Zanimljivosti

SARAJEVO- BiH proslavlja Dan državnosti: Prije 80 godina u Mrkonjić Gradu donesene historijske odluke o obnovi državnosti… (foto, video)

Ove godine najavljen je veliki broj manifestacija kojima će se uveličati obilježavanje ovog praznika, dok je Policijska uprava Mrkonjić Grad zabranila javni skup u tom gradu…

SARAJEVO: BIH, Zanimljivosti vijesti, subota, 25. 11. 2023… 10: 39… SARAJEVO- BiH proslavlja Dan državnosti: Prije 80 godina u Mrkonjić Gradu donesene historijske odluke o obnovi državnosti… (foto, video)

Bosna i Hercegovina danas slavi Dan državnosti, datum kada je prije 80 godina održano Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Mrkonjić Gradu na kojem su donesene odluke o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine…

Originalni dokumenti kao što je Rezolucija sa Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a održanog u Mrkonjić Gradu 25/26. novembra 1943. godine, kojom su se Srbi, Hrvati i Muslimani opredijelili za obnovu državnosti Bosne i Hercegovine, te Deklaracija o pravima građana sa Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a održanom 1. juna 1944. godine u Sanskom Mostu samo su dio iznimno važne građe koja govori o historijskim odlukama donesenim u tom periodu za BiH, a koji se nalaze u depou Arhiva Bosne i Hercegovine.

Inače, Mrkonjić Grad, gradić u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine smješten gotovo na sredini udaljenosti između Sarajeva i Bihaća, mjesto u kojem je prije 80 godina održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a spominje se uglavnom još samo na današnji dan, 25. novembar.

Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a počelo je u Mrkonjić-Gradu 25. novembra 1943. godine u 19 sati. Završeno je iste noći (26. novembra) u 4 sata ujutro.

Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a je bilo i konstituirajuća skupština. ZAVNOBiH je osnovan kao centralno političko predstavništvo Narodnooslobodilačkog pokreta (NOP-a) i najvišeg organa narodne vlasti Bosne i Hercegovine.

Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ.

Ovim aktima je izražena i odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

Na zasjedanju je izabrana delegacija od 58 članova, koja će predstavljati BiH na Drugom zasjedanju AVNOJ-a 29. novembra 1943. godine. Istovremeno je konstituisano Predsjedništvo ZAVNOBiH-a, sastavljeno od 31 člana, sa dr. Vojislavom Kecmanovićem, ljekarom iz Bijeljine, kao predsjednikom.

Ove godine najavljen je veliki broj manifestacija kojima će se uveličati obilježavanje ovog praznika, a mnogobrojne delegacije položiće cvijeće na spomen obilježjima.

Međutim, Policijska uprava Mrkonjić Grad zabranila je javni skup u tom gradu povodom Dana državnosti.

Kako je saopšteno, policija je u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju i Zakonom o općem upravnom postupku, donijela Rješenje o zabrani javnog skupa u organizaciji SABNOR-a BiH, za dan 25. novembra 2023. godine u Mrkonjić Gradu.

Policijska uprava Mrkonjić Grad, kako su naveli, navedena Rješenja donijela je nakon analize svih sigurnosnih aspekata i okolnosti ovih javnih skupova.

izvor iBalkan.net/ agencije AA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

PODGORICA: Sa skupa ispred Vlade, se čulo- Crna Gora nije država, nikad je neću priznati… (foto, video)

Predsjednik Miholjskog zbora Zdravko Nišavić kazao je da će sjutra ukoliko se rezolucija bude izglasala biti organizovan…

15 minuta ago

Dnevni horoskop za 24. maj 2024. godine…

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja- Ovan brzoplet,…

1 sat ago

PLAN Vladimira PUTINA- ŽELI da POMIČE GRANICU: Nastala panika u Evropi- to bi bio i kraj mira! (foto, video)

Prema dokumentu, koji je tokom dana nestao s internetske stranice bez objašnjenja i uz napomenu…

2 sata ago

NOVA TUGA U TUZLI: Sutra dženaza ubijenoj AMELI Čičkušić i njenoj dječici… (foto)

Mujaga Čičkušić svirepo je ubio ženu Amelu i njihovo dvoje djece pa izvršio samoubistvo Strašan…

2 sata ago

Miodrag VLAHOVIĆ: Sve osim podrške Rezoluciji o Srebrenci bila bi ogromna SRAMOTA za Crnu Goru! (foto)

Sve osim glasa “za” bi bila ogromna sramota za Crnu Goru. Ostale političke greške i…

9 sati ago

DRAGAN Bursać: Izljev Vučićevog ludila na crnogorski mozak… (foto)

Hoće li MILOJKO Spajić sa vladom na terapiju ili po novu dozu srbovanja? Ovakva vremena…

9 sati ago

This website uses cookies.