IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović na Cetinju: Preporučuju se da vode državu, a ponosno služe tuđoj i ne puštaju glasa na najave o rušenju mauzoleja… (foto, video)

Predsjednik iz prijestonice poručio da na izborima odlučujemo da li će CG nastaviti da se razvija kao slobodna, moderna, građanska, evropska država ili će prihvatiti da ponizno služi tuđim interesima

Odavde sam sa vama prije gotovo sedemnaest godina pošao po državu i kao što sam obećao vratio se s državom na Cetinje da bismo zajedno proslavili još jednu crnogorsku istorijsku pobjedu. Kroz nedjelju dana, čeka nas još jedan susret sa istorijom.

Na predsjedničkim izborima tog dana odlučujemo da li će Crna Gora nastaviti da se razvija kao slobodna, moderna, građanska, evropska država ili će, suprotno svojoj hiljadugodišnjoj istoriji, prihvatiti da ponizno služi tuđim interesima.

Baš kao i 1997. kada smo pobjedom na predsjedničkim izborima krenuli putem demokratskog razvoja i stvorili pretpostavke da obnovimo državu koja nam je prijevarno oteta 1918, poručio je predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i predsjednički kandidat Milo Đukanović, okupljenim Cetinjankama i Cetinjanima, na konvenciji u Prijestonici.

“POBJEDU DUGUJEMO NAŠIM SLAVNIM PRECIMA”

Đukanović je rekao da nema dilemu da će i u nedjelju opet biti na visini zadatka.

– Tu novu pobjedu dugujemo našim slavnim precima, slobodarima i antifašistima, zahvaljujući kojima je naša zemlja opstala kroz duge vijekove borbe i stradanja…

Od davnih vremena, koja pamte osnivača ovog grada gospodara Ivana Crnojevića, preko znamenitih Petrovića Njegoša čiji su vladari udarili temelje moderne crnogorske države, sve do nepokornih boraca za pravo čast i slobodu Crne Gore i veličanstvenih trinaestojulskih ustanika, svaka je generacija Crnogoraca žrtvovala svoje najbolje sinove na oltar slobode ovih naših brda koja zahvaljujući njima nikada ne poznaše sramotnoga ropstva lance- kazao je MILO Đukanović.

Kao izdanak Katunske nahije koja kroz istoriju, kako kaže, nije znala za drugo do za boj i za junaštvo, ponosan je na to, ističe, što je upravo ova generacija dosanjala san naših predaka, i što je današnja nezavisna Crna Gora naše životno djelo sazdano na temelju njihove borbe“.

“POLICIJSKA TORTURA NA CETINJU SRAMNI ŽIG OVE VLASTI”

On je podsjetio na policijsku torturu koja se desila na Cetinju, 5. septembra 2021, i konstatovao da je vlast tim činom ostavila sramni žig na svom političkom obrazu.

– Sramna policijska tortura nad mirnim građanima Cetinja i Crne Gore tokom belvederskih protesta, najbolje svjedoči o odnosu nove vlasti prema najsvetijim crnogorskim vrijednostima…

Otkako je Ivan Crnojević prije gotovo pet i po vjekova ovdje izgradio svoj dvor, a potom i manastir, udarivši temelje grada, nije bilo takvog nasrtaja na tu crnogorsku svetinju, kao što je Vlada Crne Gore zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom pokušala ustoličenjem novog mitropolita da unizi i Cetinje i Crnu Gore…

A unizili su sebe za sva vremena. Da ništa drugo nije današnja vlast uradila ostavila je time sramni žig na svom političkom obrazu- kazao je Đukanović.

BILO– NE PONOVILO SE

On je rekao da je ono što je uslijedilo nakon promjene vlasti, najbolje okarakterisati riječima – bilo – ne ponovilo se.

– Ono što je uslijedilo nakon 30. avgusta brutalno je demantovalo tadašnje zagovornike teze da će političke promjene u Crnoj Gori biti nužno promjene nabolje. Štaviše, ni najveći pesimisti nijesu očekivali da će Crna Gora ovako i ovoliko posrnuti za samo dvije i po godine. Što bi stari rekli – bilo – ne ponovilo se…- kazao je MILO Đukanović.

Danas, kada je, kaže Đukanović, svima koji nijesu politički ostrašćeni potpuno jasno da je eksperiment zvani 30. avgust propao, pokušava se povući paralela između katastrofe koju je proizvela aktuelna vladajuća većina i grešaka prethodne vlasti.

