IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović: Vanredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori zbog duboke političke i institucionalne krize zakazai za 11. juna… (foto, video)

PODGORICA- “Kao predsjednik svih građana istrajno sam se držao Ustava,  vrlo pažljivo vodeći računa da vršenjem svoje nadležnosti ničim ne doprinesem pomenutoj političkoj i institucionalnoj krizi”, naveo je MILO Đukanović…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, petak 17: 03-2023, 17: 24… MILO Đukanović: Vanredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori zbog duboke političke i institucionalne krize zakazai za 11. juna… (foto, video)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović raspisao je vanredne parlamentarne izbore za 11. jun.

Foto: Slađana Đukanović/CdM
Foto: Slađana Đukanović/CdM

Đukanović je na konferenciji za medije istakao da su svi u Crnoj Gori svjesni duboke političke i institucionalne krize do koje je došlo prije svega neodgovornošću i pravnim avanturizmom aktuelne parlamentarne većine, spremne da kroz neustavno djelovanje ostvaruje svoje političke ciljeve.

“Kao predsjednik svih građana istrajno sam se držao Ustava,  vrlo pažljivo vodeći računa da vršenjem svoje nadležnosti ničim ne doprinesem pomenutoj političkoj i institucionalnoj krizi”, naveo je Đukanović.

Podsjeća, glasovima 50 poslanika 20. avgusta prošle godine, 43. crnogorskoj Vladi izglasano je nepovjerenje.

“Od tog datuma počeo je da teče rok od 30 dana u kojem sam obavio konsultacije sa predstavnicima političkih partija, nastojeći da najkasnije do 19. septembra 2022. godine Skupštini predložim mandatara. Kao što je poznato, prema mom ranije obrazloženom stavu, za to se nijesu stekli neophodni uslovi”, ističe Đukanović.

Kako je istakao, lideri političkih partija, odnosno koalicija, koji su tvrdili da imaju potrebno parlamentarno jedinstvo za izbor mandatara za sastav Vlade, nijesu se odazvali pozivu na konsultacije Predsjednika, niti su pravovremeno podnijeli najavljivani 41 potpis poslanika, kojim bi, ne verbalno, i ne uslovno, nego bezrezervno i otvoreno, podržali konkretnog kandidata.

“Zbog toga sam danas jednako kao i tada ubijeđen da je u najboljem interesu građana Crne Gore bilo skraćenje mandata aktuelnom poslaničkom sastavu, raspisivanje prijevremenih parlamentanih izbora, na osnovu čijih bi rezultata odavno bio formiran novi saziv Skupštine i izabrana nova legitimna Vlada, koja bi radila u punom kapacitetu i efikasno rješavala nagomilane probleme u državi”, navodi Đukanović.

Umjesto toga, ističe on, promjenjljiva parlamentarna većina pribjegla je nezapamćenoj pravnoj akrobatici i inžinjeringu, neustavnom i antidemokratskom djelovanju nepoznatom uređenim evropskim društvima, te donijela po hitnom postupku Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Predsjedniku Crne Gore.

“Svjestan o kakvom je pravnom aktu riječ i koje opasnosti po naš pravni poredak nosi, vratio sam ga Skupštini na ponovno odlučivanje”, ističe Đukanović.

Čitaj još:   MILO Đukanović: Ko misli dobro Crnoj Gori podržaće Evropski tim u Herceg Novom... (foto)

Podsjeća da je zatražio i hitno mišljenje Venecijanske komisije koja je autoritativno precizno iskazala stavove, podržane u cjelosti i od strane Evropske komisije.

“Uprkos tome, kao i gotovo jedinstvenom upozorenju domaće stručne javnosti, kontroverzni zakon je ponovo usvojen. Kako ne bih na  neustavnost odgovorio neustavnošću,  ukazom sam proglasio Zakon koji je danom objave u Službenom listu Crne Gore, od 16. decembra prošle godine stupio na snagu i dalje proizvodi pravna dejstva.

