Vijesti

SVIH 57 članica Organizacije islamskih zemalja- OIC- a, dalo podršku usvajanju rezolucije o Srebrenici u UN- u… (foto, video)

Zemlje članice Organizacije islamske saradnje (OIC) podržale su Nacrt rezolucije Opće skupštine Ujedinjenih naroda kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici, ističući važnost za međunarodnu zajednicu u prevenciji ponavljanja takvih događaja.

DŽEDA: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 05, 05. 2024… 21: 12… SVIH 57 članica Organizacije islamskih zemalja- OIC- a, dalo podršku usvajanju rezolucije o Srebrenici u UN- u… (foto, video)

Ekskluzivno: dobre vijesti sa 15. zasjedanja Islamske konferencije na vrhu-samita u Banžulu, Republika Gambija. U komunikeu i deklaraciji izražena je podrška usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici. 57 zemalja članica OIC-a dalo je podršku Rezoluciji“, naveo je Jusić na društvenoj mreži X (nekadašnji Twitter).

Svih 57 članica Organizacije islamskih zemalja danas je na samitu u Gambiji podržalo deklaraciju u kojoj se poziva na usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, prenosi agencija MINA.

Deklaracijom se izražava podrška rezoluciji o Srebrenici (tačka 23) i podržava teritorijalni integritet (tačka 102).

Deklaracijom se izražava podrška proglašenju 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, naglašavajući važnost međunarodne zajednice da spriječi ponavljanje sličnih zločina.

Do 4. maja ukupno 32 države članice Ujedinjenih nacija odlučile su se na korak da budu kosponzori rezolucije, odnosno da učestvuju u njenoj izradi, uobličavanju te daljem lobiranju za njeno usvajanje.

To su: Albanija, Austrija, Bangladeš, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kanada, Čile, Hrvatska, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Irska, Italija, Jordan, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malezija, Nizozemska, Novi Zeland, Sjeverna Makedonija, Poljska, Ruanda, Slovenija, Švedska, Turska, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Vanuatu.

“Konferencija je ponovila dugogodišnju podršku OIC- a jedinstvu, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, unutar njenih međunarodno priznatih granica, kao potpuno funkcionalne i samoodržive države sposobne da izvršava svoje ovlasti i ispunjava svoje međunarodne obaveze, kao i njenoj multietničkoj, multikulturalnoj i multireligijskoj strukturi”, stoji u nacrtu deklaracije.

Samit je održan pod motom “Jačanje jedinstva i solidarnosti kroz dijalog za održivi razvoj”, a između ostalog, tretirao je i druga važna pitanja u slimaskom svijetu.

Članice OIC-a dolaze sa četiri kontinenta, većinom iz Afrike. OIC ima i pet zemalja posmatrača, među njima su Bosna i Hercegovina i Rusija.

BONUS VIDEO: Konačni tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici / Dan kada je agresor zaustavljen u centru Sarajeva

izvor N1

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

NIJE SE OČEKIVALO- OFANZIVAC SERVETTEA Se oprostio od dresa reprezentacije BiH: “Želim mjesto prepustiti mlađima…” (foto, video)

Nogometaš švicarskog Servettea se danas oprostio od dresa reprezentacije Bosne i Hercegovine... SARAJEVO: BiH, Sport,…

1 sat ago

ANDREJ Nikolaidis: Zašto se oni uopšte bune protiv Rezolucije koja ne poništava političko-pravne posljedice genocida? Čemu taj seoski teatar? (foto)

Rezolucija je performativni akt, kojim se osuđuje genocid, ali se ne poništavaju njegove pravno-političke posljedice.…

6 sati ago

PETAR Odžić: Bivša vlast je dovela Budvu do potpunog moralnog i političkog sunovrata, trebaće nam dosta vremena i truda da isplivamo… (foto)

Veliki problem, pored urbanističkog haosa, predstavljaju i privremene lokacije koje od Budve, kako kaže, prave…

7 sati ago

ZLATKO Lagumdžija: Usaglašen konačni tekst rezolucije, nećemo stati… (foto)

Ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama kazao da se došlo do kvalitetnijeg "upeglanog" teksta... Ambasador Bosne…

10 sati ago

DRAGAN Bursać: Ruski ambasador u UN- u, prijeti Bosni i Hercegovini sukobima… (foto)

O kakvom ‘novom sukobu’ govori ruski ambasador Nebenzja? Ko bi taj sukob započeo, ko bi…

10 sati ago

This website uses cookies.