IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MIODRAG ŽIVKOVIĆ: Kada duh izađe iz boce- “Crna Gora, kakvu je žele naši protivnici ličila bi na ‘ludu kuću'”… (foto)

Crna Gora, kakvu je žele naši protivnici ličila bi na “ludu kuću” i bila bi lak plijen za ostvarenje njihovih vjekovnih hegemonističkih snova.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 08: 03-2023, 00: 14… MIODRAG ŽIVKOVIĆ: Kada duh izađe iz boce- “Crna Gora, kakvu je žele naši protivnici ličila bi na ‘ludu kuću'”… (foto)

Piše: Miodrag Živković (Facebook objava)

Još u vrijeme velikosrpskih – svetosavskih litija, pisao sam o tome da je u Crnoj Gori duh izašao iz boce i da će trebati mnogo vremena i pameti da ga tamo i vratimo. Progutali smo tada staru i otrcanu priču o ugroženosti srpstva u Crnoj Gori, iako je ona već dugo prepoznata kao predskazanje velikosrpskog hegemonizma koji ruši sve pred sobom.

Progutali smo je, jer iz bliske prošlosti i istorije, nažalost, nijesmo ništa naučili. Koliko je priča o ugroženom srpstvu stara i prepoznatljiva kao latentno zlo koje razara sve što mu se nađe na putu, najbolje je opisao sjajni Boro Kontić koji je rat proveo u Sarajevu gdje i danas živi, kada je rekao i napisao da uvijek kada čuje tu priču, silazi u podrum da vidi ima li tamo sve za duži boravak. 

Upravo na lažnoj priči o ugroženosti srpstva u Crnoj Gori koju su otvorili i pokrenuli srpski patrijarh i srpski vožd, domaći izvođači njihovih radova su razorili građanski karakter Crne Gore, sekularizam, antifašizam, multivjerski i multinacionalni suživot koji smo decenijama mukotrpno gradili.

Mržnja, populizam, primitivizam demagogija i revanšizam, danas razaraju Crnu Goru. Nalazimo se na mnogo ozbiljnijem udaru od ovih pošasti, nego što mnogi i pretpostavljaju. Ovakve dobro planirane fašisoidne akcije, sasvim normalno, imaju i svoje reakcije.

Čitaj još:   KAKAV Sumrak šampiona: Galata POMETANA od Ahisara...

Doživljavajući Crnu Goru kao neuređeni provizorijum, a ne ozbiljnu državu, što je i bila namjera autora ovoga zla, danas imamo ružno i tužno slavljenje izborne pobjede u Tuzima sa artikulacijom velikoalbanskog nacional-šovinizma. Autori naše apokalipse zadovoljno trljaju ruke, jer se njihova zamisao o razaranju Crne Gore po svim šavovima ostvaruje, baš po zamišljenom i planiranom scenariju.

Još samo da se Crnogorci dignu na noge i stvar je riješena, baš kako su oni zamislili. Upravo zato, više nego ikada moramo biti mudri i ne uzvratiti po zamišljenom scenariju naših mrzitelja i okupatora u pokušaju. 

Dobro znajući da je lako otvoriti vrata iza kojih se krije zlo, a teško ih je zatvoriti, moramo učiniti sve da zlo vratimo gdje mu je mjesto i ta vrata zatvorimo zauvijek, ako želimo da spasimo našu Crnu Goru. Kao najbrojniji narod moramo biti, više nego ikada, svjesni da da je ovo zemlja svih nas, bez obzira koje smo vjere i nacije. 

Moramo dobro znati da Crna Gora može opstati i ovo zlo preživjeti, samo kao građanska država, a ne getoizirana i nacionalno izdijeljena. 

Crna Gora, kakvu je žele naši protivnici ličila bi na “ludu kuću” i bila bi lak plijen za ostvarenje njihovih vjekovnih hegemonističkih snova. Uvjeren sam, da samo dobro može pobijediti zlo.

Moraju i naši međunarodni partneri prepoznati na pravi način ovo što nam se dešava, iako do danas to ne žele vidjeti zarad “viših”, ali sramnih interesa koji Balkan ponovo pretvaraju u bure baruta. I dalje sam uvjeren da nas ima mnogo više koji želimo sačuvati ovu zemlju od onih koji je žele zauvijek zatrijeti.

Čitaj još:   UGLEDNI GLUMAC ADNAN Hasković pita Ivanu Marić: Na čijoj si platnoj listi analitičarko... (foto i video)

To je naša najveća snaga i moramo je iskoristiti na mnogo pametniji i odlučniji način, nego što smo to do sada činili. Stranačke samodovoljnosti i sebičnosti ne smiju biti prepreka i smetnja za odlučnu borbu, osim ukoliko ne želimo sa istim strankama nastaviti djelovanje u tuđoj državi. 

Mudrost i odlučnost mogu i moraju sačuvati ovu zemlju. Krajnje je vrijeme da se probudimo iz stranačkih snova o lažnim privilegijama i okrenemo spasu sopstvene države.

izvor (Antena M/FB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more