IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DODIK ARLAUČE PO BEOGRADU: Cormackova i Inzko reagovali na izjavu o ezanu…

Milorad Dodik izazvao je brojne reakcije nakon izjava u emisiji “Ćirilica” koja se emituje na Alternativnoj televiziji u kojoj je poziv sa džamije na molitvu, ezan, nazvao “arlaukanjem”…

SARAJEVO, BEOGRAD, BANJA LUKA: Evropa, Crna Hronika…20.07. 2018, 20: 49…DODIK ARLAUČE PO BEOGRADU: Cormackova i Inzko reagovali na izjavu o ezanu…

“Svaka izjava koja promovira netrpeljivost ili govor mržnje je apsolutno neprihvatljiva i zahtijeva poduzimanje odgovarajućih mjera od strane vlasti BiH. Takva retorika posebno je opasna kada je koriste izabrani dužnosnici i javne ličnosti.

Iz Američke ambasade u BiH  je rečeno da je svaka izjava koja promovira netrpeljivost apsolutno neprihvatljiva.

Svaka izjava koja promovira netrpeljivost ili govor mržnje je apsolutno neprihvatljiva i zahtijeva poduzimanje odgovarajućih mjera od strane vlasti BiH. Takva retorika posebno je opasna kada je koriste izabrani dužnosnici i javne ličnosti.

Kao što je državni sekretar Pompeo nedavno rekao, zaštita i promoviranje globalnog poštivanja vjerskih sloboda prioritet je američke administracije.

“Predani smo promicanju vjerskih sloboda širom svijeta, i sada, i u budućnosti. To je pravo koje pripada svakom pojedincu na svijetu. Tamo gdje su napadnute temeljne vjerske slobode, sloboda izražavanja, štampe i pravo na mirno okupljanje, tu imamo sukobe, nestabilnost i terorizam. S druge strane, vlade i društva koja zagovaraju ove slobode su sigurnija, stabilnija i u njima vlada mir.”“, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

Čitaj još:   VESELI MILE DODIK OPET ARLAUČE:"Ako Kosovo uđe u UN, stolicu traži i Srpska"...

Dodik je, osim što je vrijeđao ezan, izjavio kako su građani Banje Luke zbog ezana istraumirani, kao i da su “zbog ezana pale cijene nekretninama u Banjoj Luci”.

“U ovoj zemlji ima previše provokativne i beskorisne retorike. Javne ličnosti, koje imaju odgovornost da doprinose miru i pomirenju, trebaju pažljivo i odgovorno birati svoje riječi te se uzdržati od netolerantnih komentara. Odgovornost leži prvenstveno na izabranim i vladinim dužnosnicima, kako je istaknuto u više uzastopnih izvještaja visokog predstavnika UN-u. Poruka je ista za sve: BiH je multietnička država u kojoj svi građani – pripadnici tri konstitutivna naroda i ostalih – žive i rade zajedno”, kazali su za N1 iz OHR-a…

(SB) / http://iBalkan.net

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 26. jul 2018.
BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši