IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NIKŠIĆ tribina „Svi za Crnu Goru“: Crna Gora i Crnogorci su vječita meta srpskog polusvijeta- Drugog aprila dilema ne postoji… (foto)

Na skupu govore reditelj Danilo Marunović, magistar političkih nauka Alek Barović, inžinjer i koumnista Peredrag Boljević, psihološkinja Ranka Božović, analitičar i Izvršni direktor NVO “Forum slobodnih građana Luča” Nebojša Mrvaljević i koordinator Crnogorskoga pokreta za Nikšić Predrag Nikčević…

NIKŠIC: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 27: 03-2023, 09: 14… NIKŠIĆ tribina „Svi za Crnu Goru“: Crna Gora i Crnogorci su vječita meta srpskog polusvijeta- Drugog aprila dilema ne postoji… (foto)

U Nikšiću se održava tribina „Svi za Crnu Goru“, u organizaciji Crnogorskog pokreta i Montenegro Internationala…

Barović: Nemamo luksuz da spuštamo gard

Politikolog Alek Barović kazao je da nijesmo problem mi koji odlično znamo kuda Crna Gora ide u zadnjih tri i kusur godine, već su problem oni koji to ne vide ili ne žele da vide. A takvih je, kako ističe, nažalost možda i više nego polovina. 

„Velikim udjelom tu i ima naše greške, to jest greške naših lidera i političkih partija. Partije postoje radi interesa, i u težnji za ostvarenjem tog ličnog interesa često se desi da se na onaj opšti zaboravi. Zaboravilo se bilo i na naše opšte dobro.

Odavno već ističem koliko je važno kreiranje zajedničke platforme djelovanja pomoću koje bi se sitni partijski interesi prevazišli i na prvo mjesto stavila odbrana i spas jedine nam domovine Crne Gore. Nekoordinisano djelovanje velikog broja organizacija koje nesumnjivo u najvećem broju slučajeva imaju časnu namjeru može nekad biti i pogubno po nas. To se mora prevazići“, istakao je Batović.

Zbog toga, kako je kazao, podržava formiranje ovakve platforme. 

„Da se udružimo i djelujemo zajedno. Bez vođe i jednako, da se svačiji glas čuje. Da dopremo do svakog Crnogorskog građanina, svakog Crnogorca u zemlji i dijaspori, da objasnimo u kakvoj se muci Crna Gora nalazi i što joj se od vjekovnih dželata sprema.

Nije lako pobijediti propagandu na koju se troše milioni. Ovakva jedna platforma će nesumnjivo iznjedriti nova lica i dati im prostor. Nažalost dosadašnje partijske organizacije su sputavale svaki vid mlađih kadrova koji bi potencijalno ugrozili stare. Sa takvom praksom trebamo prestati“, kazao je on.

Prema njegovim riječima, mnogo možemo naučiti od naših neprijatelja po pitanju organizacije i djelovanja, koliko god njihova politika retrogradna bila.

„Još jednom pozdravljam ovu inicijativu jer su zadnji momenti za djelovanje. Nemamo luksuz da spuštamo gard. Ni sada ni ikad u istoriji. Crna Gora i Crnogorci su vječita meta srpskog polusvijeta i ono nikad ne odmara.

Malo rukah, malena i snaga. E zbog toga složimo te ruke i zadajmo jedan jak udarac. Od nas zavisi oće li je bit ili neće. A valjda nam je svima sveti cilj zadnji stih crnogorske himne – Da je vječna Crna Gora“, poručio je Barović.

Boljević: Vakat je da se udružimo

Inženjer i kolumnista Predrag Boljević poručio je Crnogrcima da se ne daju grđima od sebe.

„Onim koji vas huškaju iz tame i polusvijeta, koji vas hule na pretke i koji oće da vam opogane potomke, jer će te vi biti odgovorni za sve što učinite na njihov nagovor.

Nadam se da za nepočinstva i grdnu rabotu pojedinaca predstavnika bivše vlasti, priznaćete, ne samo jedne partije koja bijaše najveća, već i ostalih malih partijica kao pridruženih članova u vlasti, kojih nije bio baš mali broj, nećete račun u neđelju ispostavit državi i narodu crnogorskom“, rekao je Boljević. 

