IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NIKOLA Rakočević: Crna Gora je u stanju anarhije, populizam mora biti pobijeđen i novi pristup na državotvornim temeljima DPS- a… (foto) 

Siguran sam da smo uradili puno na pripremi finala reforme i unapređenja kadrovske politike Demokratske partije socijalista. Nakon parlamentarnih izbora, zaokružićemo taj proces i dobiti novo rukovodstvo i novi pristup na državotvornim temeljima DPS- a i politikama zahvaljujući kojima smo sačuvali mir u teškim vremenima 90- ih, uspostavili ekonomsku i monetarnu nezavisnost, obnovili državnu samostalnost, trasirali put ka razvijenim zapadnim demokratijama, nasuprot istorijskom kontinuitetu koji je region Zapadnog Balkana činio nerazvijenim vjekovima, kaže Rakočević

Član Predsjedništva Demokratske partije socijalista i poslanik u Skupštini Crne Gore Nikola Rakočević ocijenio je u intervjuu za Pobjedu da se Crna Gora nalazi u stanju anarhije i da su institucije države razorene.

– Neodgovorni odnos prema institucijama sistema, nerazumna javna potrošnja i prekomjerno partijsko zapošljavanje u javnom sektoru, posebno na odgovornim pozicijama je rezultat neznanja i loše namjere prema državnom sistemu. Priznajem da sam u početku bio naivan i mislio da je riječ samo o nesnalaženju u obavljanju odgovornog posla upravljanja državom.

Sada je jasno da je riječ i o namjeri da se Crna Gora baci na koljena ekonomskim urušavanjem, bankrotom javnih finansija i uništenjem mukom i velikim radom stečenog međunarodnog ugleda Crne Gore u svijetu– kazao je Rakočević.

On je najavio da će nakon parlamentarih izbora biti izabrano novo rukovodstvo DPS-a koje će imati novi pristup građanima.

POBJEDA: Parlamentarni izbori su zakazani za 11. jun. Da li je DPS donio odluku o načinu izlaska na izbore?

RAKOČEVIĆ: DPS će imati svježu i obnovljenu ponudu za građane Crne Gore na narednim izborima. Uz novi pristup, koji će se, između ostalog, bazirati na još većoj otvorenosti, direktnoj komunikaciji sa građanima, konkretnim ekonomskim i programskim rješenjima za izlazak iz krize u koju nas je uvukla

neodgovorna vlast, zalažući se za temeljne vrijednosti savremene Evrope i Crne Gore, vjerujemo u dobar izborni rezultat. Ipak, razgovaraćemo sa svim građanskim partijama i političkim subjektima koji predstavljaju manje brojne narode u Crnoj Gori.

Ukoliko zajednički procijenimo da je u interesu zaštite vrijednosti građanske, evropske i multietničke Crne Gore da nastupimo koaliciono, tako ćemo uraditi. Prvenstveno smo fokusirani na inovirani pristup i kadrovsku selekciju koja će superiornu politiku državotvornog DPS-a učiniti još primamljivijom za građane u izazovnom vremenu koje stoji pred Crnom Gorom.

POBJEDA: Da li ostavka predsjednika DPS i neprikosnovenog lidera Mila Đukanovića može negativno uticati na izborni rezultat?

RAKOČEVIĆ: Građani koji sve ove godine glasaju za DPS, to čine zalažući se za vrijednosti koje promoviše naša partija. Vrijednosti slobodnog, građanskog, emancipovanog društva i Crne Gore na Zapadu, članice NATO i EU su superiorne. Siguran sam da ćemo nastaviti sa vrijednim dostignućima koja su donijela Crnoj Gori nezavisnost, međunarodno i nacionalno dostojanstvo i prestiž. Dakako, ispravljajući greške koje su se godinama rađale u našim redovima.

Čitaj još:   PROBAJTE, ZA 30 SEKUNDI PROVJERITE DA LI VAM JE SRCE ZDRAVO: Potrebna vam je samo posuda sa vodom...

Zbog toga mislim da će novo rukovodstvo, na čelu sa gospodinom Živkovićem, koji ima kvalitet potreban za novo vrijeme, dati dodatan impuls primamljivosti politike DPS-a. U tom kontekstu nakon parlamentarnih izbora očekuje se izbor novog rukovodstva.

POBJEDA: Može li se onda govoriti o temeljnoj reformi vaše partije, koju pominju svi od novinara, analitičara pa do političkih partija?

RAKOČEVIĆ: Siguran sam da smo uradili puno na pripremi finala reforme i unapređenja kadrovske politike Demokratske partije socijalista.

