IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VIŠEGRAD- Institucije ćute: Ponovo najavljeno obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca u RS- u… (foto)

Uprkos činjenici da obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu godinama izaziva oštre kritike i osude javnosti zbog njihovog učešća u agresiji na BiH i zločina koje su počinili nad nedužnim civilima bošnjačke nacionalnosti, i ove godine u srijedu 12. aprila najavljeno je okupljanje ovim povodom…

VIŠEGRAD: BiH, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak, 10: IV-2023, 20: 44… VIŠEGRAD- Institucije ćute: Ponovo najavljeno obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca u RS- u… (foto)

Dan ruskih dobrovoljaca uvršten je u kalendar značajnih historijskih događaja Republike Srpske, a obilježava se svakog 12. aprila, na dan kada se dogodila bitka na koti Zaglavak 1993. godine u okolini Višegrada, u kojoj su poginula tri ruska dobrovoljca Konstantin Bogoslovski, Vladimir Safonov i Dmitrij Popov, a više njih je ranjeno, piše Klix.ba.

Kako je najavljeno iz boračke organizacije Višegrad parastos će biti služen u 11 sati kod Spomenika poginulim ruskim dobrovoljcima na vojničkom groblju Megdan, nakon čega će biti položeni vijenci, a planirano je i obraćanje zvaničnika.

Čitaj još:   Pjesma koja veliča četnike na proslavi u Pljevljima: Iz Bošnjačke stranke poručili da VLAST se jasno odrede prema ovom događaju... (foto, video)

I pored brojnih osuda javnosti u čast ruskim dobrovoljcima na višegradskom uzvišenju Grad na Bikavcu podignut je spomen-krst, visine 5,5 metara i težine oko 400 kilograma, na kojem su uklesana imena sedam ruskih dobrovoljaca koji su poginuli na ratištima oko Višegrada.

Za učešće u agresiji na BIH osim plaćenika i dobrovoljaca iz Rusije regrutovani su bili i plaćenici iz Ukrajine, Grčke, Rumunije i Bugarske.

Ostaje da se vidi da li će sigurnosne agencije BiH ostati nijeme ili će zabraniti ovaj skup, piše Klix.ba.

izvor Standard.me