Sandžak

NOVI PAZAR: GODINA SPORTSKIH USPJEHA….

U organizaciji Sportskog saveza Novi Pazar sinoć su u velikoj Sali Kulturnog centra dodijeljene nagrade i priznanja najboljima u ovopazarskom sportu za 2019. godinu.Na samom početku direktor Sportskog saveza Emir Mehmedović pozdr avio je prisutne a sportistima čestitao na dostojanstvenom predstavljanju grada i na rezultatima koje su ostvarili u 2019. Godini poželevši im još više uspjeha u godini koja je pred nama.


Novi Pazar se izborio da poslije Beograda i Novog Sada postane treći najveći sportski centar u kojem aktivno se sportom bavi nekoliko hiljada ljudi, grad koji ima četiri Superligaša, grad koji ima fudbalskog prvoligaša, najbolji atletski i auto moto klub u zemlji, grad ogromnog broja mladih i talentovanih sportista u svim sportskim disciplinama.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac je istakao da su sportisti najbolji ambasadori grada i regiona i čestitao im na postignutim rezultatima.

– Novi Pazar je u pet gradova u našoj zemlji po izdvajanju sredstava za razvoj sporta i sportske infrastrukture.Ponosimo se našom omladinom i sportistima koji su nas bezbroj puta. ne samo fenomenalnim rezultatima koje su postizali već i svojim ponašanjem na sportskim borilištima i van njih, predstavljali i na najbolji način prezentovali svoj grad-rekao je prvi čovjek Novog Pazara Nihad Biševac.

Najbolja sportistkinja Novog Pazara za 2019. Godinu je atletičarka Teodora Simović kojoj je godina na izmaku bila zaista fenomenalna. Neki od njenih najvrijednijih rezultata :Četvorostruka je prvakinja Balkana u disciplinama 3 i 5 hiljada metara, dvostruka je pobjednica Kupa Evrope u disciplinama 1500 i 3000 metara, dvostruka je prvakinja Srbije na 5000 metara i u maratonu, dvostruka je prvakinja Finala Kupa Srbije na 1500 i 3000 metara, pobjednica je polumaratona u Novom Sadu, Rumi, Bitoli, Ohridu, Jagodini, Bileći i u Novom Pazaru. U programu je Olimpijskog komiteta Srbije kao kandidat za predstojeće ljetnje Olimpijske igre koje se naredne godine održavaju u Tokiju u maratonu i za Evropsko prvenstvo u Parizu u polumaratonu. Nagradu za najbolju sportistkinju Novog Pazara za 2019. Godinu uručio je gradonačelnik Nihad Biševac.

Najbolji sportista Novog Pazara za 2019. Godinu takodje je perjanica jednog od najuspješnijih novopazarskih sportskih kolektiva Atletskog kluba Novi Pazar Elzan Bibić. Bilo bi zaista mnogo teško pobrojati šta je sve osvajao i gdje je pobjedjivao.

Bibić je trostruki seniorski prvak Balkana, branio je boje reprezentacije Evrope u dvomeču protiv Amerike,osvajač je drugog mjesta na prvenstvu u krosu Evrope za mladje seniore, treći na Evropskom prvenstvu za mladje seniore na 1500, državni je rekorder za mladje seniore na 1500 ( 3,37) i 5000 metara, mladji juniorski rekorder Evrope od 2015. Godine itd. Nagradu najboljem sportisti Novogf Pazara za 2019. Godinu atletičaru Elzanu Bibiću takodje je uručio gradonačelnik Nihat Biševac.

Nagradu za vrhunske sportske rezultate i ukupan doprinos razvoju sporta u Novom Pazaru, najveće priznanje koje dodjeljuje Sportski savez Novi Pazar koje je praktično nagrada za životno djelo, ove je godine pripala odbojkaškoj legendi Novog Pazara Jakupu Zatriću.

Najbolji sportski kolektiv u godini za nama je Omladinski košarkaški klub Novi Pazar koji je u samo dvije sezone uspio da se digne do Košartkaške lige Srbije i nakon sjajnih igara ligaško nadmetanje završi na drugom mjestu i automatski se plasira u Super ligu Srbije i ABA 2 ligu.Košarkaši su osvajači Košarkaškog Kupa Srbije čime su se plasirali za završni turnir Kupa Radivoja Koraća.

Najbolji trener u 2019. Godini je strateg rukometaša Novog Pazara prof. Hasan Memić. Maestralno je predvodio tim u njegovoj drugoj superligaškoj sezoni.Ispod Novog Pazara su u jesenjem dijelu prvenstva ostali Partizan, Crvena Zvezda, Proleter Zrenjanin i sa skoro od 9 pobjeda, četiri poraza i jednim nerješenim rezultatom Rukometni klub Novi Pazar će prezimiti na trećem mjestu na tabeli.

