Vijesti

Mandatar i lider PES- a sa predsjednikom države o vladi CRNE GORE: Vladimir Joković i NSP dobili još bolju ponudu… (foto)

Mandatar i lider PES- a sinoć neformalno razgovarao sa predsjednikom države o formiranju vlade, Jokovićeva stranka dobila još bolju ponudu…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 07. IX. 2023… 11: 58… Mandatar i lider PES- a sa predsjednikom države o vladi CRNE GORE: Vladimir Joković i NSP dobili još bolju ponudu… (foto)

MILOJKO Spajić i JAKOV Milatović razgovarali o vladi, SNP podigao sebi cijenu…

Lider Pokreta ,,Evropa sad“ i mandatar za sastav nove vlade Milojko Spajić sastao se sinoć sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, koji je i zamjenik predsjednika PES- a.

Milatović je 10. avgusta dao Spajiću mandat za sastav vlade, ali mandatar još nije obezbijedio potrebnu većinu za vladu.

Kako prenosi Pobjeda, sastanak je inicirao mandatar Spajić koji – zbog protivljenja poslanika sa svoje liste, u prvom redu Ujedinjene Crne Gore, ali i poslanica PES-a Jevrosime Pejović i Radinke Ćinćur – nema potrebnu većinu za formiranje vlade.

Detalji sastanka Spajića i Milatovića nijesu poznati javnosti, ali izvori Pobjede iz PES-a ukazuju da je razgovarano o obezbjeđivanju podrške za vladu kroz pacifikovanje neposlušnih poslanica Pejović i Ćinćur koje kontroliše predsjednik države, ali i o javnim stavovima Andreja Milovića, koji predvodi dio podgoričkog odbora koji je u sukobu sa Milatovićem.

– Spajić vjeruje da Milatović ima uticaj na neposlušne poslanice. Osim toga, Milatović zamjera Andreju Miloviću konstantne napade na njega uključujući i onaj na njegovog savjetnika za bezbjednost Dejana Vukšića. Sve su to bile teme sastanka – rekao je izvor koji sinoć nije mogao da se izjasni da li je sastanak bio uspješan ili ne.

Milatović i Spajić nijesu odgovarali na telefonske pozive Pobjede, a iz PES-a su rekli da se neće oglašavati.

Predsjednik države kazao je u intervjuu za TVCG da od kraja jula i sastanka na Cetinju nema komunikaciju sa stranačkim kolegom, ali je i kritikovao način na koji Spajić pokušava da formira vladu.

Kako Pobjeda saznaje, Socijalistička narodna partija Vladimira Jokovića je, zbog uloge u formiranju većine od 41 poslanika za izbor nove vlade, podigla sebi cijenu u pregovorima o formiranju vlasti.

Inovirana ponuda Spajića saopštena krajem prošle sedmice za Jokovića je bila potpredsjedničko mjesto za regionalni razvoj i jedno jako ministarstvo da bi se trenutno baratalo sa potpredsjedničkim mjestom i dva resora od kojih je jedno fundamentalno.

Računica je jasna: ako SNP pristane da uđe u vladu, mandatar Milojko Spajić po njegovim računicama ima 41 glas u parlamentu, koliko je neophodno za novu vladu, i bez dvije poslanice ,,Evropa sad“ Jevrosime Pejović i Radinke Ćinćur, te poslanika Ujedinjene Crne Gore Vladimira Dobričanina, koji traže da dio nove vlasti bude i koalicija ,,Za budućnost Crne Gore“.

BS-u bi trebalo da pripadne mjesto potpredsjednika vlade, te resori saobraćaja, energetike, dijaspore i poljoprivrede. Poljoprivredu, prema nezvaničnim informacijama TV Vijesti, traži i SNP.

Demokratama bi po nacrtu dogovora trebalo da pripadne mjesto predsjednika Skupštine, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo kulture, ali i još jedan jaki resor, ukoliko PES-u, kako traži, bude pripala funkcija ministra unutrašnjih poslova.

