Zanimljivosti

JANUŠ Bugajski: Koalicija PES- DPS je najlogičnije vladajuće rješenje… (foto)

Crnoj Gori treba efikasna vlada posvećena evropskim integracijama i ekonomskom razvoju…

VAŠINGKTON: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 23. VII. 2022… 12: 25… JANUŠ Bugajski: Koalicija PES- DPS je najlogičnije vladajuće rješenje… (foto)

Da bi izbjegla nazadovanje, nestabilnost i rastuće regionalne tenzije, Crna Gora mora napraviti ovakav hrabar korak naprijed u svom političkom razvoju, baš kao što je to učinila kada je obnovila svoju državnost i proglasila svoju nezavisnost

Crna Gora može da se oporavi od nacionalne paralize formiranjem efikasne nove vlade posvećene evropskim integracijama i ekonomskom razvoju. Nakon nekoliko ciklusa izbora, neuspjelih privremenih administracija i zakonodavnog zastoja, Crnoj Gori prijeti opasnost od osiromašenja, sukoba i spoljne dominacije. Samo široka koaliciona vlada može osigurati dovoljnu političku stabilnost i ekonomski napredak.

Pokret „Evropa sad“ (PES) pojavio se kao najveća stranka na parlamentarnim izborima u junu 2023. godine, osvojivši 24 od 81 mjesta. Koalicija „Zajedno“, savez predvođen Demokratskom partijom socijalista (DPS), završila je na drugom mjestu sa 21 mandatom, prvi put se pokazalo da nije u stanju da osvoji većinu poslaničkih mjesta od uvođenja višestranačkih izbora 1990. godine.

Bez obzira na to, DPS ostaje ogromna snaga, posjeduje najstabilniju organizacionu bazu i dokazano je da je Crnu Goru usmjeravao ka nezavisnosti i NATO članstvu.

Nedavno formirani PES je pro-EU, centristička stranka, ali nema dovoljno podrške ili iskustva da sama formira vladu. Milojko Spajić, lider PES-a, prvobitno je odbacio koaliciju sa DPS-om iako je tvrdio da je otvoren za razgovore sa svim proevropskim partijama.

U stvarnosti, koalicija PES-DPS je najlogičnije vladajuće rješenje, jer bi imala najmanje 45 od 81 mjesta. Uključivanje nekoliko manjih partija stvorilo bi još širu većinu.

Takva pro- EU koalicija bi imala tri pozitivna rezultata za zemlju. Prvo, to bi umanjilo uticaj remetilačkih nacionalista, posebno probeogradske koalicije – Za budućnost Crne Gore – koja je dobila 13 poslaničkih mjesta. Ovo će pomoći u prevazilaženju polarizacije i radikalizacije. Podrška srpskih nacionalista uskoj vladi sigurno će postati sve provokativnija za crnogorsku većinu jer će cilj biti da se zemlja udalji od NATO-a i EU i blokira program reformi.

Drugo, nova koalicija može da obezbijedi dovoljno široku većinu da sprovede neophodne zakonodavne reforme i sistematski zatvori sva poglavlja pravnih tekovina EU kako bi se kvalifikovala za ulazak u EU.

U nedavnom izvještaju Delegacije Evropske unije zaključeno je da Crna Gora ne ispunjava svoj potencijal, posebno zato što su administrativni kapaciteti zemlje za sprovođenje velikih javnih investicija i dalje ograničeni i što je potrebno povećati produktivnost i konkurentnost lokalnih kompanija.

Ekonomski uslovi i životni standard dominirali su dnevnim redom na nedavnim izborima i nova vlada mora da ispuni rezultate, za razliku od prethodne koalicije samoproglašenih antikorupcijskih aktivista i beogradskih mirotvoraca. Treba pokazati blisku vezu između domaćih reformi, kvalifikovanja za EU, privlačenja stranih investicija i obezbjeđivanja ekonomskog razvoja. U suprotnom, nazire se novi ciklus izbora koji će dodatno odložiti i ugušiti svaki ekonomski napredak.

Još jedan period političke paralize omogućio bi još veći poremećaj i podjelu crnogorske politike od strane Beograda i Moskve. Zvaničnici i parlamentarci moraju imati na umu da je izlaznost birača na junskim izborima bila samo 56%, što je najniži broj od 1990. Ovo ukazuje na rastuće otuđenje javnosti od politike koje će se pogoršati ako se ne formira kredibilna koalicija i ako vlada jedva funkcioniše.

Treći pozitivan rezultat široke vladajuće koalicije je da može da radi u tandemu sa novim predsjednikom Jakovom Milatovićem u interesu Crne Gore, a ne Srbije ili Rusije. Milatović je izrazio opredijeljenost za evropske integracije i članstvo u NATO- u, a ovi ključni principi mogu biti ojačani novom koalicijom.

Na kraju krajeva, da bi izbjegla nazadovanje, nestabilnost i rastuće regionalne tenzije, Crna Gora mora napraviti hrabar korak naprijed u svom političkom razvoju, baš kao što je to učinila kada je obnovila svoju državnost i proglasila svoju nezavisnost.

(Autor je viši saradnik u Džejmstaun fondaciji u Vašingtonu)

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

admin

Recent Posts

Formirana nova vlast u Ulcinju: Forci predsjednik opštine, DPS- u predsjednik Skupštine, u opoziciji ostaje URA i… (foto, video)

U Ulcinju je danas zaključen sporazum o formiranju nove koalicije, koja će imati mandat do…

6 sati ago

Dnevni horoskop za 15. maj 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja-  Ovan zahvalan,…

6 sati ago

MILAN Pipun Knežević, u Skupštini obratio se poslaniku DPS- a, NERMINU Abdiću: “Supruga je mislila da sam izazvao incident”; NERMIN Abdić: Dugujete mi ručak… (foto, video)

Danas je tokom skupštinskog zasijedanja u sali bilo i smijeha... PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti,…

7 sati ago

Nevjerovatna statistika Sandžaklije IFETA- Ika ĐAKOVCA: Rame uz rame sa NATHOM i KANGOM… (foto, video)

U modernom fudbalu pogoci su rezervisani za napadače, od onih klasičinih centarfora, lažnih devetki do…

9 sati ago

U petoj najbogatijoj zemalji svijeta nakon 84 godine osnovana Komunistička partija… (foto)

“Krajnje je vrijeme za povratak revolucionarnog komunizma”, rekao je politički sekretar Dersu Heri, navodi se u…

11 sati ago

VELIKA TUGA: Na ahiret preselila NEDRETA majka pjevača MIRZE Selimovića, sutra dženaza- ”Odmori se najdraža moja”… (foto)

Neutješni Mirza Selimović tuguje za majkom Nedretom koja je jučer preminula u 57. godini života.…

15 sati ago

This website uses cookies.