IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRAGINJA Vuksanović- Stanković ostaje bez policijske zaštite… (foto)

Po nalogu Agencije za nacionalnu bezbjednost doskorašnjoj funkcionerki i poslanici Socijaldemokratske partije ukida se 24- satno obezbjeđenje.

Uprava policije juče je dobila zvaničan dopis od Agencije za nacionalnu bezbjednost da su „prestali razlozi bezbjednosti“ u slučaju doskorašnje funkcionerke i poslanice Socijaldemokratske partije Draginje Vuksanović-Stanković, te da joj shodno tome, treba ukinuti 24- satno policijsko obezbjeđenje.

Ova informacija potvrđena je Pobjedi u Upravi policije, gdje su nam kazali da Vuksanović-Stanković bez policijske pratnje ostaje od danas.

– ANB radi te procjene i mi postupamo po njima– rečeno je Pobjedi u Upravi policije.

I Vuksanović-Stanković nam je potvrdila da joj je saopšteno da će ostati bez zaštite.

– Poštujem odluku nadležnih državnih organa. Dalju odgovornost za moju bezbjednost snosiće ANB i lice koje je potpisalo bezbjednosnu procjenu i sva ostala službena lica koja stoje iza ove odluke– kratko je kazala Vuksanović- Stanković.

ALARMANTNE INFORMACIJE

Pobjeda je 28. januara prošle godine objavila alarmantnu informaciju, bez pominjanja imena i detalja, da su operativcima ANB- a proslijeđena saznanja kako pojedini članovi srpskih navijačkih grupa iz Crne Gore ,,planiraju da fizički napadnu i razlupaju privatni automobil jedne osobe iz opozicionih klupa u parlamentu, inače veoma popularne unutar suverenističkog bloka partija“.

Novinari Pobjede imali su podatak da su srpski ekstremisti targetirali tada poslanicu SDP-a Vuksanović-Stanković, ali tada nijesmo objavili punu informaciju, u želji da se ne kompromituje očekivana policijska akcija.

Nekoliko dana kasnije, 2. februara, objavili smo da od 1. februara policija obezbjeđuje mjesto stanovanja poslanice Vuksanović-Stanković, nakon što su od ANB-a dobili informaciju da je nekoliko članova ekstremnih prosrpskih navijačkih grupa pripremalo fizički napad na nju.

Prema našim nezvaničnim informacijama, tadašnji direktor Uprave policije Zoran Brđanin obavijestio je 1. februara popodne Vuksanović-Stanković da joj je, prema operativnim saznanjima, ugrožena bezbjednost te da su, radi eliminisanja prijetnji, preduzeli mjere zaštite prostora u kojem stanuje, ali da, shodno procjeni, još nema osnova za 24-satno obezbjeđenje.

Upozorili smo tada i na činjenicu da su iz ANB-a, iako su raspolagali informacijama da je Vuksanović-Stanković ugrožena bezbjednost, to pokušali da prećute.

Čitaj još:   POVRATAK U POLITIČKU ARENU: Haris Silajdžić osniva novu stranku... (foto)

VUKŠIĆEV MANEVAR

Prema našim saznanjima, što smo i objavili 2. februara prošle godine, iako su operativna saznanja bila iz vjerodostojnog izvora, tadašnji direktor ANB-a Dejan Vukšić, proruski i prosrpski kadar, kao i načelnik Nikola Laušević, kako su nam prenijeli izvori iz Agencije, nijesu podatak odmah prenijeli Upravi policije.

Naši izvori su kazali da je ova dvojica čak u početku negirala da raspolaže takvom informacijom i da je tek nakon razgovora sa predsjednikom SDP-a Raškom Konjevićem, Vukšić operativne podatke proslijedio vrhu Uprave policije, odnosno Brđaninu.

Izvori Pobjede rekli su tada da su informacije ANB-a ukazivale da su pripadnici ekstremnih srpskih navijačkih grupa – neki od njih su članovi ,,delija“ – obilježili kao metu Vuksanović-Stanković, kao jednu od istaknutih borkinja iz suverenističkog bloka.

Vuksanović-Stanković trebalo je da bude napadnuta u srijedu 26. januara 2022. godine, nakon podnevnog susreta Ženskog poslaničkog kluba sa Stjuartom Pičom, specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan britanskog premijera. Napad je bio planiran nakon završetka radnog ručka, kada bi poslanica SDP-a krenula do svojih kola koja su bila parkirana u blizini Njegoševog parka.

Sticajem okolnosti, zbog jednog prethodno dogovorenog sastanka, Vuksanović- Stanković je otišla sa razgovora koji su vođeni u hotelu ,,Hilton“– sat ranije.

ANB je, bez obzira na ovakve podatke, tek četiri mjeseca kasnije donijela procjenu da je Vuksanović-Stanković neophodna 24- satna zaštita.

ZASTRAŠUJUĆE PRIJETNJE

Vuksanović-Stanković, koja se iz politike povukla krajem marta, nezadovoljna rezultatom koji je postigla u prvom krugu izbora za predsjednika Crne Gore, godinama je žrtva brutalnih uvreda i prijetnji.

U oktobru prošle godine na jednoj Vajber grupi dobila je odvratne mizogine prijetnje.

Iz policije su tada saopštili da su identifikovane tri osobe koje su prijetile Vuksanović-Stanković i vrijeđale je, a njoj su prenijeli da je tužilaštvo ocijenilo da u postupanju ovih osoba nema elemenata krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti i da se radi o prekršaju.

Čitaj još:   DPS: PES nema problem sa nama već sa JAKOVOM Milatovićem... (foto)

Vuksanović-Stanković brutalne prijetnje dobila je na Tviteru i u martu, u toku predsjedničke kampanje.

Policija ih je kvalifikovala kao krivično djelo ugrožavanje sigurnosti i o svemu obavijestila Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici.

Pobjedi je juče iz ovog tužilaštva saopšteno da još postupaju u ovom predmetu, te da čekaju informaciju sa koje imejl adrese su prijetnje upućene.

Osim Vuksanović-Stanković u martu, na Tviteru, užasne prijetnje upućene su i odlazećem predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i njegovoj porodici.

Odlazeći premijer Dritan Abazović osudio je tada prijetnje Đukanovićima i Vuksanović-Stanković, ali i ocijenio da „nema razloga za neku paniku“.

– Da sam ja prijavljivao prijetnje, tužilaštvo i policija ne bi imali mogućnost nijedan drugi posao da rade, samo na društvenim mrežama. Neka ne uzimaju moj primjer, neka svaku prijave, tako i treba. Ali, zaista, da stvaramo neku atmosferu koja ne stoji, mislim da nije dobro rekao je on tada.

Autor:Kaćuśa Krsmanović

izvor: pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more