Zanimljivosti

Erdogan iz Ankare: Danas ne budemo li štitili Al- Aksu, sutra nećemo biti u stanju zaštititi utočište islama u Meki… (foto)

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je danas u Ankari kako Trampov takozvani mirovni plan nije ništa drugo nego aneksija okupirane palestinske teritorije…

ANKARA: Svijet, Ekonomija, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, petak, 31. 01. 2020…  18. 47… Erdogan iz Ankare: Danas ne budemo li zaštitili Al- Aksu, sutra nećemo biti u stanju zaštititi utočište islama u Meki…

Redžep Tajip Erdogan je govorio na sastanku s pokrajinskim predstavnicima Stranke pravde i razvoja (AK Parti), a tom prilikom se dotakao i aktuelnih pitanja. Glavna tema Erdoganovog obraćanja bio je takozvani mirovni plan koji je nedavno predstavio američki predsjednik Donald Tramp, a koji je predstavljen kao “sporazum stoljeća”.

Erdogan je rekao kako bi prepuštanje Jerusalema u krvave kandže Izraela bilo najveće zlo počinjeno protiv cijelog čovječanstva. Naglasio je također kako je cilj Trumpovom takozvanog plana aneksija okupirane palestinske teritorije.

-Nipošto ne priznajemo i ne prihvatamo plan koji u osnovi potpuno uništava Palestinu i uzurpira Jerusalem – rekao je Erdogan te dodao:

“Kao i hiljadama godina, Jerusalem je i danas ključ mira u svijetu. Urušavanje Jerusalema znači urušavanje svijeta.”

Turski predsjednik je podvukao kako Jerusalem predstavlja crvenu liniju.

-Ako danas ne zaštitimo svetost džamije Al-Aksa, sutra nećemo biti u stanju zaštiti Kabu. Zbog toga je Jerusalem naša crvena linija – kazao je Erdogan.

Dodao je također kako se i kršćani trebaju usprotiviti tom planu. Osvrnuo se i na dešavanja u Siriji, te kazao kako je svako dešavanje u toj zemlji za Tursku u najmanju ruku bitno kao ono što se dešava unutar naših granica.

-Nećemo biti posmatrači na dešavanja u Idlibu, kao ni u drugim regijama Sirije. Ono što mi najiskrenije želimo jeste stabilnost Sirije – rekao je Erdogan.

Govoreći o Libiji, Erdogan je uputio kritike na račun onih, kako je rekao, iz svih dijelova svijetu koji šalju plaćene vojnike u redove pučističkog generala, a s druge strane kritikuju Tursku.

-Umjesto legitimne vlasti i naroda Libije, oni koji stoje uz pučiste prije svega su izdajnici demokratije. Kada je riječ o Libiji, niko nema pravo prigovarati Turskoj, posebno oni koji daju podršku baronima okrvavljenih ruku – poručio je Erdogan.

Izvor: agencije aa

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Dnevni horoskop za 10. maj 202. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja-  Ovan nervozan,…

3 sata ago

JESU LI NA BHRT- u UOPŠTE SVJESNI ŠTA SU NAPRAVILI: NAKON ODLUKE SUDA FTV ponovo počela emitovati program… (foto, video)

BELMIN Karamehmedović potpisao odluku, pušten program... SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 08, 05. 2024… 20:…

4 sata ago

JOŠ JEDNO JEZIVO UBISTVO: Muž ubio suprugu u Gradačcu, zatim počinio samoubistvo u Srebreniku?! (foto)

Danas je u Gradačcu pronađeno beživotno tijelo jedne ženske osobe za koju se vjeruje da…

4 sata ago

UŽAS u Srbiji: UČENIK PRETUKAO PROFESORA- Izbacio ga sa časa, ovaj mu razbio nos… (foto)

Bivši učenik Tehničke škole "9.maj" iz Bačke Palanke (Srbija), B.M., fizički je danas napao profesora…

4 sata ago

This website uses cookies.