IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ČOVJEK HEROJ: Hasim iz Sjenice dao krv 156 puta, zaštitni znak PLEMENITOSTI … (foto)

Hasim Bogućanin je dokaz da ne nose svi plašt heroja, dao je krv čak 156 puta i spasio na desetine života u Sandžaku…

SJENICA: Sandžak, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, ponedeljak, 10. 02. 2020… 09: 15…  ČOVJEK HEROJ: Hasim iz Sjenice dao krv 156 puta, zaštitni znak PLEMENITOSTI … (foto)

Hasim Bogućanin je do skorašnji rudar iz Sjenice je i rekorder je u dobrovoljnom davanju krvi.

Hasim Bogućanin ina 64 godine i sam je na stolicu za vađenje sijeo čak 156 puta, tako da danas oko 60 litara njegove krvi teče venama brojnih građana svih vjeroispovijesti.

“Prve kapi krvi dao sam sa 18 godina drugu iz vojske jer je bio povređen. Od tada svaka tri mjeseca ja dajem krv koja ne zna za granice i ne poznaje razlike”, priča ovaj humani čovjek i prisjeća se jedne situacije koja se desila devedesetih kada je zlo bilo na našim prostorima”.

“Bio sam u užičkoj bolnici i primjetio da dvije devojčice plaču, kad sam ih upitao zašto, odgovorile su da im se tata operiše, a da nemaju dovoljno krvi. Ja sam se odmah ponudio, ali čuo sam da su sestre rekle – on je musliman. Pitao sam da li je to neki problem, one su odmah rekle da ne i da su zbog ratne situacije tako odreagovale u prvi mah”, kaže Hasim.

Spasio je na desetine života, a nerijetko se i sam odazivao tamo gdje je vidio da je pomoć neophodna. Svojim automobilom prelazio je stotine kilometara duž cijele bivše Jugoslavije kako bi nejakima pružio zadnju slamku spasa. Za skoro pola vijeka, zahvaljujući svom dobrom srcu, stekao je mnogo prijatelja.

Čitaj još:   VIC DANA: Dva đetića se nacugala, a onda im krenu priča o maternjem jeziku… (foto)

“U koji god grad da odem uvijek imam sa nekim da se sretnem i popijem kafu. Presrećan sam što i u mojoj Sjenici sada vidim djecu čijim majkama sam davao krv kad su se porađale. I srećan sam što sam bio u prilici da pomognem njima, ali i drugim mojim komšijama”, priča Hasim.

Ovaj Sjeničak formirao je i Dobrovoljno udruženje davaoca krvi koje već broji 127 humanih članova za koje ne postoje prepreke i pomažu svima kojima je potrebno.

“Ljubav prema dobrovoljnom davanju krvi prenio sam i na sina, koji je već dao krv 56 puta i ako tako nastavi premašiće i mene” , ponosno priča Hasim i dodaje da se nakon svakog davanja osieća bolje i sviežije, tako da pričama o malaksalosti svakako nema miesta.

Kako kaže, planira da daje krv sve dok mu zakon to dozvaljava, a to je još godina dana- do šezdesetpetog leta. U današnje vrijeme kad je potreba za krvi na dnevnom nivou izuzetno velika, da su svi kao Hasim iz Sjenice, pitanje je gde bi nam bio kraj...

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 16. septembar 2019. godine

izvor RINA 

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more