IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Prof. dr ĐORĐIJE Blažić: Inicijative opština za povlačenje priznanja Kosova su politički marketing… (foto, video)

Nakon što je sa crnogorske političke scene sišao Milo Đukanović i DPS izbornu listu kadrirao novim licima, Demokratski front je izgubio, ako se to kako može reći, veliki dio smisla i svrhu postojanja. Njihov raspad je bio neminovan, ali i traženje novih ciljeva konstituenata bivšeg proruskog i velikosrpskog političkog konglomerata.

PODGORICA: Crna GORa, Zanimljivosti, vijesti, petak, 26: V- 2023, 10: 04…  Prof. dr ĐORĐIJE Blažić: Inicijative opština za povlačenje priznanja Kosova su politički marketing… (foto, video)

Demokratska narodna partija Milana Kneževića i Nova srpska demokratija Andrije Mandića vratile su se na fabrička podešavanja onog trenutka kada su skinuli ”smokvin list” u liku Medojevićevog PZP-a, ali i kad su uvijedeli da umjereni ili umiveni Mandić iz predsjedničke kampanje ne prolazi kod baze glasača tih partija. Novi ciljevi su poništenje priznanja Kosova, promjenu zastave, himne, grba kroz promjenu Ustava…

Bivši konstutuenti DF-a u novoj-staroj borbi za srpsku stvar otvaraju široki front za ostvarenje kranjeg cilja – poništenja crnogorske nezavisnosti i sklapanje saveza srpskih država u trouglu Beograd-Banja Luka – Podgorica.

Tako je veliki crnogorski praznik, 21. maj, Dan nezavisnosti, ignorisan u opštinama gdje odlučuju kadrovi Mandića i Kneževića. Od Pljevalja preko Nikšića do Zete.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević je u opskurnom odgovoru na pitanje zašto Nikšić nije okićen zastavama Crne Gore, rekao da se oni kite rezultatima, a ne zastavama?! Naravno, prazničnu atmosferu koju je Nikšić priredio na dan Vasilija Ostroškog nije doveo u isti kontekst. Tada zastave nijesu smetale navedenim rezultatima.

Novi predsjednik Pljevalja Dario Vraneš, poznat po “lovu” na glasače bošnjačke nacionalnosti, očistio je upravu i javna preduzeća tog grada od Bošnjaka stavljajući do znanja svojim sugrađanima druge vjere i političkog opredjeljenja da neće biti suptilan u borbi za srpsku stvar.

U novoformiranoj opštini Zeta Kneževićeva partija traži raspravu o dekalarciji o povlačenju priznanja Kosova. Demokrate, koje su na čelu SO Zeta se za za sada brane administrativnim preprekama, ali kad ta prozaična “borba” prestane Zeta će odlučno povući prinanje suverene države Kosovo. Šta to suštinski znači niko ne zna, ali je jasno da tako donešena deklaracija neće imati nikakvo pravno dejstvo.

Čitaj još:   VIC DANA: Sreo vuk Crvenkapicu, pita je koja je adresa njene bake... (foto)

Sa tim se slaže i prof. dr Đorđije Blažić, dekan Fakulteta za državne i evropske studije, koji je u razgovoru za portal Standard rekao da je to čisti marketing.

“To je pravni nonsens jer priznanje država nije, niti može biti nigdje u svijetu, nadležnost lokalnih samouprava. U pitanju je očigledno samo jedan marketinški predizborni potez za junske parlamentarne izbore”, jasan je Blažić.

On takođe dodaje da ako eventualno usvojena deklaracija i inicijativa bude upućena Vladi onda je to svakako pravo lokalne samouprave da pokuša ostvariiti jedan politički cilj.

“Svakako da je jednostrana odluka Vlade u postojećom društvenim okolnostima u momentu priznavanja Kosova nije, po mom uvjerenju, bila donijeta na adekvatan način na što je jasno ukazao i tadašnji premijer saopštavajići da je preko 8o% gradjana bilo protiv takve odluke, što jasno govori da takva odluka nije imala svoj nužni “legitimitet”, već samo formalno pravni legalitet. O tako važnim društvenim i državnim pitanjima morao se organizovati makar konsultativni, ako ne i referendum odluke gradjana kao jedino ispravno sredstvo odlučivanja o tako osetljivim državnim i političkim pitanjima koji se tiči svih gradjana CG, a ne samo vladajućih partijskih oligarhija”, pojasnio je Blažić.

Predsjednik SO Zeta Luka Krstović kazao je da za sazivanje sjednice postoji jasna procedura koje se pridržava, poručujući da će ona biti zakazana u redovnom postupku i da će se na dnevnom redu naći predmetna inicijativa Demokratske narodne partije.

“Sjednica Skupštine opštine Zeta će biti zakazana u redovnom postupku, kako su to i tražile kolege. To sam i rekao u petak predsjedniku opštine Mihailu Asanoviću, kao i u subotu potpredsjedniku opštine Aleksandru Markoviću. Na dnevnom redu će se naći predmetna deklaracija DNP-a”, saopštio je Krstović.

On poručuje da predsjednik Skupštine opštine poštuje zakon, propise i Poslovnik SO Zeta.

Ne može, kako kaže, sve i da hoće, da bira da li će sazvati sjednicu ili ne, ako je ista tražena u skladu sa poslovnikom.

Pitanje je dana kada će i ostale opštine gdje NSD i DNP dominiraju inicirati ovakve i slične stvari. Toga će, svakako, biti najviše do 11. juna do kada traje kampanja za vanredne parlamentarne izbore. Neće stati ni nakon toga i tražiće svaku šansu u parlamentu i van njega da dođu do cilja koji, kako se čini, i nije toliko daleko, s obzirom na to da su s puta sklonili najvećeg neprijatelja.

Čitaj još:   TUGA VELIKA: Majka i kćerka porijeklom iz Rožaja poginule u saobraćajnom udesu u Istanbulu... (foto)

Koliko će potreba za podrškom i populizmom očekivane većine oko Pokreta Evropa sad moći da se izbori sa inicijativama NSD-a i DNP-a pitanje je od milion eura, ali je jasno da će Knežević i Mandić raditi po onoj narodnoj ” tiha voda brijeg roni”.

Trebaće jasni odgovori i referisanja u odnosu na strateške prvace razvoja Crne Gore, njene nezavisnosti, suvereniteta, jezika, zastave, grba, civilizacijskih vrijednosti… Da ne bude onako kako je to radio DPS u ranoj fazi – da crnogorski jezik nazivamo maternjim, da imamo dualitete i opštarenja na sva važna pitanja, a sve zarad opstanka na vlasti.

BONUS VIDEO: Spahiu: Priznanje Kosova u zamjenu za veću autonomiju Srba

izvor Standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more