Poznato je kako se slavodobitno okončao pokušaj formiranja vlade Miodraga Lekića, čime je na eksplicitan način, pred očima crnogorske javnosti, potvrđeno da parlamentarne većina za formiranje vlade niti je bilo, niti je ima na današnji dan”, navodi MILO Đukanović.

Na taj način, dodaje, stekli su se neophodni pravni uslovi i zaokružilo faktičko stanje da saglasno slovu i duhu Ustava, na osnovu člana 92 stav 3 i norme više snage od zakonske, a sa istom posljedicom, donese Ukaz o raspuštanju 27. saziva Skupštine, što je juče i učinio.

“Zato sam danas, slijedeći utvrđen ustavni tok institucionalnog postupanja, tumačeći i primjenjujući član 92 stav 5 najvišeg pravnog akta, uz sistemski povezane norme Zakona o izboru odbornika i poslanika donio Odluku o raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora, koji će se održati 11. juna ove godine”, istakao je Đukanović.

Svjedoci smo, kaže, da je Crna Gora potpuno paralisana na evropskom putu i da tu političku i intstitucionalnu agoniju treba što prije prekinuti.

“Crnoj Gori je, kao što nam to poručuju sa relevantnih međunarodnih adresa, prijeko potrebna normalizacija društvenih prilika i okolnosti, kroz izborne procese koji slijede, kako bi naša država ekonomski, demokratski povratila međunarodni prestiž koji je mukotrpno ostvarivala tokom prvih 14 godina od obnove nezavisnosti.

Bez obzira na ovo dvoipogodišnje propadanje države, ubijeđen sam da je to moguće. I iz težih iskušenja u prošlosti, izlazili smo uspješno”, poručuje Đukanović.

Ističe da ne vidi da ima išta sporno u njegovom postupanju prilikom raspuštanja Skupštine, te naglašava da je sve uradio u skladu sa Ustavom i zakonom

“Zakon o predsjedniku je dio pravnog sistema sad, ne sumnjam da će ga Ustavni sud isključiti. Taj zakon je u ovom trenutku dio pravnog sistema. Pozvao sam se na Ustav da mandatar, ako ne dobije podršku za 90 dana, predsjednik države ima prava da raspusti Skupštinu. Iako zakon padne pred Ustavnim sudom, moj ukaz ostaje jer sam se pozvao na Ustav”, pojašnjava on.

Čitaj još:   MILO Đukanović: Nikšić je grad koji je uvijek baštinio vrijednosti građanskog društva, čuvao ih i dijelio...

Kad je raspisao izbore pozvao se na Ustav.

BONUS VIDEO: Odgovor predsjednika Đukanovića na pitanje o raspuštanju Skuštine i Demokratskom frontu…

“Pozvao sam se na Ustav i na izmijenjeni Zakon o predsjedniku za kojeg sam rekao da je neustavan i da me ne obavezue. Međutim, taj zakon je dio pravnog sistema Crne Gore. On će to biti sve dok ga iz pravnog sistema Crne Gore ne isključi Ustavni sud…

Nemam nikakve sumnje da će ga isključiti. Ali taj zakon je u ovom trenutku dio pravnog sistema Crne Gore, šta god ja o tome mislio”, objašnjava Đukanović.

Nije, ističe, pribjegao nepromišljeno i vođen bilo kakvim političkim interesom, nego nakon detaljnog sagledavanja sa timom ozbiljnih pravnika.

“Da li će taj zakon biti izbačen iz pravnog sistema nemam nikakve sumnje. Da li to proizvodi bilo kakvu posljedicu po ukaz koji sam donio-nikakvu, jer pogledajte ukaz- u njemu se taj zakon i ne pominje. Ja se pozivam na pravo koje mi je dao direktno Ustav u članu 92. Mislim da je kompletna pravna operacija utemeljena u Ustavu, nadležnostima predsjednika i nema nikakve zebnje oko toga”, istakao je Đukanović. (Slađana Đukanović)

BONUS VIDEO: Odgovor predsjednika Đukanovića na pitanje zašto ranije nije raspustio Skupštinu

izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more