– Ne možemo reći da je sve što su Demokratska partija socijalista i naša koalicija radili bilo savršeno jer nije, ali za razliku od sluganskih vlada Krivokapića i Abazovića, mi nikada nijesmo i nikada nećemo trgovati nacionalnim i državnim interesima Crne Gore – rekao je Đukanović.

Čitaj još:   RAT MASKAMA U CRNOGORSKOM PARLAMENTU (video)

“PATRIOTSKA DUŽNOST DA PREKINEMO AGONIJU”

Prema njegovim riječima, nesvjesno u svojoj razmetljivosti sami su simbolički tačno vrednovali učinke svoje vladavine dajući rashodovanom trajektu, nabavljenom u Hrvatskoj, plaćenom više od pola miliona eura bez tendera, naziv 30. avgust, koji ostaje kao plutajući spomenik njihove nedobronamjernosti, neznanja i javašluka.

– Zato imamo patriotsku dužnost da prekinemo agoniju koju živimo posljednje dvije i po godine. To ćemo početi pobjedom na predsjedničkim izborima i nekoliko mjeseci zatim na prijevremenim parlamentarnim izborima, nakon čega će Crna Gora opet dobiti stabilnu, državno- odgovornu vladu…

To će omogućiti institucionalnu i ekonomsku obnovu zemlje, stvaranje uslova za ubrzan razvoj i za sprovođenje reformi i brže ispunjavanje obaveza u procesu evropske integracije što će nas dovesti do punopravnog članstva u Evropskoj uniji do kraja mog sljedećeg predsjedničkog mandata – naglasio je Đukanović.

“NAŠA VIZIJA SE OSTVARUJE, TO POTVRĐUJU REZULTATI”

Đukanović je, zatim, podsjetio na istorijska postignuća savremene Crne Gore.

– Bez velike elaboracije želim da podsjetim na učinke naše politike koju personifikujem i koji me preporučuju za novi predsjednički mandat“, kazao je Đukanović i naveo najznačajnija istoriska postignuća savremene Crne Gore– „očuvan mir devedesetih godina u uslovima ratnih razaranje u okruženju, sačuvana država od bombardovanja, ostvaren Beogradski sporazum, kao uvod u proces osamostaljenja, mirna obnova nezavisnosti, članstvo u najmoćnijem vojnom savezu- NATO, ekonomska održivost, unaprijeđen životni standard, razvoj Crne Gore kao turističke i investicione destinacije“, kazao je Đukanović…

Dodao da je Crna Gora dovedena na sam prag Evropske unije. To je naša vizija. Vizija koja se ostvaruje, što najbolje potvrđuju rezultati koje sam letimično pomenuo. To je ujedno i moja legitimacija koja me preporučuje za novi mandat. A ko je alternativa- zapitao se Đukanović.

PROTIVKANDIDATI

On se zatim osvrnuo na profile ostalih protivkandidata. Upitao je zar može predsjednik Crne Gore biti onaj koji ju je “ne tako davno karakterisao kao državoliku tvorevinu koja se od države razlikuje taman koliko li čovjekoliki majmun od čovjeka”.

– To je onaj isti za koga je Cetinje, dok nije počeo u kampanji da se ponaša po zahtjevima stručnjaka za politički marketing, bilo malo, nebitno selo. Predsjednik Crne Gore htio bi da bude onaj koji ni kao kandidat ne može s mirom doći na Cetinje, a htio bi u njemu da stoluju.

Dok se na Belvederu branila čast i dostojanstvo Cetinja i Crne Gore, on je u čuvenoj var sobi bio član štaba koji je donio odluku o vazdušnom desantu i upotrebi sile za rastjerivanje mirnih demonstranata.

Onaj koji misli da bezočnim, nevaspitanim nasrtajem na mene može ubirati poene u kampanji koji me naziva čovjekom prošlosti, siguran sam da nema političke budućnosti u Crnoj Gori.

Da i ne pominjem kandidata bez političke fizionomije koga ćete lako prepoznati po napamet naučenim političkim frazetinama i tiradama o miru i naciji, časti i još po nečemu- kazao je Đukanović.

On je rekao da se njegovi protivkandidati preporučuju da vode našu državu, a ponosno služe tuđoj.

