IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BRAVO za grad Split: Uveo kazne za razularene turiste- „Ujutro kad se probudimo prvo što vidimo je ljudski izmet, a buka tokom noći je nesnosna“… (foto, video)

Sada je i zvanično. Split je uveo konkretne kazne za one turiste koji misle da po dolasku na hrvatsku obalu mogu otpustiti sve kočnice. 300 eura za uriniranje, recimo. Grad će uz policiju nadzirati i obezbjeđenje. Stanovnici centra grada mogu se samo nadati da će to uvesti bar malo kontrole…

SPLIT: Hrvatska, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 21: V- 2023, 00: 44…  BRAVO za grad Split: Uveo kazne za razularene turiste- „Ujutro kad se probudimo prvo što vidimo je ljudski izmet, a buka tokom noći je nesnosna“… (foto, video)

Turistički incidenti podgrijani drogom i alkoholom ili čistim bezobrazlukom u Splitu su već počeli. Splićani koji žive u centru, osobito kraj noćnih klubova, viđaju ovakve prizore.

“Oni idu na te ture gdje mogu piti za 20 eura koliko žele, dok se ne ruše, dok ne počnu padat po podu i onda tako mokre oko naših kuća, po našim dvorovima, povraćaju”, rekla je Lara Bonačić Arapović, predsjednica Gradskog kotara Grada Splita.

“Gađaju naše stanare bocama što je grozno. Ujutro kad se probudimo prvo što vidimo je ljudski izmet i mokraća pa sve do razbijenih boca”, dodao je Denis Kulušić.

U takvom stanju često odu spavati u prvi ulaz, na podu ili čak noće na sred puta.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 13. avgust 2021. godine

“Zaspu nam na kućnom pragu”, rekao je Kulušić. “Jedan je jučer ostao bez svijesti, na podu, krvav”, izjavila je Bonačić Arapović.

Dok ih ne savlada umor buka je kažu nesnosna, stanarima nema spavanja, donosi reporterka Dnevnika Nove TV, Sofija Preljvukić.

Urlaju, glasno pričaju na mobitel, pale prijenosne zvučnike”, navodi Kulušić. “Da se galami, da se pije, da se tu negdje i dila” dodao je Leo Nikolić, turistički vodič.

Gradsko Vijeće donijelo je odluku.

“Radi se na odluci koja se temelji na Zakonu o javnom redu i miru. Mokrenje , povraćanje, penjanje na spomenike, bacanje u fontane, kazna je 300 eura” poručio je Bojan Ivošević, dogradonačelnik Splita.

Grad uvodi i deset zaštitara koji će pomagati komunalnim redarima i policiji.

Neki se slažu s tom odlukom drugi imaju nekoliko pitanja.

“Ne znam što će ti zaštitari, kakve će oni ovlasti imati. Imaju li pravo prisile ukoliko ta pijana osoba krene na njega fizički, smije li on nju spriječiti?”, upitala je Bonačić Arapović.

Samo policija moći će se obračunati s onima koji na javnim mjestima vode ljubav, ili šetaju goli jer to pokriva drugi zakon.

“Puno golih, puno akcije među golima“, rekla je Ana Peraica.

Čitaj još:   LJEKARI VAM SAVJETUJU, KAKO DA DIGNETE IMUNITET: Ako ste kupili ovu namirnicu, odmah je izbacite iz kuće... (foto)

Bitno je reći da je ovakvih turista u manjini.

“Imamo uglavnom pristojne normalne goste”, zaključio je Nikolić.

Vidjet ćemo hoće li nove mjere pomoći.

BONUS VIDEO: SPLIT| Evo šta treba da znate prije nego ga posjetite…

izvor Dnevnik.hr

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more