Najbolji sportski radnik je takodje rukmetnog sporta. Samir Župljanin je nekada branio za Rukometni klub i upiso hiljadu nastupa za novopazarske plave. Od prije četiri godine postao je izuzetno važan član tima kojega je okupio Husein Memić u želji da sačuvaju rukometni klub od gašenja. Za tri godine klub ,koji se polako gasio, sa novim rukovodećim timom podigao se poput feniksa i iz sezone u sezonu peo se rukometnim rangovima da bi u sezoni 2018/2019. Se plasirao u Super ligu Srbije kada su u regularnom toku prvenstva takmičenje završili na trećem mjestu. Svoju drugu Superligašku sezonu igraju fenomenalno i jedan su od najozbiljnijih kandidata za osvajanje šampionske titule. U svemu tome Samir Župljanin je dao svoj ogromni doprinos jer je kompletno svoj život podredio rukometu.

Jedna od najljepših stvari koju je Sportski savez uveo u pogram dodjele priznanje jeste podjela plaketa novopazarskim sportskim nadama koje su obilježile svojim rezultatima sportsku 2019. Godinu u svojim klubovima.Ove godine plaketom Sportska nada Novog Pazara nagradjeno je 110 mladih sportista .

Medju njima posebno priznanje Saveza za školski sport koji organizuje školska ligaška nadmetanja dodijelio je odbojkaškoj porodici Bekrić-Aliji, Fatimi, Abdulahu i Sulejmanu koji u različitim kategorijama i školama igraju odbojku sa velikim uspjehom.

Školske lige su u 2019. Godini svojim angažovanjem i rezultatima obilježili dvoje supertalentovanih sportista. Beria Ademović je sjajna odbojkašica i fenomenalna atletičarka i svojoj školi je na ovim takmičenjima obezbjedila izuzetno mnogo poena. Nedim Habibović član superligaša Košarkaškog kluba Novi Pazar za svoju Medicinsku školu igrao je košarku, odbojku, rukomet na vrhunskom nivou.

S tim u vezi zamjenik gradonačelnika Novog Pazara predao je priznanja dvoji pedagoga fizičkog vaspitanja Ivanu Djokoviću i Irfanu Ćosoviću koji su zaista u godini za nama dali veliki doprinos u realizaciji školskih takmičenja u različitim sportskim disciplinama.

Iz ruku Aldine Medjedović Hodžić nagrada za istinski sportski podvig otišao je u ruke Adnanu Nuhoviću koji je prvi Novopazarac koji je biciklom išao u Tursku u Čanakale na mjesto istorijske bitke za Tursku drđavu pokušavajući tako da osvijetli ulogu Sandžaklija u toj odlučujućoj bici i prvi je Novopazarac koji je biciklom išao u Srebrenicu da se u Potočarima pokloni žrtvama genocida.

Sportski savez Novog Pazara izuzetno mnogo radi i pokušava da na scenu vrati ženski kolektivni sport. Pored odbojkašica koje su članice Druge lige grupa Zapad, od ove godine startovale su ligaško nadmetanje i rukometašice Novog Pazara. Najveće zasluge za pokretanje i vraćanje na scenu ženskog rukometa pripadaju jednoj od nekada majstora novopazarskog rukometa Redžepu Mahmutoviću koji je dobio priznanje upravo za samopregalaštvo i entuzijazam u vraćanju ženskog rukometa u sportski život Novog Pazara.

Od ove godine i Novi Pazar se upisao u listu gradova u kojima živi Ironmen. Edin Mahmutović našao se u porodici od pedesetak Ironmena koliko ih ima u Srbiji dakle porodici super izdržljivih i spremnih ljudi koji su uspjeli da u kontinuitetu plivaju 3,8 kilometara, voze bicikl 180 kilometara i istrče maraton 42 kilometra za manje od sedamnest sati.

Nagrada je pripala i supertalentovanim mladim novopazarskim sportistima koji su se već afirmisali a neki od njih nastupaju i brane boje reprezentacije Srbije u svojim uzrastima i boje velikih klubova.

Jedan od njih je eks član Biciklističkog kluba „Trnava“ danas juniorski reprezentativac Srbije i prvotimac BK „Partizan“ iz Beograda Admir Kolašinac šampion države u ciklokrosu, šampion države u vožnji na hronometar, šampion države u brdskim trkama, pobjednik medjunarodne trke u Madjarskoj, prvoplasirani u generalnom plasmanu medjunarodne trke „Milan Panić“, trostruki učesnik svjetskog kupa itd.