Nakon parlamentarnih izbora, zaokružićemo taj proces i dobiti novo rukovodstvo i novi pristup na državotvornim temeljima DPS- a i politikama zahvaljujući kojima smo sačuvali mir u teškim vremenima 90- ih, uspostavili ekonomsku i monetarnu nezavisnost, obnovili državnu samostalnost, trasirali put ka razvijenim zapadnim demokratijama, nasuprot istorijskom kontinuitetu koje je region Zapadnog Balkana činilo nerazvijenim vjekovima.

Naša politika, koju nastavljamo, Crnu Goru je učinila članicom NATO i dovela pred vrata EU i privukla desetine milijardi eura stranih investicija u državu, stvarajući tako održiv ekonomski sistem. Bilo je puno i grešaka- njih ćemo ispravljati jer imamo snagu i spremnost da priznamo nedostatke i budemo još bolji. Sigurni smo u pobjedu pristojne i građanske Crne Gore u EU. Nacionalizam i populizam su sezonski znali da uspore svojom jednokratnom

primamljivošću i naprednije demokratije od Crne Gore. Nadajmo se da će taj talas u Crnoj Gori trajati što kraće. Nakon te epizode, Crna Gora će se u budućem periodu vratiti odgovornoj politici i obavezama na evropskom putu.

POBJEDA: U Crnoj Gori je i dalje na sceni institucionalni haos, raspuštena Skupština normalno radi, odbori vode tužilačke istrage, a Vlada masovno zapošljava u državnoj upravi. Ima li kraja neustavnom ponašanju?

RAKOČEVIĆ: U pravu ste. Sada i pojedini akteri politike vlasti priznaju da je Crna Gora u stanju anarhije. Neodgovorni odnos prema institucijama sistema, nerazumna javna potrošnja i prekomjerno partijsko zapošljavanje u javnom sektoru, posebno na odgovornim pozicijama je rezultat neznanja i loše namjere prema državnom sistemu.

Priznajem da sam u početku bio naivan i mislio da je riječ samo o nesnalaženju u obavljanju odgovornog posla upravljanja državom. Sada je jasno da je riječ i o namjeri da se Crna Gora baci na koljena ekonomskim urušavanjem, bankrotom javnih finansija i uništenjem mukom i velikim radom stečenog međunarodnog ugleda Crne Gore u svijetu.

Rješenje je u rukama građana Crne Gore koji na izborima odlučuju i o pritisku međunarodne zajednice kada finalno shvate da je trenutna većina odlučna da Crnu Goru skrene sa evroatlantskog puta.

POBJEDA: Upravo zbog masovnog zapošljavanja država se nalazi na ivici bankrota. Šta treba uraditi?

Čitaj još:   NIKOLA Rakočević: Građani će na predsjedničkim izborima birati između evropske i politike izolacije...

RAKOČEVIĆ: Najprije građani treba da kazne aktere dvije vlade formirane nakon 30. avgusta. Njihovim fiskalnim i ekonomskim djelovanjem Crna Gora se nalazi, prema njihovom sopstvenom priznanju, na ivici bankrota.

Fokus treba staviti na uspostavljanje stabilne proevropske vlade, a zatim koncentrisati napore na investicionom ciklusu, smanjenju opterećenja za privredu i otklanjanju biznis barijera koje treba da privuku svježi kapital i investitore koji će stvoriti novu vrijednost, nova radna mjesta i novi osnov za punjenje budžeta. Drugo, reforma javne uprave i dovođenje u red najvažnijih državnih preduzeća koja su pokretač ekonomskog razvoja države. Treće, a možda i najvažnije, ponovno uspostavljanje jake pregovaračke strukture sa EU, uništene nakon 30. avgusta.

Energetski sektor je namjerno razoren jer se priprema za prodaju

POBJEDA: Loša situacija je i u energetskom sektoru koji je opterećen lošim poslovnim potezima, ali i partijskim zapošljavanjem. Šta je rješenje?

RAKOČEVIĆ: Rak rana crnogorske ekonomije je namjerno razoreni energetski sektor, koji se, po svoj prilici, priprema za prodaju, čime bi se izgubila energetska, a time suštinska samostalnost u državnom planiranju i odlučivanju. Rješenje je, najprije, u odlučnom pristupu SDT-a u odnosu na sumnjive poslovne radnje u energetskom sektoru, a istovremeno smjeni rukovodećeg partijskog kadra i punoj profesionalizaciji, kojoj treba da prethodi zakonska reforma ove oblasti u čijem središtu treba da stoje strogi kriterijumi za izbor rukovodećeg kadra koji, kao i u određenim djelovima sistema, treba da spriječi visoke partijske funkcionere da upravljaju tako vitalnim preduzećima koja determinišu kretanje ukupne ekonomije države.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more