IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA NAD SJENICOM I SANDŽAKOM: Na ahiret preselio IZET Lotinac- Ljudina koja je uvijek bila tu za svoj narod… (foto)

U svijetu gdje često veličamo samo one koji su nosili velike političke ili vjerske funkcije, rijetko kada odajemo počast običnim ljudima koji su svojom hrabrošću i dobrotom zaslužili mjesto u sjećanju svojih sugrađana. Juče je, posle kraće bolesti, preminuo Izet Lotinac iz Sjenice. Iako nije bio politička figura, njegov život i djelo ostavili su dubok trag u srcima mnogih Sjeničaka.

Izet Lotinac, poznat među svojim sugrađanima po gordom držanju i mehkoj duši, bio je uzor mnogima zbog svojih moralnih karakteristika.

Nasuprot njegovoj gordosti, isticao se osmijehom, toplinom te nevjerovatnom ljubaznošću i gostoprimstvom prema musafirima. Ono što je od ovog domaćina i porodičnog čovjeka činilo velikog insana, ljudinu koju će Sjeničaci pamtiti kroz generacije, nije bila samo njegova ljubaznost, već i hrabrost i karakter koje je pokazivao u najtežim trenucima.

Iza sebe je ostavio dva sina, Almira i Damira, oba uspješna doktora. Almir je stomatolog sa ordinacijom u Novom Pazaru, dok je Damir ljekar u Njemačkoj. Ova dva sina su najbolji dokaz uspjeha i vrijednosti koje im je Izet prenio.

  • ### Hrabrost u teškim vremenima

Izet je radio kao policajac u Policijskoj stanici Sjenica, gdje su njegove kolege bile svjesne njegove hrabrosti, neustrašivosti, ali i ljubavi prema rodnom kraju i njegovim sugrađanima iz Sjenice i Peštera.

Čitaj još:   Potjernice za 47 optuženih za ratne zločine, ovo su njihova imena... (foto)

Devedesete godine donijele su teror Slobodana Miloševića nad bošnjačkim narodom, a mnogi su Bošnjaci nepravedno optuženi i pretrpjeli su neviđeni teror.

Međutim, dok je Izet bio na smjeni, svi ostali policajci su znali da niko neće moći djelovati mimo zakona i terorisati nevin narod. Njegova hrabrost i odlučnost bile su tračak svjetlosti i ponosa u tim mračnim vremenima. Izet je mnogim prebijenim Bošnjacima bio tračak ponosa, svjetionik u moru nepravde.

  • ### Čovjek od karaktera

Izetova neustrašivost, hrabrost i gordost bile su dobro poznate karakteristike koje su ga izdvajale od ostalih. Bio je čovjek koji je rekao “ne” zlokobnom Miloševićevom režimu, štiteći svoj narod i svoj grad, iako je nosio policijsku uniformu. Njegovo ime će zauvijek ostati urezano u sjećanju svih koji su ga poznavali i kojima je pomogao.

Građani Sjenice, mještani Gornje Pešteri i cijeli Sandžak duguju veliku zahvalnost ovom velikom čovjeku. Njegov doprinos i požrtvovanost neće biti zaboravljeni. Izet Lotinac nije bio samo policajac, bio je simbol otpora, hrabrosti i ljudske dobrote. Neka mu je vječni rahmet i hvala za sve što je učinio za svoj narod.

Rahmetli Izet Lotinac je preselio na ahiret 4. jula 2024. godine, u 72. godini života. Njegova dženaza će se obaviti 6. jula 2024. godine u 12:15 sati, polazeći od porodične kuće, a ukop će se izvršiti na mezarju Medare. Dženaza će se klanjati ispred džamije Sultan Valide. Budimo prisutni u što većem broju ovom velikom insanu.

Autor Suad K Zoranić

izvor: sandzakdanas.

Čitaj još:   PUTNICI IZ "AUTOBUSA SMRTI": Vraćaju se iz Hrvatske avionom za Prištinu... (foto)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more

Eksplodirao parkirani AUDI, djevojku našli PORED VOZILA!!!

Nepoznata djevojka je povređena kada je u Zemunu, oko 2:30h Read more