Nema više scile i harbide, da arče i čine što su činjeli, iako im na vakat ukazivasmo, ali nagluvi u svojoj osionosti visoko podignute brade nijesu nas šćeli, niti željeli čuti. 

„No i pored svega, neđelja 02. aprila je loš trenutak da se račun ispostavlja. Znam da oni još ne znaju da se nikad više vrtat neće ali će brzije dana saznati, ama bih vas molio, nemojte, zbog njihovog zlog činjenja u neđelju račun ispostavljati državi i narodu crnogorskom, kako to oće i učinje dio naših istomišljeniha prošle neđelje.

Čitaj još:   MIODRAG Vlahović poručio JAKOVU Milatoviću: Da, u Srebrenici je počinjen genocid i ja to osuđujem u svoje i u ime svih građana koje predstavljam- Tako se to kaže... (foto)

Nije vrijeme, niti je vakat da se prčimo, da se perčinamo i pregonimo, vakat je da se udružimo i za Crnu Goru broj 1 u neđelju zaokružimo“, poručio je Boljević.

Lažu, kako je kazao, ako vam kažu da Mila zaokružujete. 

„Sačuvaj bože, zaokružujete za sebe, za Crnu Goru, za narod crnogorski, za svoje pretke i svoje potomke. Zaokržujete za buduća neka pokoljenja da se mogu crnogorskim imenom kazat, pod crnogorskom zastavom stat i crnogorskim jezikom zapojat, svom imenu i svom postojanju na ovom surom kamenu crnogorskom“, naglasio je Boljević.

Mrvaljević: Po ko zna koji put temelji države trpe udare

Analitičar i izvršni direktor NVO “Forum slobodnih građana Luča” Nebojša Mrvaljević napomenuo je da će izbori 2. aprila, a onda i oni 11. juna suštinski odrediti put kojim ide Crna Gora.

„Da li je to put utapanja u tuđe projekte i marginalizaciju našeg društva, pretvaranje u nečiju periferiju ili guberiniju ili je to dalje jačanje društva kroz demokratske procese, ekonomski oporavak i razvoj, uspostavljanje svih atributa suverenosti, izgradnja društva pravde i jednakosti“, naveo je Mrvaljević.

Temelji građanske države se, prema njegovim riječima, uprkos načelima Ustava stalno ljuljaju i stalno su, u proteklih deset vjekova, bili izloženi seizmičko-političkim udarima.

„Od vremena Dukljanskog kraljevstva do danas te su temelje pokušavali da potkopaju Vizantija, Nemanjići, Osmansko carstvo, Mlečani, Austrougari, fašisti i nacisti, a posebno u novije vrijeme moralni nesoji i pestokupljevine, šibicari i sjecikese raznih fela, nesvjesni spoznaje čemu pripadaju i da li uopšte nečemu pripadaju, Danas, po ko zna koji put, ti temelji ponovo trpe udare“, naglasio je Mrvaljević.

Ljudsko, izvorno i moralno pravo svih nas je, kako je istakao, da se rušenju tih temelja suprotstavimo.

„Mi temelje tog istorijski potvrđenog identiteta i poslije toliko godina moramo ponovo da branimo. A odbranićemo ih. Jer bez njih nijesmo kuća, nijesmo država. A želimo da budemo i kuća i država u kojoj su različitosti bogatstvo. Želimo to i uspjećemo“, kaže Mrvaljević.

Zbog toga je, dodaje, 2. aprila izbor jasan.

„Dilema ne postoji, jer je to prvi korak u pravom smjeru. U maniru „kapućino“ građanista iz 1 u 1. Nek je vječna Crna Gora i njena građanska, nacionalna i vjerska sloboda“, poručio je Mrvaljević.

Marunović: Drugi krug predsjedničkih izbora znači biti ili ne biti

Reditelj Danilo Marunović istakao je da je Crna Gora napadnuta sa svih strana. I iz vani, i iznutra. 

„U tom napadu na ovaj mali, ali strateški važan teritorij, uložen je istorijski maksimum resursa-novca, propagande, obavještajnih aktivnosti, i cijelog spektra vrsta invazivnog djelovanja, danas poznatog pod imenm Hibridno ratovanje.

