IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŠOKANTAN POGLED KROZ PROZOR: Stvorenje za koje se mislilo da je izumrlo PRIJE 400 GODINA- bila je GOLEMA ptica sa velikim kljunom i bez perja na glavi… (foto, video)

Prilično je bio iznenađen kada je na prozoru ugledao veliku pticu sa velikim kljunom i bez perja na glavi. u pitanju je ptica koja je sa naših prostora nestala pre 400 godina…

POSTOJINA: Slovenija, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 23: V- 2023, 16: 44… ŠOKANTAN POGLED KROZ PROZOR: Stvorenje za koje se mislilo da je izumrlo PRIJE 400 GODINA- bila je GOLEMA ptica sa velikim kljunom i bez perja na glavi… (foto, video)

Boris Arko iz Postojne u Sloveniji bio je prilično iznenađen kada je na prozoru ugledao veliku pticu sa velikim kljunom i bez perja na glavi. U pitanju je ptica koja je sa ovih prostora nestala pre 400 godina.

Smatra se visoko ugroženom vrstom i zaštićena je. Ima raspon krila od 120 do 135 centimetara i teži od 1 do 1,5 kilograma u prečniku. Gnijezdi se u kolonijama na liticama u stenovitim predjelima jugoistočne Anadolije, pustinjama Bliskog istoka i Afrike.

U prošlosti je grivasti ili ćelavi ibis bio mnogo rasprostranjeniji na Bliskom istoku, u sjevernoj Africi, pa čak i na teritorijama do Alpa, iako je u Sloveniji izumro pre 400 godina, navodi Vikipedija. Ova vrsta je nekada bila veoma cijenjena od strane faraona starog Egipta.

Čitaj još:   ČUVENI NAUČNIK ĐIKIĆ: "Početkom godine imat ćemo UNIVERZALNI LIJEK protiv koronavirusa"...(foto i video)

Populacija grivastog ibisa u divljini svega oko 420 jedinki

Godine 2004. njihova populacija u divljini procenjena je na oko 420, dok ih je u zatočeništvu tada bilo oko 1.500. Stalno je naseljen samo u Maroku, Turskoj i Siriji.

Međutim, pokušavaju da je ponovo nasele u Austriji, zbog čega se u poslednje vreme sve češće viđa i u Sloveniji gdje se zaustavlja na svom migracionom putu i za sada se tu ne gnezde.

Nažalost, njihove posjete i susreti sa ljudima ne završavaju se uvijek srećno. Pošto se ne plaši čovjeka, zna da bude lak plijen.

Pretpostavlja se da je grivasti ibis bila uobičajena ptica na Krasu, Istri i Dalmaciji u srednjem vijeku. Njegov lik se nalazi na jednoj od fresaka u hrastoveljskoj crkvi Svete Trojice, u područnoj crkvi u Gradištu pri Divači, u grbu koparske plemićke porodice Elio i na portalu dvorca Lukovec u Logu- opština Dragomer. Početkom 19. veka Žiga Zois mu je u svojim ornitološkim beleškama dao slovenačko ime.

BONUS VIDEO: In love❤️ – Ćelavi ibis – Bald ibis – Geronticus eremita

Čitaj još:   UMRO, Momir Bulatović, desna ruka, Slobodana Miloševića ...

izvor iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more