REGION, OSTAO BEZ VELIKOG NOVINARA: Iznenada Preminuo urednik nedeljnika “Vreme”… (foto)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Istaknuti novinar i glavni urednik nedeljnika “Vreme” Dragoljub Žarković preminuo je poslije teške bolesti, saopštila je redakcija tog legendarnog beogradskog časopisa…

BEOGRAD: Regija, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, srijeda, 05. 01. 2020…  12. 40…  REGION, OSTAO BEZ VELIKOG NOVINARA: Iznenada Preminuo urednik nedeljnika “Vreme”… (foto)

Dragoljub Žarković (1951) osnivač je “Vremena” i njegov glavni urednik od 1991. godine.

Prije toga bio je novinar i urednik u novinskim kućama “Politika” (1974-1987) i “Borba” (1987-1990).

Bio je radijski komentator “Slobodne Evrope”(1993-1998), sarađivao je sa WDR (Njemački narodni radio) i povremeno pisao za čitav niz listova u Evropi, među kojima su i italijanska “Republika”, austrijski “Standard”.

Usavršavao se u SAD kao gost Udruženja američkih urednika.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 8. jul 2020. godine... (foto)

Bio je autor je više televizijskih emisija i projekata.

Kasnije, tokom karijere, bio je stalni je kolumnista dnevnog lista “Politika” i predavač na Fakultetu političkih nauka gdje je bio i član Saveta fakulteta.

Bio je prvi predsjednik Udruženja profesionalnih novinara Srbije iz koga je kasnije nastalo Nezavisno udruženje novinara Srbije i počasni član više međunarodnih medijskih asocijacija.

Godine 2016. objavio je “Naprednu knjigu” sa podnaslovom “Godine uspona Aleksandra Vučića”.

Redakcija “Vremena” navodi da, međutim, svi biografski podaci nisu dovoljni da dočaraju Žarkovićevu uredničku i novinarsku lucidnost, talenat i nevjerovatnu vještinu komunikacije i harizmu, i dodaju da je redakcija “Žaretovim odlaskom izgubila sopstveni koren i veliki deo identiteta”.

“Pamtićemo ga po svemu, a najviše po spremnosti da na sopstvenim leđima ponese najveći teret pritisaka i da čak žrtvuje i sebe kako bi poštedeo redakciju i sačuvao njen integritet i kredibilitet”, navodi se u saopštenju.

Čitaj još:   TUGA, Lejla Šabanović iz Bijelog Polja, nema novca za liječenje od teške bolesti... (foto)

Naknadno će biti objavljeno vrijeme i mjesto komemoracije i sahrane…

Beograd, 05.02.2020. -Osnivac i glavni urednik nedeljnika Vreme Dragoljub Zarkovic umro je posle krace i teske bolesti u 69. godini, saopstio je danas taj list. Zarkovic je bio osnivac Vremena i njegov glavni urednik od 1991. godine. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/MO)

izvor iBalkan.net SB/Tanjug  

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});