Crna Gora

VELJKO Bulajić- Proslavljeni jugoslovenski reditelj: Četnici su sebe zauvijek obilježili kao izdajnike… (foto, video)

Prisjećajući se svojih davnašnjih radova, reditelj ističe da je došlo do nekog čudnog vremena u kom se oživljava četnički pokret. Međutim, uvjeren je da mlađe generacije neće dopustiti da ga revizijom istorije stara generacija ponovo oživi…

ZAGREB: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 28: 03-2023, 09: 14… VELJKO Bulajić- Proslavljeni jugoslovenski reditelj: Četnici su sebe zauvijek obilježili kao izdajnike… (foto, video)

Četnici su se odlučili za savez sa okupatorom, udružujući se sa Njemcima i Italijanima. To je otežalo odbranu partizanske vojske jer je četnička formacija bila velika, stalno je pratila partizanske kolone sa ranjenicima i nanosila im ozbiljne gubitke.

Tu su četnici izgubili moralnu bitku i zauvijek obilježili sebe kao izdajnike, ocijenio je proslavljeni jugoslovenski reditelj Veljko Bulajić, u emisiji “Aritmija”Gradske RTV, autorke Tamare Nikčević.

Prisjećajući se svojih davnašnjih radova, reditelj ističe da je došlo do nekog čudnog vremena u kom se oživljava četnički pokret. Međutim, uvjeren je da mlađe generacije neće dopustiti da ga revizijom istorije stara generacija ponovo oživi.

“Ne vjerujem u povratak četništva, ali vjerujem da i dalje treba voditi žestoku borbu za očuvanje slobode i zajedničkog života svih naroda koji su učestvovali u bici na Neretvi”, rekao je Bulajić, aludirajući time na sve narode koji su živjeli u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Bitku na Neretvi, Bulajić smatra najhumanijom partrizanskom bitkom tokom cijelog Drugog svjetskog rata, jer bi u sličnoj situaciji, kako kaže, svaka vojska nastojala da se spašava izvlačenjem iz obruča, a partizani su prije svega spašavali ranjenike.

Bulajić je govorio o svojim najznačajnijim projektima: “Vlaku bez voznog reda”, koji je otvorio vrata svjetskih distributera za tada nepoznatu jugoslovensku kinematografiju, i naročito o filmu “Bitka na Neretvi”, filmu spektakularne produkcije koji je obradio priču o, kako sam Bulajić kaže, najhumanijoj bici partizanskog pokreta– bici za ranjenike.

Domaća publika Bulajića uglavnom poznaje po epskim ostvarenjima koja obrađuju tematiku Narodnooslobodilačke borbe, a radio je i na projektima svjetskih veličina, poput Federika Felinija i Lukina Viskontija.

Navodeći najznačajnije aspekte Bitke na Neretvi, istakao je direktan obračun partizanskog i četničkog pokreta u kom su četnici pretrpjeli težak poraz od kog se nikada nijesu povratili.

Realizacija ovog najvećeg filmskog projekta svih vremena, u kom su, pored domaćih, igrale i velike svjetske zvijezde, bila je razlog i za veliko zadovoljstvo tadašnjeg predsjednika Jugoslavije i nekadašnjeg neprikosnovenog vođe partizanskog pokreta Josipa Broza Tita, koji je u Sarajevu, 29. novembra 1969. godine, prisustvovao premijeri.

“Tito je odlično reagovao. Bio je vrlo zadovoljan filmom, čestitao glumcima i ostao sa njima u razgovoru sve do zore”, prisjeća se Bulajić.

Bulajić je govorio o još jednom svom filmu od posebnog značaja: “Vlak bez voznog reda” . Film je bio dragocjen za tadašnju jugoslovensku kinematografiju jer je otvorio vrata stranih distributera. Prvi put je jedan domaći film distribuiran u 36 zemalja, što je bio presedan za jednu malu i relativno nepoznatu kinematografiju.

Međutim, “Vlak bez voznog reda” je bio veoma značajan i za njega kao reditelja.

”Jadran film je odobrio ‘Vlak bez dnevnog reda’, koji je onda distribuiran u 36 zemalja, nagrađen nagradom francuske kritike i koji je otvorio put cijeloj jugoslovenskoj kinematografiji da uđe u svjetsku distribuciju”, objašnjava reditelj.

U Italiji je sarađivao sa Felinijem i Viskontijem, a učestvovao je i u čuvenom filmu iz ‘56. godine, “Rat i mir”, američkog reditelja Kinga Vidora, sa legendarnom Odri Hepbern i Henrijem Fondom.

‘ U tom filmu sam ponajviše naučio. Kada je riječ o zanatu, kadriranju, upotrebi kamere, za mene je to bio možda i najkorisniji fillm”, istakao je Bulajić.

Proslavljeni jugoslovenski reditelj Veljko Bulajić, koji je prije nekoliko dana, 22. marta napunio 95 godina, i dalje je aktivan i upravo dovršava novi film za koji kaže da će biti njegov posljednji igrani film, a da će nakon njega i dalje ostati aktivan, ali na manje zahtjevnijim projektima od igranog filma…

izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

admin

Recent Posts

ŠEKI Radončić: Oni su od danas naši krvnici… (foto)

Ostvarila se višegodišnja želja Aleksandra Velikog i Dritana Malog, BIA i GRU- a, Vanje i…

4 sata ago

Reisu- l- ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i vladika Grigorije smiruju tenzije: Mi smo sinovi zemlje Bosne… (foto)

Vrijeme je da se okrenemo jedni drugima, da se pogledamo, da jedni drugima pomognemo da…

5 sati ago

DPS predao listu za lokalne izbore u Budvi… (foto)

Demokratska partija socijalista predala je listu `Budva može bolje!` Opštinskoj izbornoj komisiji Budve. Nosilac liste…

5 sati ago

Dnevni horoskop za 1. maj 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja-  Ovan ulaže,…

8 sati ago

MIODRAG Vlahović: Rezolucija UN o Srebrenici SRAMOTA CRNOGORSKE Vlade… (foto)

Aktuelna vlast, svrstana uz Beograd i Kremlj, ne izdaje samo crnogorsku tradiciju i istoriju. Ona…

8 sati ago

Aleksandar VUČIĆ PRIZNAO PORAZ: “Rezolucija će biti donijeta. Radi se o brutalnom…!” (foto, video)

"Nisu oni tražili da neki Vučić pogne glavu u Srebrenici ili položi cvijet, oni traže…

9 sati ago

This website uses cookies.