Crna Gora

LJUBOMIR Filipović: Udario Miki na Jakova… (foto)

MILOJKO Spajić se sada nalazi u nebranom grožđu. JAKOV Milatović je prilično ojačao u partiji i ne želi više da bude ničiji sidekick. Sad je predsjednik! Spajić je takođe izgubio dosta simpatija i kredibiliteta zbog priče oko srpskog državljanstva, a nije ni pretjerano popularan među budućim koalicionim partnerima…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 10: IV-2023, 09: 44… LJUBOMIR Filipović: Udario Miki na Jakova… (foto)

Dobro jutro! Da li su sve češća javna raznoglasja između dva lidera Evrope Sad predstava za javnost ili razlog za brigu?

Kliknite ovđe da se uključite u našu viber grupu, u kojoj vas iz časa u čas uživo obavještavamo o novostima i direktno odgovaramo na vaša pitanja.

Udario Miki na Jakova

“Evropa sad” je ideološki raznorodna partija. Ili bar takvom želi da se prikaže. Žele da se pokažu kao napredni, progresivni ljudi, koji gledaju u budućnost. Osim toga nije im strano ni da svoje različite stavove o određenim pitanjima saopšte i javno. Da li je riječ o taktici, o velikoj fleksibilnosti, ili je znak za uzbunu – vrijeme pred nama će pokazati.

Demokratičnost u toj ideološkoj raznorodnosti postoji za sve, osim za Crnogorce koji ne pripadaju SPC. Ili bolje rečeno za one koji pripadaju CPC.

Milatović već nekoliko puta kada nabraja religije u Crnoj Gori kaže “katolici, muslimani i vjernici SPC”, da slučajno ne kaže čak ni “pravoslavci”, jer “pravoslavci” nije dovoljno precizno i određeno. Osim toga u vrhu stranke, nema nikoga ko bi bar malo ličio na suverenistu. A to čak ima i DF. Doduše bivše suvereniste i prozapadnjake, ali ih ima.

Tokom kampanje su za suverenistu htjeli da nam prodaju svog glavnog operativca Andreja Milovića, onda se prije neki dan pojavio snimak na kom Andrej dočekuje Putina na paradi u Beogradu prije desetak godina. A intervjuiše ga drug, propagandista RT- a Boris Malagurski.

Ali svi griješimo i svi imamo pravo na greške iz mladosti. Ja sam lično na primjer vjerovao 2008. da je Nebojša Medojević garant promjena i glasao ga na izborima. Đukanović je podržavao Miloševića, Andrija Mandić Antu Markovića. Crnogorci su fleksibilni i lutaju. Ali se na kraju pronađu.

Toliko o ideološkim razlikama, kojih u Evropi sad nema mnogo. Pored Milovića tamo vidimo i stanovitog bivšeg ministra poljoprivrede koji je pohodio razna srednjovjekovna viteška bratstva i druge ekstremističke organizacije. Nego da ne ulazimo u detalje, pogubićemo se.

Postoje ovdje i druge razlike. Razlike u pristupu politici. Prozivke Milatovića i Spajića koji jedan drugom upućuju strelice i javne prijekore. Prvo je Milatović nakon diskvalifikacije kritikovao Spajića što nije govorio istinu oko pasoša i tako sebe diskretno bjelopavlićki preporučio za kandidata za predsjednika.

Sada Spajić kritikuje Milatovića što se nije odrekao partijske funkcije i postao predsjednik svih građana. To kaže isto od šponde ali prilično jasno. “Ako bih pobijedio u drugom krugu, uz podršku drugih partija, kao što je to uradio Milatović, možda bih razmišljao da zamrznem funkciju u stranci dok obavljam predsjedničku funkciju, kako bih bio predsjednik svih građana“ kazao je Spajić.

Spajić se sada nalazi u nebranom grožđu. Milatović je prilično ojačao u partiji i ne želi više da bude ničiji sidekick. Sad je predsjednik! Spajić je takođe izgubio dosta simpatija i kredibiliteta zbog priče oko srpskog državljanstva, a nije ni pretjerano popularan među budućim koalicionim partnerima. Ipak, Spajić je operativniji i fleksibilniji od Milatovića.

Evropa sad je njegovo čedo. On misli o partiji i nosilac je te njihove vizije, bila ona pogrešna ili ne. Sa Milatovićem je Evropa sad dobila predsjednika, ali pitanje je da li će bez Spajića moći da povuče i iznese uspjeh na parlamentarnim izborima.

Spajić se prilično dobro nosio sa pritiscima iz drugih partija i od medijskih i drugih interesnih grupa, jer je razumio koliko je važno da partija gradi svoj identitet i partijsku identifikaciju svojih članova. Da li će u novom odnosu snaga biti drugačije, i da li će pristati na to da ES bude stub okupljanja neke koalicione liste na koju bi se parazitski zakačili neki drugi manje uspješni politički subjekti, i to ostaje da se vidi.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar i kolumnista CdM-a

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM- a)

izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Formirana nova vlast u Ulcinju: Forci predsjednik opštine, DPS- u predsjednik Skupštine, u opoziciji ostaje URA i… (foto, video)

U Ulcinju je danas zaključen sporazum o formiranju nove koalicije, koja će imati mandat do…

3 sata ago

Dnevni horoskop za 15. maj 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja-  Ovan zahvalan,…

3 sata ago

MILAN Pipun Knežević, u Skupštini obratio se poslaniku DPS- a, NERMINU Abdiću: “Supruga je mislila da sam izazvao incident”; NERMIN Abdić: Dugujete mi ručak… (foto, video)

Danas je tokom skupštinskog zasijedanja u sali bilo i smijeha... PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti,…

4 sata ago

Nevjerovatna statistika Sandžaklije IFETA- Ika ĐAKOVCA: Rame uz rame sa NATHOM i KANGOM… (foto, video)

U modernom fudbalu pogoci su rezervisani za napadače, od onih klasičinih centarfora, lažnih devetki do…

6 sati ago

U petoj najbogatijoj zemalji svijeta nakon 84 godine osnovana Komunistička partija… (foto)

“Krajnje je vrijeme za povratak revolucionarnog komunizma”, rekao je politički sekretar Dersu Heri, navodi se u…

8 sati ago

VELIKA TUGA: Na ahiret preselila NEDRETA majka pjevača MIRZE Selimovića, sutra dženaza- ”Odmori se najdraža moja”… (foto)

Neutješni Mirza Selimović tuguje za majkom Nedretom koja je jučer preminula u 57. godini života.…

12 sati ago

This website uses cookies.