IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SREBRENICA: POTRESNE SLIKE, otkrivenih ostaka ČARŠIJSKE DŽAMIJE, srušene u Julu 1995. godine (foto)

Ovih dana u Srebrenici, vrše se građevinski radovi i iskopavanja gdje su pronađeni ostaci Čaršijske džamije koja je minirana eksplozovom i porušena u ljeto 1995., a njeni ostaci odvezeni na pomenutu lokaciju 1997. godine…

SREBRENICA: BiH, Crna Hronika, Zanimljivosti, vijesti, petak, 00. 02. 2020… 21: 15… SREBRENICA: POTRESNE SLIKE, otkrivenih ostaka ČARŠIJSKE DŽAMIJE, srušene u Julu 1995. godine (foto)

Iz dokumenta koji datiraju iz jula 1997., se vide instrukcije nadležnog ministarstva RS-a i zaključci Opštine Srebrenica o sprovođenju rušenja obejkata koji narušavaju “bezbednost” građana, među kojima je stari Zanatski centar Srebrenica, razni objekti iz uzeg jezgra grada te ostaci svih džamija u Srebrenici, navode iz srebreničkog Medžlisa.

Ostaci Čaršijske džamije su odvezeni 300 metara od mjesta gdje se danas nalazi.

“Tonama teški betoni od kupole i oko kupole džamije se nalaze na prostoru parkinga u blizini kružnog toka i mjesta na kojem su ljepljenji plakati ratnoga zločinca Mladića kojem je presuđen zločin genocida”, navode iz Medžlisa i nadaju se da će “pronaći djelove džamije koje će nam poslužiti kao eksponat kojeg ćemo staviti pored obnovljene džamije kao opomomena budućim generacijama da se zločin urbicida i genocida nikada i nikome ne ponovi.”

Prema informacijama iz Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica 1988. godine srušena je stara čaršijska džamija, da bi se na istoj lokaciji počela graditi nova potkupolna džamja koja je sagrađena od tvrdog materijala. Početak rata 1992. godine je obustavio gradnju iako je izgradnja bila u završnoj fazi. Ipak, džamija je bila u funkciji tokom rata.

Čitaj još:   Neka joj je večni rahmet!

Godine 1995. džamija je minirana i srušena, a 1997. godine teškom mehanizacijom ostaci džamije su odvezeni na lokaciju ispod gradske Pivnice.

Godine 2006. počele su pripreme na obnovi džamije, a 2009. godine je počela obnova. U okviru obilježavanja 16. godišnjice genocida u Srebrenici, 16. jula 2011. godine zvanično je i otvorena džamija, a po tadašnjoj odluci Izvršnog odobra Medžlisa IZ Srebrenica džamija nosi ime po Ahmedu ef. Smajloviću.

Međutim, u narodu je ostala poznata po imenu Čaršijska džamija. Izgradnjom džamije kompletiran je kompleks Islamski centar i džamija dr. Ahmed ef. Smajlović.

alt

izvor agencije AA

Srpski navijači divljali po Beču: “Nož, žica, Srebrenica”, sukobi s policijom…

Tokom utakmice reprezentacija Srbije i Švajcarske na Svjetskom prvenstvu u Read more

TEBI, “GOSPOĐO” EVROPO!

Obraćam ti se sa “ gospođo “ , jer su Read more