IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Znate li pravo ime Dada Topića, NIKADA ga ne biste pogodili … (foto)

SVI znate za Dada Topića, ali neznate zaista kako se zove, Rok zvijezdu  svi pamte po tom imenu, ali ovaj pjevač zove se potpuno dugačije!!!

ZAGREB: Regija, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, srijeda, 05. 01. 2020…  12. 40…  Znate li pravo ime Dada Topića, NIKADA ga ne biste pogodili … (foto)

Adolf Topić, kome je nadimak Dado, rođen je 1949. u Novoj Gradiški, a matičar nije mogao da se načudi kad su njegovi roditelji došli da prijave prinovu insistirajući da se djete u knjigu rođenih upiše kao Adolf.

– Bilo je to samo četiri godine po završetku Drugog svjetskog rata, dakle u vrijeme kad ime Adolf nikako nije bilo popularno. Priznajem, premda je to moje ime, s vremenom nije postalo ništa popularnije, ali 1949. nazvati sina Adolfom bilo je zaista krajnje neobično – rekao je ranije Dado…

Priča o mom imenu zapravo je krajnje jednostavna. Najbolji prijatelj mog oca, kojeg i ja pamtim kao jednog od najboljih i najkvalitetnijih ljudi koje sam upoznao u životu, bio je Jevrej po imenu Adolf. Po zanimanju je bio zubar, a moj mu je otac, kojeg je Adolf u životu svojim dobrim dijelima jako zadužio, davno prije mog rođenja obećao da će, ako dobije sina, nazvati dijete njegovim imenom 

Čitaj još:   RAT NA ULICAMA NIKŠIĆA: Blokirali dio parka, priveden portparol DF- a... (foto i video)

Adolf mi je, dakle, bio i moj krsni kum. Iako su bila teška poratna vremena, moj tata je bio tvrdoglav. U obzir nije dolazilo, premda su ga mnogi nagovarali, da mi nadjene neko drugo, ‘pitomije’ ime. Tata je rekao: ‘Bit će Adolf’, pa sam tako i postao Adolf – kaže Dado, priznajući da je zbog svog neobičnog imena imao mnoge neugodnosti u životu.

izvor Jutarnji.hr

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more