IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NENAD Čanak: Predsjednički izbori u Crnoj Gori važni za region onoliko koliko je rat u Ukrajini važan za svijet… (foto, video)

„Alternativa je samo i isključivo građanska, demokratska, nadnacionalna država ravnopravnih građana. A trenutno je u toku proces uništenja institucija– od parlamenta pa nadalje”, ističe NENAD Čanak.

NOVI SAD: Regija, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 06: 03-2023, 20: 14… NENAD Čanak: Predsjednički izbori u Crnoj Gori važni za region onoliko koliko je rat u Ukrajini važan za svijet… (foto, video)

Predsjednički izbori u Crnoj Gori su važni za region onoliko koliko je rat u Ukrajini važan za svijet, ocijenio je lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. On je u emisiji „Aritmija“ na Gradskoj RTV, autorke Tamare Nikčević, kazao da su protekle dvije i po godine u našoj zemlji protekle u nastojanju da se pokažu navodni dokazi da Crna Gora ne može samostalno da funkcioniše bez Srbije.

Komentarišući izjavu specijalnog izaslanika SAD- a za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da će se Rusija miješati u izbornu kampanju za predsjedničke izbore u Crnoj Gori, Čanak kaže da Eskobar nije mislio samo na Rusiju, nego i na Srbiju.

„Biće, naravno, iz Srbije ozbiljnih pokušaja da se utiče na izbore i ozbiljnih uticaja, ne samo medijskih nego i direktne finansijske podrške četničkim kandidatima. Sigurno će mnogi sa dvojnim državljanstvima po instrukcijama dolaziti da glasaju. Biće teška kampanja”, smatra Čanak.

Protekle dvije i po godine su, kako dodaje, pokazale šta je alternativa.

„Alternativa je samo i isključivo građanska, demokratska, nadnacionalna država ravnopravnih građana. A trenutno je u toku proces uništenja institucija– od parlamenta pa nadalje”, ističe Čanak.

Ukoliko je, kako kaže, američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil zaista podržao plan o srpskoj mornarici – sporazum Srbije sa Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom, o razoružavanju BiH i Kosova, dok je istovremeno njegova posredna poruka prozapadno orijentisanim političarima i političkim snagama u Crnoj Gori bila da prihvate realnost, onda je, ističe Čanak, riječ o kratkoumnoj politici.

“Vi ćete u Crnoj Gori imati ozbiljan otpor svemu tome. To nije sporno, jer je to nemoguće. Ne možete vi sada izbrisati ljudima identitete, osim ako ih ne raselite ili ne pobijete, što je ruski recept za takve stvari”, kazao je Čanak.

Čitaj još:   VIC DANA Što se to šapće tokom seksa kod nas i oko nas? (foto)

Sistematsko gaženje crnogorskog identiteta je dovelo do toga da Crna Gora postane, ne samo nezavisna država, nego i članica UN i NATO- a, zato što stalno gaženje identiteta proizvodi suprotnu reakciju, ističe Čanak. Pokušaj rješavanja kosovskog pitanja preko Crne Gore ili BiH, može, smatra, stvoriti samo nove tenzije koje neće dovesti ni do čega dobrog.

Sve što se događa u Crnoj Gori je kombinacija interesa ruskih bezbjednosnih struktura i Crkve Srbije

Čanak se osvrnuo i na sporazum koji su u Briselu potpisali Vućič i Kurti, istakavši da je, iako iznuđen, bilo kakav dogovor bolji od dosadašnjeg statusa quo.

“Zamrznuti sukob samo znači da će se jednom odmrznuti i da se samo čekaju povoljnije okolnosti da se taj sukob nastavi, kao što je to bilo u Bosni. Uprkos kiselim osmesima sa obe strane, ipak mislim da je ovaj sporazum pozitivan pomak za stabilnost čitavog regiona”, istakao je Čanak.

Ono što je naročito važno, dodaje, jeste da je prihvaćena činjenica da je Kosovo nezavisna država.

“Prihvaćena je činjenica da se moraju obezbediti najviši evropski standardi za građane Kosova. Te priče o lažnoj državi su smešne, to je bio pokušaj da se sukob stalno drži podgrejanim, da bi se, ako se pojavi promašaj na nekoj drugoj strani, uvek mogao odmrznuti. Tim pre, što to čak i nije u izvornom smislu reči, apsolutna volja Beograda već Moskve, kojoj treba destabilizacija Balkana da bi otklonila fokus pažnje međunarodne javnosti sa agresije na Ukrajinu”, navodi NENAD Čanak.

Ističe da je demokratska javnosti EU i SAD- u shvatila, kada se otvorila “Pandorina kutija ruskog hibridnog rata” koji je korumpirao zapadnoevropske političare, da je riječ o jednom kancerogenom širenju totalitarizma.

“Postalo je sasvim jasno da, ako se Putinu i oficijelnom Kremlju, nastavi popuštanje koje je počelo 2014., kada je međunarodna zajednica više nego mlitavo odgovorila na agresiju Ruske federacije na Ukrajinu, na aneksiju Krima, aneksiju delova Donbasa, da će se time dati zeleno svetlo za sve što sledi”, kazao je Čanak.

Čitaj još:   NENAD Čanak crnogorskim poslanicima: NE DAJTE MU DA POBJEGNE... (video)

To je, kako dodaje, i potvrđeno činjenicom da ruski velikodostojnici bez ikakvog razmišljanja prijete Poljskoj.

“Ako se sada Srbija ne oslobodi toksičnog ruskog uticaja, nastaviće se sa destabilizacijom Kosova, BiH i Crne Gore”, naglašava lider Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Sve ono što se događa u Crnoj Gori, zaključuje Čanak, je direktno kombinacija ruskog interesa bezbednosnih struktura Kremlja i njihovih afilijacija na Balkanu sa Crkvom Srbije, najbližom organizacijom Crkvi Rusije koja je proizvod KGB-a, odnosno policijska organizacija.

Cijelu emisiju možete pogledati večeras na Gradskoj RTV od 21 sat

BONUS VIDEO: MILO Đukanović: Crna Gora ima tradiciju slobodara a ne tuđih slugana

izvor Gradski.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more