IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CPC organizuje susrete sa DIJASPOROM: Dolazak potvrdilo 400 zvanica… (foto)

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorski Mihailo, kako smo ranije saopštili, donio je odluku da 2023. godina bude obilježena nizom svečanih aktivnosti u susret velikom jubileju  Crnogorske pravoslavne crkve– tri decenije od obnavljanja, na Lučindan, 31. oktobra, naveli su iz CPC.

“Prva svečanost– Susreti sa dijasporom biće upriličena 16. marta u kongresnoj sali Hotela Grand na Cetinju.

Koordinator ovog događaja, po blagoslovu mitropolita Mihaila, je Dušan Glendža. Dolazak je do sada potvrdilo više od 400 zvanica iz crnogorske dijaspore diljem svijeta”, ističu iz CPC.

Crnogorska pravoslavna crkva, od obnavljanja 1993. godine, prvi put organizuje ovakav događaj, koji je naišao na oduševljenje dijaspore.

“Goste će pozdraviti poglavar CPC, Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorski, Mihailo, kao i gradonačelnik crnogorske prijestonice Nikola Đurašković. Uvodna izlaganja imaće i predsjednik Dukljanske akademije nauka i umjetnosti Blagota Eraković i književnik i publicista Borislav Cimeša“, najavljeno je iz CPC.

Čitaj još:   MITROPOLIT MIHAILO NE ŽELI U MIROVINU: NEMIRI U CRNOGORSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI... (foto)

Na skupu će govoriti više predstavnika dijaspore, a planiran je i bogat kulturno-umjetnički program, kao i svečana večera.

Crnogorska Pravoslavna Crkva obnovljena je na tradicionalnom Opštecrnogorskom narodnom zboru na Cetinju, na Lučindan, 31. oktobra 1993. godine.

Za duhovnoga poglavara Crnogoraca pravoslavne vjeroispovijesti izabran je mitronosni arhimandrit u Američkoj pravoslavnoj crkvi njegovo visokopreosveštenstvo gospodin Antonije (Abramović), koji se predstavio 18. novembra 1996. godine. Naslijedio ga je vladika Mihailo (Dedeić), hirotonisan u Sofiji, u crkvi Svete Paraskeve, 1998. godine.

“Povodom ovoga velikoga crnogorskoga jubileja– tri decenije od obnove naše Autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve– Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski i Mitropolitit crnogorski Mihailo, poziva vjerujuće i sve ljude dobre volje da daju doprinos njegovom obilježavanju”, zaključuje se u saopštenju CPC.

izvor: cdm.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more