IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Draginja VUKSANOVIĆ- STANKOVIĆ uoći izbora: CRNA GORA ili će upasti u VELIKOSRPSKE ralje ili će krenuti EU putem… (foto, video)

Kandidatkinji Socijaldemokratse partije SDP za predsjednicu Crne Draginji Vuksanović Stanković, ponovo je prijećeno smrću...

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 13: 03-2023, 19: 24… Draginja VUKSANOVIĆ- STANKOVIĆ uoći izbora: CRNA GORA ili će upasti u VELIKOSRPSKE ralje ili će krenuti EU putem… (foto, video)

Ona se ipak ne plaši, javno, hrabro i otvoreno govori o interesima svoje domovine. U našim Vijestima u 7 Hayat TV- a ekskluzivno je govorila o prijetnjama za njenu opstojnost, važnosti predstojećih izbora, ali i atmosferi u Crnoj Gori i regionu.

Vuksanović-Stanković je na početku naglasila važnost predstojećih izbora u Crnoj gori, pojasnivši kako predsjednik nema nadležnosti, ali ima legitimitet da crpi mandat iz volje građana.

  • Crna Gora pred sobom ima dva puta. Da li će krenuti stranputicom i upasti u ralje velikosrpskih, kleronacionalističkih projekata ili će krenuto putem evropskih integracija za koje, ja kao kandidat za predsjednika, smatram da nam je mjesto. Građani Crne Gore za koje znam da nemaju dilemu oko ljubavi prema domovini, znam da će se se opredijeliti za moju kandidaturu, jer je to put očuvanja svih građanskih snaga Crne Gore– navela je.

Podsjetila je kako je Crna Gora u periodu 2012. – 2016. godine bila lider provevropskih integracija u regionu.

U periodu od 2016. – 2020. godine dolazi do jedne vrste zastoja evropskih integracija da bi 2020. godine nastupio kolaps za vrijeme vladavine Zdravka Krivokapića i sada Dritana Abazovića. Imali ste na čelu vlade premijere i sada imate premijera koji, umjesto da služe zvaničnim interesima Crne Gore, oni pod patronatom Beograda koja je produžena ruka Putina i Moskve, služe interesima zvanične Srbije i pokušavaju Crnu Goru uvesti u projekte ‘Otvorenog’, a ja to zovem ‘Zatvorenog Balkana’.

U jednoj kritici sam rekla da je srpski svet velikodržavni projekat, a to je sada ‘Otvoreni Balkan’. Za SDP i za mene kao kandidatkinju je to jedna primitivna, destruktivna politiika i politika sukoba. Zajedno sam sa svojom partijom odbijala takve projekte, politke, jer je naš jedini put, put Evropske unije. Srpske svetove, Otvorene i zatvorene Balkane odbijamo – poručila je.

Komentarišući ruski utjecaj, Vuksanović – Stanković smatra da je veoma jak i da imaju glavnog eksponenta u zvaničnoj politici Srbije.

  • Za nas je dobro što smo članica NATO-a i ja ću se kao predsjednica boriti za očuvanje tog partnerstva. Imali smo brojne pokušaje da se preko DF-a koji je glavni eksponent politike zvaničnog Beograda u Crnoj Gori, izvrši rusko-srpski utjecaj, kako bi se Crna Gora kao NATO država bacila na koljena i potpuno potopila. Sve građanske i proevropske snage će tome stati na put i takva Crna Gora će pobijediti na izborima– kazala je.
Čitaj još:   NOVI PAZAR: Na Ahiret, preselila predsjednica Skupštine Ifeta Radončić...

Napomenula je kako NATO znači stabilnost, te da su zbog toga što je Crna Gora jedna od članica Sjevernoatlanstskog saveza, prijetnje iz Srbije ostale na riječima u vazduhu.

  • Crnoj Gori je mjesto u evropskoj porodici. Nije dovoljno što smo 2006. godine obnovili crnogorsku nezavisnost, nego je potrebno provesti i ekonomsku reformu. Zajedno smo sa DPS-om od 2006. godine i sa manjinskim narodima obnovili nezavisnot Crne Gore i uveli je u NATO. Izašli smo iz vlasti 2015. godine jer smo vidjeli drugačiji put reformi. Smatrali smo da se reforme moraju sprovoditi brže.
  • Niko se ne može kriti iza crnogorske zastave. Briga za sve građane je jednako važna. U tom dijelu, mora da kažem da, iako sa DPS-om imamo zajednički cilj, važno je da zajednički posmatramo te reforme ubraznim putem kako bi došli do evropskih integracija. Budući predsjednik mora reformisati pavosuđe, jer bez vladavine prava nema legaliteta, a s druge strane imamo političku krizu koju treba pod hitno riješiti. Zbog toga je pozicija predsjednika veoma važna. Kada se ta dva pitanja riješe, onda možemo govoriti o ubrzanom EU putu Crne Gore. Danas sam pozvala predsjednika Đukanovića da u četvrtak raspusti skupštinu i da raspiše vanredne parlamentarne izbore kako bi izašli iz agonije u koju nas je dovela Vlada Dritana Abazovića. To je obaveza Đukanovića i nema kalkulisanja kada su u pitanju interesi Crne Gore. Interesi Crne Gore su vanredni parlamentarni izbori – poručila je.

Istakla je važnost međunarodne zajednice i evropskih partnera koji su dali veliki doprinos u obnovi crnogorske nezvisnosti.

  • Crna Gora mora izaži iz „vd stanja pravosuđa“. Imali smo kolaps u Ustavnom sudu. Također, imamo „vd stanje“ i pri izboru državnog tužioca, a dok je tako ne možete imati vladavinu prava – pojasnila je.
Čitaj još:   "STANI, BRE! STANI, REKAO SAM!" Detalji bahate vožnje poznatog ginekologa, evo kakva se drama odvijala posle protesta... (foto, video)

Naglasila je kako Bosnu i Hercegovinu doživljava kao velike prijatelje, te da je to svojim odnosom pokazala u Parlamentu Crne Gore.

  • Crna Gora je bila najbliža EU i sad smo se vratili 20 godina unazad. Potreban je predsjednik koji će afirmisati ključna pitanja, a vjerujem da će i Bosna i Hercegovina morati obaviti brojne reforme u kojoj će imati podršku Crne Gore kako bismo zajedno ušle u Evropskoj uniji gdje nam je i mjesto. Tad će biti bolje i ljepše svim našim građanima. Odnos Vlade Crne Gore prema BiH mora biti potpuno drugačiji. Javno sam kritikovala stav Dritana Bazovića, posebno nakon njegove izjave u Potočarima, prilikom obilježavanja genocida u Srebrenici. To je sramna izjava i on nije predstavnik multietnične, građanske i autentične Crne Gore. Također sam kritikvoala kada je Krivokapić čestitao neustavni dan RS-a. Nama trebaju ljudi koji poznaju historiju Bosne i Hercegovine, sopstvene države kako bi tako razvijali što bolje dobrosusjedske odnose – zaključila je. (M. Sultanović)

Video pogledajte OVDJE.

Draginja VUKSANOVIĆ- STANKOVIĆ ZA HAYAT: CRNA GORA ILI ĆE UPASTI U VELIKOSRPSKE RALJE ILI ĆE KRENUTI EU PUTEM

izvor Hayat.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more