Nagrada je pripala i supertalentovanoj multisportistkinji osmogodišnjoj Ajši Čepeljac pobjednici Prvog Strong opena održanog u Novom Pazaru kada je u takmičenju u sklekovima bila uspješnija od seniora i suvereno osvojila prvo mjesto kao i na i sličnom takmičenju u Jagodini. Bavi se vrlo uspješno plivanjem, gimnastikom, kik boksom i fitnesom.

Novi Pazar ima i sjajnih plivača a jedan od njih zavrijedio je posebnu pažnju. Maleni Lazar Filipović praktično je bio nepobjediv u disciplini 50 metara delfinovim stilom, disciplina u kojioj drži državni rekord u svojoj konkurenciji.

Nagradu za supertalenat pripala je i ponosu ženskog odbojkaškog sporta u Novom Pazaru Heni Kurtagić danas odbojkašici Superligaša Tenta, juniorskoj reprezentativki Srbije, MVP Evropskog juniorskog prvenstva i odbojkašice kojoj će za dva dana biti uručeno priznanje za najbolju juniorku i najveću nadu ženske odbojke u Srbiji.

Još jedna Hena igra fenomenalno i vanserijski odbojku. Trenutno na pozicijiprimača brani boje ŽOKa Novi Pazar ali su njene sjajne igre privukle veliki broj velikih klubova i čini se da će u trci za ovom supertalentovanom odbojkašicom pobjedu odnijeti veliki turski klub Fenerbahče koji su najkonkretniji u borbi da Turković dovedu u svoje redove.

Nagradu kao već afirmisati i supertalentovani mladi sportista dobio je i teniser Hamad Medjedović najveća nada i reprezentativac Srbije, šampion države do 18 godina.

Iz ruku Dejana Kulundžića čovjeka koji je u kabinetu gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca zadužen za sport nagrada je otišla u ruke supertalentovane novopazarske teniserke petnestogodišnje Fatme Idrizović. Fatma je praktično rezultatski eksplodirala u 2019. Godini. Državna je prvakinja do 16 godina. Ove je godine osvojila turnir u Grškoj-Corf cup,pobjednica je ITF turnira Montenegro open u Ulcinju, osvojila je ITF titulu na turniru Mesika open u Izraelu, igrala je finale ljetnjeg kupa,Juniorskog Davis i federejšn cupa na Floridi, finalista je evropskog teniskog Vinter cupa u Francuskoj, polufinalista ITF turnira u Švedskoj.

Ove godine jedan mladi novpazarski majstor bilijara Haris Trtovac bljesnuo je osvajanjem titule juniorskog šampiona države i ovu titulu pridružio uspjesima na nekoliko turnira na kojima je trijumfovao.

Nagrada za supertalentovanog sportistu dodjeljena je i članu juniorske fudbalske reprezentacije Crne Gore Belminu Ramdedoviću. Supertalentovani fudbaler prošao je sve mladje selekcije i svojim sjajnim igrama zavrijedio pažnju i poziv selektora juniorske reprezentacije Crne Gore.

Ove godine grupa entuzijasta i ljubitelja italijanske serije „A“ organizovala je interesantno i originalno takmičenje na novom fudbalskom terenu na Sportsko-rekreacionom centru u srcu Novog Pazara. Četiri ekipe po uzoru na veliku četvorku italijanskog fudbala: Juventus. Milan, Lacio i Inter odigrale su pravu ligu iz vikenda u vikend i pokazali kako jedan hobi može biti odlična inicijativa a da inicijativa primjenjena u praksi miože biti vanserijski sportski dogadjaj. Osim toga ova Kalčo liga Novog Pazara kako je nazvano takmičenje pokazala je i svoju humanu stranu prikupljanjem novca za pomoć porodicama u potrebi za hranom, odećom i ogrevom.

