Crna Hronika

STRAVA: Kriminalci, zbog blagog zakona, regrutuju djecu kao narko dilere? (foto)

Kako navode u Tužilaštvu, postupak prema maloljetnicima je specifičan, pa ako im se izriče mjera zadržavanja, ona može trajati najduže osam časova…

BEOGRAD: Regija, Crna Hronika, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, srijeda, 05. 01. 2020…  08. 00… STRAVA: Kriminalci, zbog blagog zakona, regrutuju djecu kao narko dilere?

Višem javnom tužilaštvu u Beogradu prošle godine je prijavljeno ukupno 350 maloljetnika zbog povezanosti sa narkoticima.

Podaci govore da je zbog proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga prijavljeno njih 95. Za držanje i uživanje narkotika prijavljeno ih je 177, dok je za omogućavanje uživanja prijavljeno 78 maloljetnika, prenose Novosti.

“Nakon toga se malolketnik dovodi pred sudiju za malolketnike, a nadležni tužilac stavlja predlog za pokretanje pripremnog postupka. Ukoliko ima uslova koje zakon propisije, i prema maloletniku se može odrediti pritvor odlukom nadležnog suda”, objašnjavaju u Tužilaštvu.

Prema maloletnim prestupnicima se najčešće izriče mjera pojačanog nadzora, a ako je u pitanju povratnik, onda i mijera upućivanja u odgovarajući vaspitno-popravni dom.

Vjerovatno ove, može se reći i blage odredbe Krivičnog zakona koje se odnose na maloljetnike, koriste ozbiljniji trgovci narkoticima, pa ih sve više angažuju za rasturanje marihuane, ekstazija, pa i heroina. Kada tinejdžere policija uhvati sa kesicama droge, najčešće im se dosuđuju kazne pojačanog roditeljskog nadzora, naročito ako su prvi put uhvaćeni.

Psihološkinja Marina Nadejin objašnjava za Novosti da mladi najčešće ulaze u priču sa dilovanjem narkotika da bi finansirali svoje uživanje u opijatima.

“Iskustva pokazuju da rijetko ko od maloljetnika ulazi u taj posao samo da bi zaradio. Većina to radi isključivo da bi mogla sebi da obezbjedi narkotike. S druge strane, stariji dileri imaju motivaciju da rašire mrežu. Oni preko te djece šire i tržište i zato ih i koriste”, objašnjava ona.

Sagovornica medija ukazuje na to da istraživanja pokazuju da nema tipskog profila maloljetnika koje vrbuju za rasturanje narkotika, ni po uzrastu, polu, obrazovanju, ekonomskom statusu ili životu u gradskoj ili seoskoj sredini. Prosto, svi mogu biti deo te priče.

Statistika kaže da od 223 prijavljenih zbog droge u 2018. godini, njih 143 ide redovno u školu, vanredno ide 14, a njih 24 ne pohađa školu. Za ostale, ti podaci su nepoznati. Takođe, 100 njih živi sa oba roditelja, 46 samo sa majkom, a 13 sa ocem. U hraniteljskoj porodici živi njih šestoro, a za ostale je taj status nepoznat...

izvor novosti

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

ALEKSANDRA Vuković Kuč: JELENA Nedović, da se IZVINI- PES- u, više ne vjerujemo ni u šta što kažu… (foto, video)

Aleksandra Vuković Kuč (DPS) pozvala je poslanicu Evrope sad Jelenu da se izvini javnosti, Sjedinjenim…

13 minuta ago

KENANA Strujić- Harbić ispravila MOMČILA Lekovića: Krštenicu ne mora da ima najmanje petina građana Crne Gore… (foto, video)

Poslanica Bošnjačke stranke Kenana Strujić- Harbić reagovala je mreži X na izjavu poslanika Demokrata Momčilo…

1 sat ago

SANEL Kajan- “UPOZORAVA na HRVATSKI BARBARIZAM”: Bošnjaci u Mostaru u opasnosti, ostavili pogrebne vijence, svijeće i smrtovnice na kojima su ožalošćene “BALIJE”… (foto, video)

Zastupnik Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Sanel Kajan objavio je na društvenim mrežama uznemirujuće fotografije…

1 sat ago

“POSTUPAK ZA NEVJEROVATI”: Za gašenje TV programa Federalna.ba, “BHRT uživa i nesebičnu podršku pojedinaca iz aktuelne vladajuće strukture”… (foto, video)

Ono što nije uspjelo ni najvećem zlu institucionalnom ili pojedinačnom od devedesetih godina pa do…

4 sata ago

VIC DANA: Hercegovka se udala za Bosanca, pa nazvala majku da joj se požali… (foto)

Nasmijte se uz naš odabir vica dana! MOTAR: Regija, Zanimljivosti, srijeda, 08, 05. 2024…17: 42……

13 sati ago

This website uses cookies.