Crna Gora

ZARIJA Pavićević: Formiraćemo Tim za istragu lažnih diploma, u Pljevljima i dalje rade medicinske sestre sa falsifikovanim ispravama… (foto)

ZARIJA Pavićević ističe da su prije sedam dana imali sastanak sa ministarkom prosvjete Anđelom Jakšić Stojanović koja je pokazala odlučnost da se uhvati u koštac sa problemom lažnih diploma u državi… 

PODGORICA- PLJEVLJA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, petak, 19, 01. 2024… 11: 22… ZARIJA Pavićević: Formiraćemo Tim za istragu lažnih diploma, u Pljevljima i dalje rade medicinske sestre sa falsifikovanim ispravama… (foto)

Alternativa Crna Gora i Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija formiraće tim za istragu lažnih diploma, koji će još činiti predstavnici resora zdravstva, pravde i unutrašnjih poslova, kako bi se napravio jasan plan djelovanja i utvrdilo koliko zaposlenih ima falsifikovane isprave u državnim institucijama, kazao je za Gradski portal Zarija Pavićević iz Alternative.

Pavićević ističe da su prije sedam dana imali sastanak sa ministarkom prosvjete Anđelom Jakšić Stojanović koja je pokazala odlučnost da se uhvati u koštac sa problemom lažnih diploma u državi.

On upozorava da, iako su podnijeli krivične prijave protiv 53 medicinskih sestara i tehničara koji rade sa kupljenim diplomama u zdravstvenim i ostalim ustanovama Pljevljima, ni nakon dvije godine taj slučaj nije riješen i nestručne osobe brinu o građanima.

Radi se o obrazovnim ispravama medicinskih radnika u pljevaljskoj Opštoj bolnici i Domu zdravlja, 11 zaposlenih u Domu starih Pljevlja i šestoro zaposlenih u JPU “Eko- bajka”.

U posljednjih mjesec dana Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija podnijelo je preko 10 krivičnih prijava protiv lica koja su falsifikovala diplome.

” Imam informaciju da ti ljudi u Pljevljima i dalje rade. Iz Osnovnog državnog tužilaštva nam je odgovoreno da je slučaj preuzet na postupanje i da je u fazi istrage. I to traje skoro dvije godine. Niko ih pozvao nije niti pitao, a ni tražio dokumentaciju. Imamo spremnu prijavu protiv još 18 zaposlenih Prioritet je da se krene u izmjenu zakona koji ih štiti.

Problem je jer su njihove diplome nostrifikovane, a to po automatizmu znači da su “ispravne”.

Imamo dva problema, prvi je taj član 7 Zakona o priznavanju inostranih obrazovnih isprava, a drugi član 15 istoga zakona koji kaže da se diplome MOGU provjeravati na jednom od pet načina, a oni koriste samo prvi i najlakši koji glasi da ukoliko je obrazovna ustanova registrovana, tj verifikovana u državi iz koje dolazi obrazovna isprava ta diploma je validna “, objašnjava Pavićević.

Kako navodi, dogovor je da se to po hitnom postupku riješi, da pravni tim nađe odmah rješenje I da se preda nacrt zakona na usvajanje dalje.

” U petak smo imali razgovor sa ministarkom, I na moje iznenađenje naišli smo na veoma korektan odnos u smislu rješavanja ovog zajedničkog problema drustva.

Ministarka je bila I vise nego zaintresovana za rješavanje, izuzetno svjesna problema I spremna da se uhvati u koštac sa tim. Došli smo do zajedničkog zaključka da jedino skupa mozemo raditi na tom rješavanju, pa je plan da se u narednim nedeljama oformi I tim za istragu tih diploma.

Kroz razgovor smo došli do zaključka da je najbolje pozvati predstavnike zdravstva, pravde, mup-a, prosvjete I napraviti jasan plan djelovanja. Složili smo se da skoro ne postoji institucija koja nema problema sa lažnjacima, a da su najveći problemi u prosvjeti, zdravstvu I bezbjedonosnom sektoru. Ministarka je vec formirala tim u okviru svoga ministarstva i oni su već u prvoj fazi provjere “, kaže Pavićević.

Ministarstvo provjerava diplome koje nijesu nostrifikovane

Pavićević navodi da se provjera diploma u Ministarstvu PNI sprovodi u nekoliko koraka.

” Koliko mogu da vidim, fokus je na onim diplomama koje je još nijesu nostrifikovane, jer se one mogu zaustaviti prije nego se to zavrsi. Problem svega leži u zakonu o priznavanju inostranih isprava i članu 7 koji kaže da jednom nostrifikovana diploma ne podlijeze daljoj provjeri “, dodaje Pavićević. (D. Bogojević)

IZVOR Gradski portal.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

admin

Recent Posts

Milutin L. CEROVIĆ: Šta sve Srbija traži od Crne Gore, da bi se poboljšali odnosi? (foto)

Srpski autokrata Vučić nastavlja da pljuje snishodljivog Milojka Spajića i Vladu Crne Gore, iako oni…

7 sati ago

SULJO Mustafić: Ponosni smo na doprinos bošnjačkog naroda u reafirmaciji državnosti Crne Gore… (foto)

Predsjednik Bošnjačkog vijeća Suljo Mustafić čestitao je 21.maj- Dan nezavisnosti,svim građanima Crne Gore, u zemlji…

7 sati ago

PES: Zvanični Beograd izgleda priželjkuje povratak DPS- na vlast… (foto)

Kontinuirani i nekorektni komentari zvaničnika Srbije na račun crnogorskih amandmana u kritikama su skoro usaglašeni…

7 sati ago

Milorad POPOVIĆ: Spava li to Crna Gora? (foto)

Nakon produžetka pritvora polumrtvom šezdeset sedmogodišnjem Milivoju Katniću poslije mjesec dana štrajka glađu, s obrazloženjem…

8 sati ago

ALEKSANDAR Vučić o amandmanima Crne Gore na rezoluciju o Srebrenici: Pomoliću se bogu pred put u Njujork, žele da nam zapuše usta, to je igra… (foto, video)

Aleksandar Vučić, gostovao je na TV Pink u Jutarnjem programu kod Jovane Jeremić... BEOGRAD: Srbija,…

8 sati ago

This website uses cookies.