IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

GI “21. maj”: Crna Gora nikada ne smije zaboraviti značaj, ulogu i doprinos Josipa Broza Tita… (foto)

Građanska inicijativa “21. maj” je, povodom dana rođenja predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) Josipa Broza Tita, saopštila da Crna Gora nikada ne smije zaboraviti njegov značaj, ulogu i doprinos…

PONEDELJAK: Crna Gora,Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 08: V- 2023, 00: 14… GI “21. maj”: Crna Gora nikada ne smije zaboraviti značaj, ulogu i doprinos Josipa Broza Tita… (foto)

“Na današnji dan rođen je Josip Broz Tito. Kao generalni sekretar KPJ bio je na čelu najslavnijeg pokreta otpora u Drugom svjetskom ratu. Jugoslovenski komunisti i partizani porazili su fašističke okupatore i domaće kolaboracioniste, oslobodili zemlju i postali dio međunarodne antifašističke koalicije koja je monstruozni i rasistički Hitlerov režim poslala na smetlište istorije…

Tito je bio prvi predsjednik Vlade poslijeratne socijalističke Jugoslavije i kasnije sve do svoje smrti predsjednik SFR Jugoslavije”, navedeno je u saopštenju GI “21. maj”.

Ističu da je Titova Jugoslavijabila država socijalne pravde, zasnovana na ravnopravnosti naroda i građana, lider Pokreta nesvrstanih i jedna od najuglednijih zemalja svijeta.

“Broz je nesumnjivo bio državnik svjetskog formata što su mu priznali brojni državni uglednici, slavni političari i svjetski poznate ličnosti. Lično je zaslužan što je Crna Gora postala jedna od šest jugoslovenskih republika, što je doživjela najveći napredak i modernizaciju u svojoj istoriji i što je crnogorski narod bio jedan od šest konstitutivnih jugoslovenskih naroda”, naglašeno je u saopštenju.

Čitaj još:   DAMIR Šehović u Njujorku: Vlast pokušala da ponizi dijasporu...

Bez narodnooslobodilačkog pokreta otpora i velikog doprinosa crnogorskih partizana u oslobađanju i stvaranju federativne Jugoslavije ne bi bilo, ističu u GI “21. maj”, ni današnje međunarodno priznate i suverene Crne Gore.

“Titova Jugoslavija je bila država socijalne pravde, zasnovana na ravnopravnosti naroda i građana, lider Pokreta nesvrstanih i jedna od najuglednijih zemalja svijeta. Broz je nesumnjivo bio državnik svjetskog formata što su mu priznali brojni državni uglednici, slavni političari i svjetski poznate ličnosti.

Lično je zaslužan što je Crna Gora postala jedna od šest jugoslovenskih republika, što je doživjela najveći napredak i modernizaciju u svojoj istoriji i što je crnogorski narod bio jedan od šest konstitutivnih jugoslovenskih naroda. Bez narodnooslobodilačkog pokreta otpora i velikog doprinosa crnogorskih partizana u oslobađanju i stvaranju federativne Jugoslavije ne bi bilo ni današnje međunarodno priznate i suverene Crne Gore”, ističu u saopštenju.

Istovremeno, podsjećaju i na činjenicu da se naš Glavni grad 46 godina zvao Titograd.

“Zato Crna Gora nikada ne smije zaboraviti značaj, ulogu i doprinos Josipa Broza Tita. Crna Gora pamti”, poručuju iz GI “21. maj”.

“Istovremeno, podsjećamo i na činjenicu da se naš Glavni grad 46 godina zvao Titograd. Zato Crna Gora nikada ne smije zaboraviti značaj, ulogu i doprinos Josipa Broza Tita. Crna Gora pamti”, poručeno je u saopštenju.

Čitaj još:   GI “21. maj”: Građanska, evropska i multietnička Crna Gora nikada neće zaboraviti krvavo satiranje Sarajeva... (foto, video)

izvor Gradski.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more