IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ROŽAJE: SIMBOL MRŽNJE I HUŠKANJA NA NACIONALIZAM- Još uvijek nisu uklonjene skandalozne freske iz crkve Ružica…

Kako je zabilježeno u defterima tamošnjih ortodoksa, ovo vjersko zdanje potječe još iz doba Nemanjića i kroz historiju, tako se navodi, rušeno je nekoliko puta.

Otkako su do javnosti, prije gotovo dvije sedmice, došle fotografije na kojima se vide stravični prizori kojima je oslikana crkva Ružica u Rožajama, nije bilo nikakvih pomaka niti dogovora između predstavnika Opštine i Eparhije budimljansko-nikšićke.

Crkva Ružica, posvećena rođenju svetog Jovana Krstitelja, jedina je crkva u užoj gradskoj jezgri Rožaja, naseljenog mjesta na krajnjem sjeveroistoku Crne Gore. Jedina je zbog toga što u ovom gradiću živi samo oko dva-tri posto pravoslavnog stanovništva. Kako je zabilježeno u defterima tamošnjih ortodoksa, ovo vjersko zdanje potječe još iz doba Nemanjića i kroz historiju, tako se navodi, rušeno je nekoliko puta.

Ipak, posljednji put crkva Ružica obnovljena je 1992. godine, nakon što je stradala za vrijeme komunističke vladavine, ali od tada sve do prije nekoliko godina bila je u izuzetno lošem stanju – bilo je potrebno obnoviti krov na crkvi, uraditi fasadu, zamijeniti stolariju, uraditi drenažu oko crkve, a potom i promijeniti krov na parohijskom domu, kompletnu stolariju i uraditi fasadu…

Bošnjaci, koji su većinski narod u Rožajima, prvi priskaču u pomoć. Organizira se bošnjačka dijaspora porijeklom iz Rožaja, skuplja novac i donira ga Pravoslavnoj parohiji rožajskoj. Sve kako bi izrazili poštovanje prema svojim komšijama pravoslavcima, koji se u ovom dijelu Crne Gore uglavnom nacionalno izjašnjavaju Srbima, s kojima kroz historiju skupa žive i rade na tom prostoru. Informacija o ovom primjeru suživota obišla je regionalne medije te 2021. godine, baš kao što i dvije godine kasnije informacija o, u najmanju ruku, jezivim freskama upravo iz obnovljene Ružice obilazi zemlje nastale raspadom Jugoslavije, piše Stav.ba.

Na društvenim mrežama prije nekoliko dana počele su kružiti fotografije iz crkve Ružica koje su zaprepastile javnost. Na tim fotografijama prikazan je enterijer ovog molitvenog prostora, a posebnu pažnju na sebe skreću freske, zidne slike, na kojima su prikazani muškarci u osmanskoj i bošnjačkoj nošnji kako sa sabljama u rukama nasrću na ovu bogomolju. Da stvari budu još morbidnije, na jednoj freski prikazana su dvojica muškaraca s fesom na glavi kako s kamama u rukama zamahuju prema kolijevci u kojoj je novorođenče, time šaljući poruku da su muslimani spremni za klanje srpske nejači. Na ovaj način nedvosmisleno ukazuju na to koga uzimaju za neprijatelje.

Čitaj još:   TEŠKA SRAMOTA: Na zidu crkve u Rožaju, Muslimani sa noževima nad kolijevom, a donatori i Bošnjaci tog grada... (foto)

Jasno je da je ovaj slučaj izazvao u prvom redu osjećaj razočarenja kod rožajskih Bošnjaka, koji su iz svojih džepova izdvajali novac za obnovu Ružice, a donekle je poljuljao i povjerenje između Bošnjaka i Srba koje je na ovoj teritoriji dugo s pažnjom čuvano.

Freske su u ovoj crkvi oslikane tokom obnove 2021. godine, što znači da su pravoslavci ovoga kraja dobro znali za njihov sadržaj i sve do dana današnjeg su šutjeli. Čim su se fotografije unutrašnjosti ovog objekta počele širiti Twitterom, organiziran je sastanak predsjednika Skupštine opštine Rožaje Almira Avdića i predstavnika klubova političkih subjekata u toj lokalnoj samoupravi, koji su se usaglasili s tim da se promijeni skandalozni freskopis u crkvi Ružica te da odgovorni upute izvinjenje.

S obzirom na to da je ova vijest izazvala veliku pažnju kako u Rožajima, tako i u cijeloj Crnoj Gori, pa i regiji, predsjednik Skupštine opštine Rožaje Almir Avdić za Stav je rekao da je bilo nužno sazvati i jedan sastanak na kojem će biti razmatrana cjelokupna situacija.

“Crkva Ružica izgrađena je na prostoru koji smo mi, institucionalno, dodijelili SPC-u. Uz to, ona je u dobroj mjeri i obnovljena, kako pojedinačno, tako i institucionalno, zahvaljujući pomoći nas Bošnjaka.

Učestvovali smo u rekonstrukciji, a također smo prije dvije godine svojim donacijama pomogli i izradu freskopisa. Naravno, nismo mogli ni slutiti da će freske izgledati onako kako danas izgledaju.

To je sve s pravom iziritiralo stanovništvo Rožaja tako da sam, kao predsjednik Skupštine opštine Rožaje, imao obavezu sazvati jedan kolegijum predstavnika svih političkih stranaka koje učestvuju u radu lokalnog parlamenta, tu je prisustvovao i predsjednik opštine, kao i paroh Slobodan Radojević“, počinje priču.

Kako dodaje, svi prisutni na sastanku su osudili jedan ovakav postupak, koji je, kako kaže Avdić, ničim izazvan.

Čitaj još:   ISTANBUL, STRAVIČNA NESREĆA: Avion promašio pistu i raspao se, povrijeđeno na desetine osobe... (foto i video)

“Ako su htjeli prikazati neki historijski događaj, to najprije treba imati neko historijsko utemeljenje. S druge strane, historijski je potvrđeno da su Bošnjaci i Srbi ovih prostora, dakle muslimani i pravoslavci, imali mnogo lijepih momenata i nije mi jasno zašto neki od njih nije oslikan na unutrašnjim zidovima crkve.

Mi smo se kroz historiju mnogo međusobno pomagali. Pravoslavaca u Rožajima svega je dva-tri posto, ali smo mi uvijek, kao lokalna vlast, gledali maksimalno finansijski podržati čisto kako se ne bi ni na koji način osjećali ugroženim. Na ovom sastanku donijeli smo zaključak da predstavnici crkvene zajednice, na čelu s parohom Slobodanom Radojevićem, trebaju ukloniti ili promijeniti freske te da upute javno izvinjenje muslimanima. Kao obećanje smo dobili da će raditi na tome“, kaže Almir Avdić uz napomenu da je „vruć krompir u rukama predstavnika SPC-a u Crnoj Gori“.

izvor: SB

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more