IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EVO KADA POČINJE LJETNO RAČUNJANJE VREMENA? Ne zaboravite pomjeriti kazaljke na SATU! (foto, video)

SAT MANJE ZA SPAVANJE: Tačnije, pomjeranjem kazaljki za 60 minuta unaprijed vrijeme u 2 sata računat će se kao 3 sata…

SARAJEVO: Regia, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 22: 03-2023, 17: 44… EVO KADA POČINJE LJETNO RAČUNJANJE VREMENA? Ne zaboravite pomjeriti kazaljke na SATU! (foto, video)

Ovog vikenda započinje ljetno računanje vremena, što je praksa osmišljena da se bolje iskoristi promjenljivo svjetlo dana dok Zemlja kruži oko Sunca.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćilo je da je Zakonom o računanju vremena propisano da ljetno računanje vremena počinje posljednje nedjelje u martu, tako što će se pomjeranjem za 60 minuta unaprijed vrijeme u dva sata računati kao tri sata.

“U skladu s tim, ljetno računanje vremena počinje u nedjelju, 26. marta 2023. godine, pomjeranjem za jedan sat unaprijed, na način da će se vrijeme u dva sata računati kao tri sata”, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Postoji nekoliko priča o nastanku koncepta ljetnog računanja vremena, a mnogi ističu da je sve krenulo od inicijative Benjamina Franklina, ali to nije sasvim tačno.

Čitaj još:   UFF, MOŽDA NISTE ZNALI: Tri najskuplja grada na svijetu su...

Franklin je napisao satirično pismo časopisu The Journal of Paris (gdje je živio 1784.) sugerirajući da će grad uštedjeti 64 miliona za vosak svijeća ukoliko bi građani ustajali prateći sunce.

Osnovna ideja je možda postojala, ali ljetno računanje vremena nije napredovalo više od jednog stoljeća. Nakon Franklina britanski građevinar po imenu William Willett lobirao je u parlamentu da promijeni vrijeme u aprilu i septembru kako bi iskoristio duži ljetni dan, ali nije uspio.

Prvi grad koji je uveo praksu ljetnog računanja vremena bio je Thunder Bay u Kanadi 1908. godine u cilju očuvanja dnevnog svjetla u zimskim mjesecima, dok je prva zemlja koja je uvela ljetno računanje vremena bila Njemačka 1916. godine.

Naredno pomjeranje sata slijedi 30. oktobra, kada je predviđen povratak na zimsko računanje vremena.

BONUS VIDEO: The case for getting rid of daylight-saving time

izvor iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more