IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PLJEVLJA: Za EMIRA PILAVA i njegovog oca u Crnoj Gori pravda nedostižna- Bošnjaci i Muslimani opet žive muku devedesetih… (foto)

Presuda Višeg suda u Bijelom Polju, tačnije sudije Ivana Adamovića alarm za sve Bošnjake/ Muslimane da oni koji treba da čuvaju i štite građane Crne Gore aminuju i odobravaju napade i da se ne mogu osjećati sigurnim u sopstvenom gradu, u svojoj državi– kazao je za Pobjedu Pljevljak Emir Pilav, nakon što je u četvrtak njegov sugrađanin Goran Knežević oslobođen optužbe za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, uz obrazloženje da optužnica nije dokazana.

Nakon pobjede kleronacionalističkih, proruskih političkih snaga na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine pljevaljski Bošnjaci i Muslimani, ali i nacionalni Crnogorci, opet žive teške dane. 

Izborna noć za njih je bila besana, jer su naselja u kojima žive do ranih jutarnjih sati obilazile kolone automobila okićene srpskim trobojkama i krstovima sa četiri S, ali i glasnim pozivima da sele… Ujutro, grad je, ali i neke od njihovih kuća, osvanuo ispisan jezivim grafitima- „Selite se Turci“, „Nož, žica, Srebrenica“, „1992“ (godina u kojoj su pljevaljski Bošnjaci/ Muslimani trpjeli teror samozvane paravojne organizacije sugrađanina Milike Čeka Dačevića)…

Na ulaznim vratima sjedišta Islamske zajednice neko je razbio staklo i ubacio papir na kojem je pisalo „Polećela crna ptica Pljevlja biće Srebrenica“…

Skandalozne odluke

Politički lideri uspjeli su poslije nekoliko dana da privole svoje pristalice iz Pljevalja da prestanu sa četničkim orgijanjem. Ali, pljevaljski Bošnjaci i Muslimani ni danas se ne osjećaju sigurno u svom gradu.

– Presuda sudije Adamovića je nastavak prakse odobravanja i aminovanja napada na Bošnjake/ Muslimane nakon 30. avgusta 2020. godine. Pošto je odlukom istog suda ranije oslobođen Ivan Krvavac, brat funkcionera Demokrata Bojana Krvavca, koji je govorio muslimanima Pljevalja da se sele, a to i potvrdio objavom na društvenim mrežama, oslobođen je i Goran Knežević, jedan od trojice napadača na mene i na mog oca.

Ovim se šalje jasna poruka da, pored policije, Bošnjaci/ Muslimani ne mogu vjerovati ni sudovima da će ih zaštititi i da se polako, u „relaksiranoj“ i „osvježenoj“ Crnoj Gori, legalizuje ono što se radilo 90-ih – ogorčen je Pilav.

Dodaje da, pored skandalozne odluke suda, zabrinjava i ćutanje odlazećeg ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, koji je ostao nijem na izvještaje Savjeta za građansku kontrolu rada policije, iako je po zakonu bio dužan da se izjasni na zaključke ovog tijela.

Prema navodima optužnice, za koju je sudija Ivan Adamović ocijenio da nije dokazana, Knežević je 31. avgusta 2020. godine u Pljevljima javno podsticao na nasilje i mržnju prema pripadnicima muslimanske nacionalnosti Emiru i Nuriji Pilavu.

– Na način što je na terasi jednog ugostiteljskog objekta koji se nalazi u Ulici kralja Petra na kojoj su sjedjeli oštećeni i još nekoliko lica uputio riječi: „Selićete se, neće vas više biti“ – piše u optužnici.

Otac i sin 31. avgusta 2020. sjedjeli su, sa prijateljima, u kafani dok su cestom prolazile slavljeničke kolone, kada se jedan automobil zaustavio ispred kafane i neko počeo da doziva Pilave.

Čitaj još:   Jedan DIREKTOR već DOBIO SPOR, odštetu plaćaju građani- UKUPNO ima 157 tužbi protiv MPNKS...

U ranijem svjedočenju za Pobjedu o ovom događaju, mlađi Pilav je ispričao da nijesu znali ko su ti ljudi. Pitao ih je: „Šta je“.

Umjesto odgovora uslijedio je napad. Prvo su iz kola izašla dvojica muškaraca i pojurili su ka Pilavima nasrnuvši na njih, a potom je dotrčao i treći. Emira su oborili na pod, dobio je udarce, pritrčali su ostali gosti, kao i vlasnik lokala i napadači su povukli… Dok su se vraćali ka automobilu jedan je zaprijetio: „Neće vas više biti, selićete se“…

Emiru Pilavu nakon incidenta ukazana je pomoć u Službi hitne pomoći i konstatovane lakše povrede.

Uslijedila je paradoksalna situacija- pred sud je, kao okrivljeni, izveden i Emir Pilav?! U prekršajnom sudu suđeno mu je zbog psovki koje je uputio napadačima?!

Oslobođen je krivice, ali su odgovornosti za bilo kakav prekršaj oslobođeni i dvojica napadača Vladan i njegov stric Goran Knežević, dok treći– Darko, sin Gorana Kneževića, nikada nije procesuiran.

Pisali smo i da je pljevaljska policija Gorana Kneževića saslušala tek 15 dana nakon napada?! I to ne na njihovu inicijativu, nego na zahtjev tužilaštva.