Izvori Pobjede iz PES- a pak tvrde da bi vlada mogla biti dogovorena do 20. septembra.

– To je novi interni rok koji je postavio mandatar Spajić – saopštio je izvor Pobjede.

M portal: Milatović tražio dva ministarstva u zamjenu za podršku

Predsjednik Jakov Milatović je tražio mandataru Spajiću dva ministarska mjesta u zamjenu za dva poslanička glasa iz kvote PES-a koja su Spajiću neophodna kako bi njegov kabinet u Skupštini dobio potrebnu podršku, saznaje M portal.

Prema izvorima iz PES- a, jedno od dva ministarstva koje Milatović traži od Spajića je Ministarstvo ekonomije, a na toj poziciji će, ukoliko mandatar prihvati ovaj prijedlog, biti Nebojša Vuksanović, koji je bio nosilac liste SNP na proteklim lokalnim izborima u Podgorici, a nedavno je napustio tu partiju. O svojim zahtjevima Milatović je sinoć obavijestio Spajića pismom.

Podsjetimo, poslanice PES-a Jevrosima Pejović i Radinka Ćinćur su, nakon konsultacija sa Milatovićem, na sjednici Glavnog odbora PES-a saopštile da u Skupštini neće glasati za Spajićevu vladu ukoliko u njoj ne budu predstavnici koalicije ,,Za budućnost Crne Gore“.

Njihova dva glasa su neophodna Spajiću kako bi formirao vladu, ali u njegovim projekcijama nema mjesta za koaliciju ZBCG, nakon što su Andrija Mandić i Milan Knežević odbili njegovu prvobitnu ponudu o podjeli vlasti.

Laković: Pregovori u finalnoj fazi, uskoro zahtjev za Skupštinu

Poslanik PES-a Miodrag Laković kazao je sinoć za TV Vijesti da su pregovori u finalnoj fazi.

– Pregovore finalizujemo i trebalo bi uskoro da bude procesuiran zahtjev prema parlamentu za nastavak konstitutivne sjednice– rekao je Laković.

Kako je Pobjeda ranije objavila, Laković je najozbiljniji kandidat za ministra unutrašnjih poslova.

Izvor: Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

TUŽNA SUDBINA FUDBALSKE LEGENDE, Crnogoraca ZORANA Vorotovića: Prikovan za krevet, bivši klub mu mjesečno uplaćuje 23 eura… (foto, video)

Vorotović je u novembru 2022. godine dao intervju i za TV Nikšić. Tačnije, ugostio je…

3 sata ago

STRAVA i UŽAS u TUZLI- UVIĐAJ i DALJE TRAJE: Ubistvo žene i djece, najvjerovatnije izvršeno sjekirom… (foto, video)

Uviđaj u stanu u naselju Stupine, gdje su danas pronađena tri beživotna tijela, 34- godišnje…

3 sata ago

Ivan VUJOVIĆ se OBRUŠIO na Milojka SPAJIĆA: “Ne ponižavajte nas, jer će crnogorski građanski odgovor biti žestok”… (foto)

Manje je važno, kaže Vujović PES– ovo saginjanje, manipulisanje sa besmislenim amandmanima koji su imali…

3 sata ago

Milutin L. CEROVIĆ: Šta sve Srbija traži od Crne Gore, da bi se poboljšali odnosi? (foto)

Srpski autokrata Vučić nastavlja da pljuje snishodljivog Milojka Spajića i Vladu Crne Gore, iako oni…

12 sati ago

SULJO Mustafić: Ponosni smo na doprinos bošnjačkog naroda u reafirmaciji državnosti Crne Gore… (foto)

Predsjednik Bošnjačkog vijeća Suljo Mustafić čestitao je 21.maj- Dan nezavisnosti,svim građanima Crne Gore, u zemlji…

12 sati ago

This website uses cookies.