnija sa aspekta geopolitike i odnosu prema Balkanu. EU je počela. EU je zajdnička vrijednost, a brzina ka članstvu zavisi od regionalne saradnje. Tvrdim da je Otvoreni Balkan neophodan kako bi zaživio ritam svega što su vrijednosti i zahtjevi iz Berlinskog procesa, a samit u Podgorici u junu će doprinijeti tome”, poručio je Rama koji je objeručke prihvatio mogućnost za promociju propalog velikodržavnog projekta Otvoreni Balkan.

Kazao je da ”nema skrivene ruke u toj inicijativi”.

”Nemojte tu vidjeti ni Kineze, Ruse, marsovce, ali ni Njemce. To je naša inicijativa. Albanija, Srbija i Sjevrna Makedonia su potpisale sporazume koji su i ranije potpisani. Ne znam nijedan od tih sporazuma koji nije u okviru Berlinskog procesa. Ko bude htio da u svemu tome vidi Kineze, Ruse i marsovce, neka ih vidi”, poručio je Rama koji je u Podgorici dobio priliku da promoviše propali velikodržavni projekat.

Čitaj još:   NA STOLU DVIJE OPCIJE: Vlada bez SNP- a bliža od vlade bez SDP i SD- a...

Prema njegovim riječima nema suprostavljanja između Berlinskog procesa i Otvorenog Balkana, iako je iz EU više puta jasno poručeno da su dva koncepta nespojiva.

izvor: aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more