Zbog rečenice – „Neće vas više biti, selićete se“, optužen je za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje. Međutim, već drugi put, a nakon što je prvu oslobađajuću presudu oborio Apelacioni sud i predmet vratio na novo suđenje, sudija Adamović opet ne vidi dokaze da su Pilavi bili meta napada Kneževića isključivo iz mržnje, samo zbog toga što nijesu pravoslavne vjere.

Muk nadležnih

Pilav još nije vidio obrazloženje nove Adamovićeve presude, a u prethodnoj je, svakako, jedna od najupečatljivijih ocjena bila „da ni iz jednog gesta okrivljenog nije bilo aludiranja na nacionalnu ili vjersku pripadnost oštećenih i da u prijetećoj formulaciji ‘neće vas više biti, selićete se’, nije sadržana odrednica koja bi upućivala na ovakvu ili bilo koju pripadnost oštećenih, a da su inkriminisane riječi izgovorene tek nakon događaja“… Sudija Adamović nije vidio ono čemu je svjedočila čitava Crna Gora – brutalno kleronacionalističko orgijanje po Pljevljima.

A prije suda i sudije Adamovića prvo je policija pokušala da relativizuje ovaj slučaj. Zašto, odgovor iz Uprave policije nije stigao ni nakon preciznih i detaljno obrazloženih zaključaka Savjeta za građansku kontrolu rada policije. Savjet je, pored ostalog, upozorio da primjena policijskih ovlašćenja nije bila jasna, potpuna i blagovremena.

Iskazali su i zabrinutost da su se postupajući policijski službenici možda nalazili pod određenim pritiskom tada aktuelnih političkih dešavanja u opštini Pljevlja, što ih je u određenoj mjeri ograničilo kod efikasne i djelotvorne primjene policijskih ovlašćenja.

– Bez obzira na tenzije prisutne u okruženju, policijski službenici ne treba da balansiraju, već da zakon odlučno primjenjuju i sprovode – konstatovao je Savjet.

Preporučili su pljevaljskoj policiji „kao podnosiocu zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv Emira Pilava da odustane od istog i o tome obavijesti nadležni sud“.

– Aktivnosti policije ne treba da idu u pravcu dodatnog razočarenja žrtava nasilja u sprovođenje zakona, niti treba izjednačiti, posebno kod tako osjetljivog, etnički motivisanog incidenta, žrtvu sa nasilnicima – objasnili su iz Savjeta.

Čitaj još:   SARAJEVO: Dužnost i obaveze, nošenje maski i rukavica… (foto i video)

Policija, prema dostupnim informacijama, nije Savjetu dostavila dopunu informacije koju su tražili, iako su im iz ovog tijela slali više urgencija.

Muk policije i, pogotovo sramna oslobađajuća presuda sudije Ivana Adamovića jasan je dokaz zarobljenosti, nemoći i prije svega nehtijenja crnogorskih institucija da pruže jasan i snažan odgovor na zabrinjavajuću fašizaciju našeg društva.

To je pokazala i presuda Višeg suda u Bijelom Polju kojom je Pljevljak Ivan Krvavac oslobođen optužbe za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje. I njemu su meta bili Pilavi. On je dan nakon parlamentarnih izbora 2020. godine automobilom prolazio gradskim ulicama, noseći zastavu Srbije.

Prošao je i pored kuće Emira Pilava, koji je na terasi sjedio sa nekoliko prijatelja, Bošnjaka/Muslimana. Poručio im je: „Selite se“. Za bjelopoljski Viši sud, međutim, ovaj poziv na iseljavanje sugrađana druge vjere nije predstavljao mržnju – nacionalnu, rasnu ili vjersku.

Realativizacija incidenata i izostanak institucionalnog odgovora na poruke i govor mržnje umalo su, baš u Pljevljima, prije godinu i po doveli i do kobnih posljedica. Pljevljak Zorislav Leković, zvani Zenga, koji je nesmetano danima, naočigled čitavih Pljevalja, šetao gradom „okićen“ četničkim obilježjima fizički je nasrnuo na mirovnu aktivistikinju, sugrađanku Sabinu Talović, govoreći joj, pored ostalog: „Hoćete sa ustašama tursku vam majku“…

Spasio je drugi sugrađanin, a tragedija je izbjegnuta brzom intervencijom policije. I tada su pravosudne institucije zakazale i pokušale da napad svedu na nivo prekršaja. „Probudila“ ih je žestoka reakcije čelnice Nevladine organizacije Akcija za ljudska prava Tee Gorjanc Prelević. Tek tada je tužilaštvo Lekovića optužilo za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje. U Višem sudu u Bijelom Polju izrečena mu je mjera bezbjednosti obaveznog psihijatrijskog liječenja u Specijalnoj bolnici za psihijatriju Dobrota u Kotoru i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi. 

Piše: Kaćuša Krsmanović (Pobjeda)

izvor: http://pobjeda.me

LION: Rudar sezonu počine s crno- bijelim u dvomeču s Partizanom…

ŽREB U LIONU: Partizanova sezona opet počinje u Crnoj Gori... Rudar Read more

PLJEVLJA: Partizan opravdao ulogu favorita protiv Rudara, grad rudara zakinut…

Grad rudara PLJEVLJA su zakinuta samom cinjenicom da nisu mogli Read more