Crna Gora je uprkos tome, od strane svojih medjunarodnih partnera, ostavljena kao strvina, da se nad njom kao hijene iživljavaju političke nus pojave, kako ga neko nazva, botoksiranog kepeca iz Kremlja. Od svih sluga „Četvrtog rajha“, najgori i najopasniji su ovi naši, domaći izdajnici. Prokleta im bila svaka Rublja zaradjena na izdaji ovog komada planina i mora koje toliko volimo“, poručio je Marunović.

Kako dodaje, previše puta su okrvavljene ove granice, da bi danas, tako lako i nerazumno, iz čiste pizme i obijesti, inata i mržnje prema jednom čovjeku, na tacni servirali „1000 godina korote i herojstva, šibicarima, žbirevima i lupežima“. 

„Ne dajmo je prijatelji, ne dajmo je! Kao što je nijesu dali ni oni oni preci što su jeli koru sa drveta, a ostajali dostojanstveni vitezovi zbog kojih se danas pred svijetom kao nacija zorimo. Jer ako je damo, što ćemo ostavit našoj djeci kao sjećanje o nama? Ništa, jer će naše zablude potopiti i sva naša dobra djela“, kazao je Marunović.

Čitaj još:   IDE ILI OSTAJE: Umjesto Mile Dodika u Predsjedništvo BiH dolazi Nenad Stevandić? (foto i video)

Ova zemlja, kako je kazao, odavno ne pamti teže dane. 

„Proganjaju nas. Targetiraju. Ostavljaju bez posla. Mi smo preko noći postali ekstremisti, fašisti i šovinisti. Mi, čiji je jedini grijeh što smo odrastali sa kandilima ispred slika narodnih heroja, vaspitavajući se na idejama revolucije, slobode i patriotizma.

U našoj viziji Crne Gore, vjeri i bogu, za one koji su vjerovali, je bilo mjesto u srcu, a ne medju političkim kandidatima! Pop se primao u kuću ljudski i pošteno, ali mu se nijesu ljubile noge i ruke, i nije nas mogao sludjeti praznim pričama, četništvom i svetosavljem, kao ultimativnim vrjednostima za nas i našu djecu. Dalje od mene!

Za moje dijete planiram univerzitete po Zapadu, a Vama ne bi dozvolio da ga taknete! Kakva je to vjera? Kakva je to crkva, u koju dijete poslat ne smiješ? E takva kakva je ušla u drugi krug izbora, sa svojim kandidatom“, kaže on.

Kako dodaje, oksfordska diploma kamuflirala je Milatovićeve velikosrpske snove, i prevarila Crnogorce koji su lakomi povjerovali u priču o smeni generacija! 

„To je smjena razuma za nerazum, istine za laž, suverene, medjunarodno priznate Crne Gore zajoš jednu srpsku zemlju na Balkanu. Neće moći! Neće nam sekta i vjerski kult bit mjerilo u životu! Ko ih i dalje ima, neka odmah sruši iluzije, da ishod drugog kruga Predsjedničkih izbora znači BITI, ILI NE BITI za nas“, istakao je Marunović.

Pozvao je i da svi krenemo u sopstvene misije, da od svakog druga, kuma, prijatelja i komšije koji je u bilo kakvoj dilemi, stanju apstinencije ili zasićenja politikom, stvorite još jednog borca za Crnu Goru. 

„Borca koji se bori olovkom, i samo olovkom! Sa ovog mjesta, nek svako od vas pronese harizmu luče crnogorskoh herojizma i zapali nove, a nek nove pronesu i zapale nove, neka se razum umjesto inata useli u ljude, kreacija umjesto destrukcije, patriotizam umjesto cinizma! Znam da su mnogi nezadovoljni.

Ali su gladni, a ne siti stvarali slavnu istoriju Crne Gore. Kad se jednom odbranimo od stihije, onda ćemo pospremit opet svoju kuću, do tada, svi kao jedno! Već jednom rekoh – Svi za jednoga, a jedan za sve! Ustanite prijatelji, Za pravo, čast i slobodu Crne Gore! Živjela nam Crna Gora“, zaključio je Marunović.

BONUS VIDEO; MILO Đukanović: Njihova ideja je da Crnu Goru treba ekonomski i institucionalno dokusuriti

izvor M portal. me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more