– Kad god je Crna Gora bila pred sudbonosnim izazovima ovi su ljudi bili na pogrešnoj strani istorije. I danas dok se preporučuju da vode našu zemlju sva trojica ponosno služe tuđim interesima. I ne puštaju glasa kada onaj koji je iz vojnog helikoptera zasijao na tron Svetog Petra Cetinjskoga svako malo najavljuje preuređenje jezerskoga vrha i obećava rušenje Njegoševog mauzoleja na Lovćenu – kazao je Đukanović.

“CETINJE NAPRAVILO TEMELJ DANAŠNJE CRNE GORE”

Đukanović je na konvenciji u Prijestonici rekao da je Cetinje napravilo temelj današnje Crne Gore, koja je od Berlinskog kongresa država različitih vjera i nacija.

– Cetinje je i potkraj prošlog vijeka hrabro i odlučno stalno u odbranu crnogorske časti i dostojanstva. “Oprosti nam Dubrovniče” je prvi mirovni poklič u vrijeme krvavog raspada Jugoslavije, u kom je sažeta suština istorijskog slobodarskog trajanja na ovim prostorima.

Čitaj još:   ŠOK U NOVOM PAZARU: Pojavila se navodno treća supruga MUFTIJE Zukorlića- BELKISA Crnovršanin...

Časna platforma za moje kasnije izvinjenje Hrvatskoj, za sve što je bilo koji crnogorski građanin nečasno uradio na njenom tlu u tom zlom vremenu.

Ideja čiji je politički rodonačelnik bio Liberalni savez Crne Gore, većinski je prihvaćena na referendumu 2006. i evo nas danas u nezavisnoj, međunarodno priznatoj Crnoj Gori, članici NATO-a i prvoj budućoj članici Evropske unije- podsjetio je Đukanović.

“CETINJE– SIMBOL SLOBODARSKE ISTORIJE CRNE GORE”

Dio svog govora Đukanović je posvetio značaju Cetinja, nazvavši ga „rodnim mjestom novovjekovne crnogorske države i simbolom slobodarske istorije Crne Gore“.

– Uvijek je inspiracija i nadahnuće govoriti na Cetinju, rodnom mjestu novovjekovne crnogorske države i simbolu slobodarske istorije Crne Gore. Kao što je rekao veliki Njegoš:

“Odavde je prva iskra sjekla u predjele noći uskočila, svjetlost, oblik pokazala”, ta svjetlost koja je pokazivala put nacionalnog oslobođenja i nezavisnosti istim sjajem obasjava i put evropske budućnosti Crne Gore. Cetinje je istorijsko svjedočanstvo da je crnogorska ideja uvijek bila ideja slobode i njene odbrane, ideja tolerancije i uvažavanja drugog i drugačijeg- poručio je Đukanović.

On je podsjetio na cetinjski prkos.

– Niđe kao na Cetinju nije tako jasno iscrtana linija između ljubavi prema svojoj zemlji i izdaji. Ovdje je nikad savijene kičme i pogleda spuštenog pred okupatorima mladost cetinjska u smrt odlazila s pjesmom, u bijelim košuljama spremna za svečanost umiranja…. – naglasio je Đukanović.

“POBJEDU DUGUJEMO ŽRTVI ONIH KOJI SU BILI PRIJE NAS, I BUDUĆNOSTI ONIH KOJI ĆE DOĆI POSLIJE NAS”

Đukanović je istakao da pobjedu 19. marta duguju žrtvi onih koji su bili prije nas, ali više od toga budućnosti onih koji će doći poslije nas.

– Ukoliko želimo, a svaki odgovoran čovjek siguran sam osjeća tu potrebu, da svojim potomcima ostavimo Crnu Goru bolju od one koju smo naslijedili, i da stvorimo pretpostavke da već naredna generacija uživa plodove evropskog kvaliteta života, moramo pobijediti na ovim predsjedničkim izborima. Na taj način mi stavljamo tačku na sveukupno propadanje Crne Gore, kom nažalost svjedočimo nakon 30. avgusta 2020. godine – kazao je Đukanović.

Na kraju govora, Đukanović je izrazio uvjerenje da će nakon 19. marta zajedno slaviti još jednu veliku crnogorsku pobjedu.

– Sa vama sam bio i 21. maja 2006. kad smo obnovili državu, sa vama sam bio i 5. septembra 2021. kada smo branili dostojanstvo Cetinja i Crne Gore. Biću i nakon 19. marta da zajedno proslavimo još jednu veliku crnogorsku pobjedu. Da je vječna Crna Gora – kazao je Đukanović.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more