IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Erdogan glasao u Istanbulu…

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan u pratnji supruge Emine Erdogan glasao je u četvrti Uskudar u Istanbulu…

ISTANBUL: Turska, vijesti, nedelja, 31.03. 2019… 07: 59… Erdogan glasao u Istanbulu…

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u pratnji supruge Emine Erdogan glasao je danas u četvrti Uskudar u Istanbulu, javlja Anadolu Agency (AA).

U Turskoj se danas održavaju izbori na kojima građani biraju lokalnu vlast za mandat od pet godina.

Nakon što je iskoristio pravo glasa, novinarima je kazao da će izbore pratiti iz Istanbula, a da će se potom zaputiti u Ankaru.

Erdogan je podsjetio na raniji incident na jednom biralištu nedaleko od grada Malatija u kojem su stradale dvije osobe kazavši kako je potrebno sačekati rezultate istrage kako bi se moglo reći nešto više o ovom slučaju.

Biračka mjesta na istoku Turske otvorena su jutros od 7 sati po lokalnom vremenu, dok su biračka mjesta u zapadnim turskim regijama otvorena od 8 do 17 sati.

Čitaj još:   TURSKA SUTRA BIRA:Izbori koji potvrđuju Erdoganovu politiku na vlasti...

Ukupno 12 političkih stranaka učestvuje na izborima na kojima građani danas biraju lokalnu vlast za mandat od pet godina.

Na izborima će učestvovati i ukupno 73 nezavisna kandidata za načelničke funkcije, a pravo glasa ima 57 miliona građana. Tursku čini ukupno 81 provincija, među kojima je 30 metropola, uključujući Istanbul i Ankaru. 

U 30 velikih gradova Turske registrirana su 44.212.704 birača koji će danas glasati na 142.777 biračkih mjesta. U preostalom 51 gradu registrirano je 12.837.077 birača koji će glasati na 51.851 biračkih mjesta. Biračka mjesta će biti otvorena i u zatvorima širom zemlje. 

Birači u Turskoj biraju gradonačelnike u velikim gradovima, načelnike općina te gradska ili provincijska i opštinska vijeća. Birači će birati i najniže instance lokalne vlasti u Turskoj, odnosno starješine ili muhtare i vijeća staraca…

http://ibalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši