IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TURSKA DRUGI KRUG PREDSJEDNIČKIH IZBORA: Redžep Tajip Erdogan glasao u Istanbulu, Kemal Kilicdaroglu u Ankari, rezultati poznati večeras… (foto, video)

Birališta širom Turske otvorena su jutros u 8.00 sati po lokalnom vremenu, čime je počelo glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora u zemlji koja ima više od 85 miliona stanovnika.

ISTANBUL: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 28: V- 2023, 11: 34… TURSKA DRUGI KRUG PREDSJEDNIČKIH IZBORA: Redžep Tajip Erdogan glasao u Istanbulu, Kemal Kilicdaroglu u Ankari, rezultati poznati večeras… (foto, video)

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan u drugom krugu predsjedničkih izbora u toj zemlji glasao je na biralištu u Istanbulu,

Aktuelni predsjednik Erdogan, kandidat Narodnog saveza predvođenog Strankom pravde i razvoja (AK Parti), glasao je u pratnji supruge Emine Erdogan na biračkom mjestu u školi u istanbulskom distriktu Uskudar.

Erdogan je nakon glasanja novinarima kazao da se prvi put u historiji turske demokratije održava drugi krug predsjedničkih izbora.

Predsjednički kandidat opozicionog Nacionalnog saveza i predsjednik Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kilicdaroglu glasao je u drugom krugu predsjedničkih izbora na biralištu u školi u turskoj prijestolnici Ankari,

“U drugom krugu naravno nema stranaka. Postoje samo dva kandidata i zato vjerujem da će današnje glasanje biti obavljeno vrlo brzo”, kazao je Erdogan te posebno pohvalio visoku izlaznost na izborima u Turkiye.

Više od 64 miliona turskih građana s pravom glasa, u drugom krugu bira između aktuelnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kilicdaroglua.

Čitaj još:   AKCIJA"Tekila": Pet osoba uhapšeno u Krajini, zaplijenjena droga i oružje...

Erdogan je nakon glasanja novinarima kazao da se prvi put u historiji turske demokratije održava drugi krug predsjedničkih izbora…

U drugom krugu izbora, pravo glasa imat će dodatnih 47.523 birača, koji su u međuvremenu napunili 18 godina.

U prvom krugu izbora održanom 14. maja, Erdogan je osvojio 49,5 posto glasova, a lider turske opozicije Kemal Kilicdaroglu, skupio je 44,89 posto glasova.

Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti) osvojio je većinu u državnom parlamentu u prvom krugu.

Glasanje na biralištima izvan zemlje i na graničnim prelazima, u drugom krugu, počelo je 20. maja.

Glasanje pri diplomatskim predstavništvima Republike Turkske u inostranstvu, u ukupno 73 zemlje, završeno je u srijedu. Glasanje na graničnim prelazima traje sve do zatvaranja redovnih birališta, danas do 17 sati.

Prema podacima Vrhovne izborne komisije Turkiye, u drugom krugu izbora više od 1,92 miliona ljudi glasalo je u turskim stranim misijama i na graničnim prelazima do 16 sati po lokalnom vremenu u subotu.

Prema najavi Vrhovne izborne komisije Turske, prvi preliminarni i nezvanični rezultati drugog kruga predsjedničkih izbora biće objavljeni istog dana, nakon zatvaranja birališta.

Čitaj još:   VRIJEME DANAS: Oblačno i nestabilno s kišom, pljuskovima i grmljavinom... (foto)

BONUS VIDEO: TURSKA DRUGI KRUG PREDSJEDNIČKIH IZBORA

Izvor: iBalkan.net/ agencije AA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more