IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

STRAVA: Kriminalci, zbog blagog zakona, regrutuju djecu kao narko dilere? (foto)

Kako navode u Tužilaštvu, postupak prema maloljetnicima je specifičan, pa ako im se izriče mjera zadržavanja, ona može trajati najduže osam časova…

BEOGRAD: Regija, Crna Hronika, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, srijeda, 05. 01. 2020…  08. 00… STRAVA: Kriminalci, zbog blagog zakona, regrutuju djecu kao narko dilere?

Višem javnom tužilaštvu u Beogradu prošle godine je prijavljeno ukupno 350 maloljetnika zbog povezanosti sa narkoticima.

Podaci govore da je zbog proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga prijavljeno njih 95. Za držanje i uživanje narkotika prijavljeno ih je 177, dok je za omogućavanje uživanja prijavljeno 78 maloljetnika, prenose Novosti.

“Nakon toga se malolketnik dovodi pred sudiju za malolketnike, a nadležni tužilac stavlja predlog za pokretanje pripremnog postupka. Ukoliko ima uslova koje zakon propisije, i prema maloletniku se može odrediti pritvor odlukom nadležnog suda”, objašnjavaju u Tužilaštvu.

Prema maloletnim prestupnicima se najčešće izriče mjera pojačanog nadzora, a ako je u pitanju povratnik, onda i mijera upućivanja u odgovarajući vaspitno-popravni dom.

Vjerovatno ove, može se reći i blage odredbe Krivičnog zakona koje se odnose na maloljetnike, koriste ozbiljniji trgovci narkoticima, pa ih sve više angažuju za rasturanje marihuane, ekstazija, pa i heroina. Kada tinejdžere policija uhvati sa kesicama droge, najčešće im se dosuđuju kazne pojačanog roditeljskog nadzora, naročito ako su prvi put uhvaćeni.

Čitaj još:   Crnogorski helšinski odbor (CHO): Ni MILORAD Marković, ni VLADIMIR Novović, ni njihovi medijski saslužitelji neće nikoga uplašiti... (foto)

Psihološkinja Marina Nadejin objašnjava za Novosti da mladi najčešće ulaze u priču sa dilovanjem narkotika da bi finansirali svoje uživanje u opijatima.

“Iskustva pokazuju da rijetko ko od maloljetnika ulazi u taj posao samo da bi zaradio. Većina to radi isključivo da bi mogla sebi da obezbjedi narkotike. S druge strane, stariji dileri imaju motivaciju da rašire mrežu. Oni preko te djece šire i tržište i zato ih i koriste”, objašnjava ona.

Sagovornica medija ukazuje na to da istraživanja pokazuju da nema tipskog profila maloljetnika koje vrbuju za rasturanje narkotika, ni po uzrastu, polu, obrazovanju, ekonomskom statusu ili životu u gradskoj ili seoskoj sredini. Prosto, svi mogu biti deo te priče.

Statistika kaže da od 223 prijavljenih zbog droge u 2018. godini, njih 143 ide redovno u školu, vanredno ide 14, a njih 24 ne pohađa školu. Za ostale, ti podaci su nepoznati. Takođe, 100 njih živi sa oba roditelja, 46 samo sa majkom, a 13 sa ocem. U hraniteljskoj porodici živi njih šestoro, a za ostale je taj status nepoznat...

izvor novosti

Čitaj još:   TUGA NAD SARAJEVOM: Na ahiret preselio prof. emeritus ESAD Zgodić... (foto)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more