Takodje pažnju je zavrijedio i jedan od najkvalitetnijih turnira u malom fudbalu u regionu a organizujega Udruženje Put sredine. Turnir nosi ime po prošle godine tragično stradalom Irfanu Vatiću jednom od inicijatora ovog malofudbalskog dogadjanja. Ove sezone prijavljeno je dvanest ekipa čiji su fudbaleri proslavljeni fudbalski novopazarski internacionalci koji su igrali i za Novi Pazar ali i za veliki broj klubova u inostranstvu. Po načinu organizacije, kvalitetu fudbalera i ekipa, po svojoj humanitarnoj crti ovo je jedan od značajnijih sportskih dogadjaja u Novom Pazaru tokom godine.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac uručio je i priznanje Mersadu Dragolovčaninu koji živi i radi u Luxemburgu i tamo vodi klub FC Blueboys Mulenbach Sandžak, jedini naš klub u dijaspori koji je član elitnog fudbalskog takmičenja.Dolazak na stadion Mulenbaha nije samo sportski ugodjaj već oredstavlja i svojevrsnu priliku za druženje naših ljudi tako da je svaka utakmica Blubojsa svojevrsni festival sporta i prijateljstva.Imao sam prilike pratiti jednu njihovu utakmicu i biti gost Mersada i Meke Dragolovčanin i zahvaljujem im se na gostoprimljivosti i velikom srcu kojim prihvataju svakog musafira.Čudesna je njihova ljubav za fudbal.

Novi Pazar je evropski grad čemu svjedoče i rezultati Auto moto kluba Novi Pazar. Esad Došljak Bole je sa svojim audijem RS4 evropski rekorder u brzinskim vožnjama na 402 metra a rekord iznosi 8,125 sekundi i postignut je na čuvenoj stazi u njemačkom gradu Hokenhajm. Auto moto klub Novi Pazar je proglašen za najbolji auto moto klub u zemlji za 2019. Godinu a u svom vlasništvu drži nekoliko titula državnog i balkanskog prvaka.

U ovoj još nekoliko dana važećoj 2019. godini jedan od najlepših i medijski najpropraćenijih dogadjaja bio je Prvi novopazarski polumaraton. Preko osamstotina atletičara, rekreativaca, ljubitelja trčanja našlo se na startu polumaratona i ta prekrasna scena sa dana koji se s pravom može proglasiti praznikom atletike, obišla je svijet. Zbog toga je Sportski savez Novi Pazar uručio posebno priznanje organizatorima polumaratona u čije ime je nagradu primio direktor Prvog novopazarskog polumaratona Ermin Ziljkić.

Bilo je to prekrasno veče puno emocija i radosti. Divno je bilo te večeri naći se u velikoj koncertnoj dvorani Kulturnog centra u Novom Pazaru kada su dodijeljene nagrade najboljima u novopazarskom sportu za 2019. Godinu.
Uz čestitke svim laureatima na ostvarenim uspjesima i osvojenim priznanjima, svim sportistima želimo zdravlja i još boljih rezultata u Novoj 2020. godini.

http://ibalkan.net

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima Učenici petog Read more

Šerif Gurdijeljac-Sve će biti gotovo pre kraja šeste runde

Mladi IBF svetski prvak u superpero kategoriji Šerif Gurdijeljac rekao Read more

admin

Recent Posts

Skandal potresa Euroviziju: Prekršena pravila na EUROSONGU, otkrili glasove u polufinalu, iako je zabranjeno- Izrael se odjednom „popeo“ na drugo mjesto na kladionicama… (foto, video)

Naime, tokom prijenosa uživo druge polufinalne večeri Eurosonga 2024., nakon otkrivanja koje zemlje prolaze dalje…

1 sat ago

Brat tragično nastradale Alme OTKRIO DETALJE: “SUMNJALA JE NA JEDNU DJEVOJKU”- Šta se desili prije tragedije… (foto)

Škeljzen Bušat, brat Alme Arazi, iznio je detalje o tragediji u Skadru, gdje se 39-…

2 sata ago

HOROR U BEOGRADU: Muškarac nađen mrtav u streljani… (foto)

U poznatoj streljani u Beogradu jučer je nađen mrtav muškarac. U poznatoj streljani u Beogradu…

2 sata ago

MAJ NOSI NOVA IZNENAĐENJA: Prvo ide ljepše vrijeme u dane vikenda, šta nas očekuje do kraja mjeseca… (foto)

Mada će se povećati naoblaka i povremeni pljuskovi remetiti ugođaj i uzrokovati uglavnom lošije raspoloženje…

2 sata ago

TRESLO SE TLO U SANDŽAKU: NOVI PAZAR, rano jutros pogodio ZEMLJOTRES… (foto)

Rano jutros u 7.38 sati po lokalnom vremenu registrovan je zemljotres magnitude 2.5 jedinica Rihterove…

2 sata ago

Ivan VUKOVIĆ odgovorio četničkom VOJVODI Andriji MANDIĆU: “Fašista je svako za koga su Karadžić i Mladić heroji”… (foto, video)

U parlamentu je održan premijerski sat u okviru koga je premijer Milojko Spajić odgovarao na…

4 sata ago

This website uses cookies.