IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UPOZORENJE NELE Savković- Vukčević: CRNA GORA u opasnosti dobro prikrivenoj i podržanoj spolja, samo zajedno možemo sačuvati domovinu… (foto, video)

“DPS, kao najveća partija, koja je sa koalicionim partnerima obnovila crnogorsku državnost, upravo se državnički odnosi prema interesu Crne Gore i zato je sa srodnim partijama dogovorila zajednički nastup, kako bi anticrnogorskoj i antievropskoj politici suprotstavila objedinjeni suverenistički potencijal i spriječila velikosrpstvo u namjeri da osvoji dvotrećinsku pobjedu, te presudi Crnoj Gori time što će je prevesti u sve srpske zemlje”, poručila je u razgovoru za Portal Analitika poslanica Demokratske partije socijalista, Nela Savković- Vukčević

Na vanrednim parlamentarnim izborima koji će biti održani 11. juna, DPS će nastupiti u široj koaliciji uz Socijaldemokrate, Liberalnu partiju i Demokratsku uniju Albanaca. U toj partiji, prema riječima naše sagovornice, smatraju da je Crna Gora u velikoj opasnosti, dobro prikrivenoj i snažno podržanoj svim sredstvima spolja. 

“Samo zajedno možemo sačuvati našu domovinu”, izričita je Savković-Vukčević. 

Na pitanje može li nedavno povlačenje lidera DPS-a uticati na ishod predstojećih izbora, sagovornica Analitike ističe da bi svi oni koji znaju vrijednosti i istorijska dostignuća Đukanovića trebalo da svoje poštovanje iskažu tako što će podržati partiju koju je on stvarao i vodio kroz teške izazove tokom dugo vremena, stigavši do samostalne Crne Gore, NATO-a i vrata EU. 

“Neka se građani sjete da su cijenili Đukanovića zato što nije ustuknuo pred problemima i neizvjesnostima, već je do posljednjih izbora bio predvodnik u odbrani suverenističke, antifašističke, sekularne, multietničke Crne Gore, pa će lako odlučiti hoće li glasati za DPS na sljedećim izborima”, poručuje Savković-Vukčević. 

Živković će nastaviti tradiciju mudrog prethodnika

Govoreći o vršiocu dužnosti predsjednika partije i reformama koje su najavljene u toj partiji, Savković-Vukčević naglašava da veliko državotvorno nasljeđe i novi zadaci koje postavlja sadašnja situacija, traže i snažne ličnosti, kao što je Danijel Živković. 

“Hrabar i moralan, rječit i odlučan, mladi čovjek kojemu se vjeruje, umjeće da nastavi tradiciju mudrog i posvećenog rada prethodnika, te da ostavi pečat svoga, autentičnoga promišljanja i postupanja, što daje smisao promjeni.

Svjestan da Crne Gore nema ako se ne izborimo sa snagama koje razaraju našu državu već tri godine, Živković će, zajedno sa saradnicima, znati da prema tome cilju odredi program, strategiju i kadar”, poručuje Savković- Vukčević. 

Najavljuje da će izbor predsjednika te partije biti održan na unutarstranačkim izborima.

“Rok za njihovo organizovanje je tri mjeseca nakon parlamentarnih izbora”, kaže ona. 

Inauguracija u raspuštenoj Skupštini uklapa se u sliku naše zbilje 

Novoizabrani predsjednik države Jakov Milatović preuzima dužnost 20. maja i biće inaugurisan u Skupštini Crne Gore, umjesto na Cetinju. Prema riječima Savković-Vukčević, njegov odnos prema Cetinju i onome što prijestonica suštinski i simbolički jeste, viđen je na Belvederu. 

“Odluka da inauguracija bude u Podgorici samo je to potvrdila, a Milovićeveva najava “dekontaminacije” Cetinja do kraja osvijetlila. U priču o navodno ugroženoj bezbjednosti, naravno, niko ne vjeruje. Cetinje, koje je ustalo protiv rata u Jugoslaviji i Ukrajini, grad heroj u antifašističkoj borbi, luča crnogorske slobode i samosvojnosti, po riječima Andrije Mandića ne zaslužuje da bude prijestonica.

Čitaj još:   REIS Fejzić Raoniću: Je li u redu da Javni servis plaši i prebrojava dijasporu? Konjević- Sramota za RTCG!

Dakle, u istom duhu progovaraju sljedbenici i pobornici zatiranja crnogorskog identiteta. Na poruku iz prijestonice da dok je Cetinja neće biti ni velike Srbije ni male Ukrajine uzvraća se kriminalizacijom i marginalizacijom”, ukazuje sagovornica Analitike. 

Nakon svega pobrojanoga, kako dodaje, pitanje hoće li Milatović biti predsjednik svih građana je – retoričko. 

“Zato što znamo da neće. Inauguracija u raspuštenoj Skupštini uklapa se u sliku naše stvarnosti”, kategorična je Savković-Vukčević.

„Oslobodiocima“ sve dozvoljeno 

Osvrćući se na rad manjinske Vlade koja je više vremena u tehničkom, nego u regularnom mandatu i prevagu populističke nad građanskom i proevropskom politikom, naša sagovornica napominje da je taj “uspjeh” postignut uz pomoć “najvećih, prevarno nazvanih, jednoplemenih i jednovjernih sila“. 

“Tako da se tome pritisku, koji traje već tri vijeka, ne bi oduprle ni mnogo veće i moćnije zemlje od Crne Gore. Uspjeli su zahvaljujući manipulisanju vjerskim osjećanjima, zloćudnim stranim miješanjem, falsifikovanoj istoriji, lažnim vijestima, velikodržavnim projektima”, kaže Savković-Vukčević.

Kako dodaje, “oslobodiocima” je sve bilo dozvoljeno. 

“I riječima i djelom kao da su se utrkivali ko će više prijetiti, fizički nasrtati, potirati sve one vrijednosti koje smo strpljivo njegovali uprkos ovim silama koje se, ne zaboravimo, nijesu iznenada pojavile– državni udar od prije sedam godina samo je jedna od novijih manifestacija radikalizacije društva u Crnoj Gori.

Ne mogu se pobrojiti sve nedoličnosti dva premijera i ministara, a kamoli građana, koji su, inspirisani “pobjedničkim” ambijentom, za ostrašćenost i agresivnost nagrađivani visokim radnim mjestima”, podsjeća ona.

Važno im je, kaže, raditi na nestanku Crne Gore, ogoljeno ili pod maskom zapadnih i građanskih orijentacija, i priznanja neće izostati– pravilo je vladanja. 

“Zato je na nama, koji volimo i koji smo obnavljali ovu državu, da emancipujemo Crnu Goru. A prethodno da analiziramo svoje propuste i unaprijedimo našu politiku”, kaže Savković- Vukčević. 

BONUS VIDEO: ZUMIRANJE- Nela Savković Vukčević (članica Glavnog odbora DPS-a )

Vlade Krivokapića i Abazovića svjesno izdale zemlju 

Stava je da se katastrofalne posljedice poteza prethodne dvije vlade očitavaju i kroz izlive nacionalne i vjerske mržnje. 

“Pomenimo samo napad na dječake-goste iz BiH, vršnjačko nasilje, atmosferu netrpeljivosti i napetosti, rastakanja svega što je krasilo našu državu, kako bi opustošena i ponižena Crna Gora ušla u podaništvo i izgubila svoje biće. Sve se to relativizuje dobro poznatom taktikom umanjivanja i izrugivanja nečemu što je zaista veliko i ozbiljno”, napominje ona.

Ukazuje i da se negira genocid u Srebrenici, slave ratni zločinci, veličaju fašisti, vrijeđaju manjine, nipodaštava crnogorska kultura i istorija, viore tuđe zastave… 

“Naša obaveza je da neumorno ukazujemo i reagujemo na obilje primjera destabilizacije društva i pronosimo istinu o Crnoj Gori, koliko god to bilo teško u doba dezinformacija i hibridnih prijetnji”, naglašava Savković-Vukčević. 

Čitaj još:   BEOGRAD: Maskirane osobe, čuvaju mural Ratku Mladiću, tvrde da su iz... (foto, video)

Nije, kako kaže, tu riječ o greškama vlada Krivokapića i Abazovića, već o svjesnoj izdaji svoje zemlje, koju nijesu krili već su s ponosom o tome obavještavali svijet i tražili podršku i pohvale od nalogodavaca.

“Sa druge, plašili su crnogorske građane prevođenjem, te samim tim nestankom, u tuđi identitet, ne znajući da je to nemoguće! Obje vlade gurale su Crnu Goru u bezdan, sa puta u Evropsku uniju okrenule su je na stranputicu Otvorenog Balkana kako bi je utopiti u srpski i ruski “svet”.

Naša milenijumska kulturna i duhovna baština već je prepisana tuđincima. Sve od životne važnosti urušava se– bezbjednost, ekonomija, pravni sistem, zdravstvo, prosvjeta, kultura, a cvjetaju kleronacionalizam i populizam”, upozorava Savković-Vukčević. 

Kreiraćemo nove uslove za spas od bankrota

U tom kontekstu, partija kojoj pripada, DPS, kako dodaje, spremna je da obnovi društvenu zajednicu, odnoseći se savjesno i stručno prema potrebama građana. 

“Završićemo projekte koje smo započeli i kreirati nove uslove za spas od bankrota. Kao što se zna, anticrnogorske vlasti stopirale su gotovo sve naše projekte, pri tome ne nudeći ništa svoje”, ukazuje Savković-Vukčević. 

Podsjeća da su takvu sudbinu doživjeli programi u privredi, investicijama, naučnom istraživanju i đe god se još moglo. 

“Pomoći ćemo raznim grupama koje je praznorječiva vlast ostavila da se same bore za osnovna prava i standarde, a to su, među ostalima, bolesnici bez ljekova i u neizvjesnim čekanjima, zatim obmanuti penzioneri, mladi bez budućnosti u vrtlogu nazadnih ideja i zapuštenosti, roditelji bez podrške u podizanju i pravilnom razvijanju svoje đece.

Ukratko, bićemo Crna Gora stabilna na svojim korijenima, okrenuta prema ljudskim vrijednostima i spremna za inovacije budućnosti”, zaključila je Savković-Vukčević. 

Autorka: Zilha Kalač

izvor: http://analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more