IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TITA NI BOMBA NIJE SPRIJEČILA DA GOVORI: Uprkos incidentu BROZ je održao govor, a poslušajte kako je pričao na ENGLESKOM… (foto, video)

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik i maršal Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije 1953. godine bio je u zvaničnoj posjeti Velikoj Britaniji, a ono što i sad privlači najveću pažnju jeste video-snimak na kom se čuje kako se tad obraćao na engleskom jeziku.

LONDON: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, subota, 18: 03-2023, 22: 24… TITA NI BOMBA NIJE SPRIJEČILA DA GOVORI: Uprkos incidentu BROZ je održao govor, a poslušajte kako je pričao na ENGLESKOM… (foto, video)

  • Želim da kažem narodu Velike Britanije da stanovnike moje države treba da smatraju iskrenim saveznicima zato što narodi nove Jugoslavije imaju iste ciljeve kao i narod Velike Britanije – rekao je Tito na obali Temze.

Broz je tad bio prvi predsjednik jedne socijalističke zemlje koji je posjetio Veliku Britaniju.Tito je na ostrvo došao brodom “Galeb”, a dočekao ga je suprug tadašnje britanske kraljice Elizabete II, princ Filip, premijer Vinston Čerčil i ministar spoljnih poslova Entoni Idn.

Čitaj još:   DPS: JAKOV Milatović je falsifikator, više djeluje kao lobista bivšeg DF- a, nego kao predsjednik svih građana CRNE GORE... (foto)

Broz je tad prvi put napustio Jugoslaviju nakon razlaza sa Sovjetima pa su mjere obezbjeđenja u Londonu morale da budu ogromne.

Lokacija kuće u kojoj je bio smješten bila je nepoznata, a kroz grad se vozio u blindiranim kolima. Međutim, posjeta ipak nije prošla bez incidenta. Nedaleko od mjjesta gde je “Galeb” pristao u luci, eksplodirala je dimna bomba. Ulica je bila prekrivena dimom, ali je Tito sjeo u blindiran automobil i nastavio svoju posjetu.

Mediji u Velikoj Britaniji pisali su tad da su dimnu bombu vjerovatno bacili pripadnici jugoslovenske emigracije koji su na ovaj način željeli da iskažu svoj protest.

Video pogledajte i OVDJE.

BONUS VIDEO: President Tito of Yugoslavia: State Visit To London (1953) | British Pathé

izvor Hayat.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more