IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BAKIR IZETBEGOVIĆ: “Dodikov ultimatumi nas neće prisiliti da se odreknemo Ustavnog suda”! (foto)

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je, komentirajući posljednju najavu blokade rada institucija države Bosne i Hercegovine iz entiteta RS, kazao da politički zvaničnici iz tog bh. entiteta, predvođeni Miloradom Dodikom već 15 godina izazivaju krize u BiH, te da se taj trend pojačava…

SARAJEVO: BiH, Ekonomija, Crna Hronika, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, srijeda, 12. 02. 2020… 19: 55… BAKIR IZETBEGOVIĆ: “Dodikov ultimatumi nas neće prisiliti da se odreknemo Ustavnog suda”!

– Oni smatraju da iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao sa švedskog stola, imaju pravo uzimati ono što im odgovara, a odbacivati ono što im se ne sviđa. I mi bismo rado izabrali zemlju bez entitetskih podjela, parlamentarne procedure bez entitetskog glasanja, imenovanja bez pariteta koji su redovno na štetu najbrojnijeg naroda, ali Dejtonski mirovni sporazum je prihvaćen i potpisan takav kakav je. I primjenjivat će se u cijelosti. Ustavni sud sa neovisnim i profesionalnim stranim sudijama je neophodan ovoj zemlji i nikakvi ultimatumi niti blokade nas neće natjerati da se odreknemo tog mehanizma – kazao je Izetbegović za Faktor.

Istovremeno zvaničnici iz entiteta RS tvrde da su strane sudije u Ustavnom sudu BiH pristrasne, odnosno da su „uvijek uz Bošnjake“. Te tvrdnje su, ocjenjuje Izetbegović, besmislica.

Čitaj još:   BAKIR Izetbegović o Vučiću: STALNO, Govori da je za mir, a naoružava se...

– Pogledajte samo trenutačni saziv inostranih sudija u Ustavnom sudu BiH – Italijan, Moldavac i Makedonka. Po kojem osnovu bi bili pristrasni, naročito u korist bošnjačke, odnosno muslimanske strane, kako nas naziva Milorad Dodik? To su sudije profesionalci, referentni i stručni ljudi koji mogu biti pristrasni samo u korist Ustava BiH i vladavine zakona u ovoj zemlji – izjavio je Izetbegović.

Prokomentirao je Izetbegović i mogućnost usvajanja novog zakonskog rješenja, koje bi podrazumijevalo odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

– U ovom trenutku je potpuno neprihvatljivo, a pitanje je da li će ikada biti prihvatljivo. To je naprosto ustavna kategorija, kao recimo entitetsko glasanje. Možemo se jednoga dana, nekad u daljoj budućnosti, eventualno dogovoriti da ovo dvoje riješimo u paketu – kazao je predsjednik SDA.

Ovakvom politikom zvaničnika iz entiteta RS se, pojašnjava Izetbegović, nanosi već dugo šteta svim građanima BiH, ali ta šteta, dodaje, mnogo teže pada stanovnicima RS-a.

– Federacija je ekonomski jača, sam Kanton Sarajevo ima jaču ekonomiju od RS-a, plaće i penzije su nešto više, dug po glavi stanovnika je bitno niži, skoro 90 posto stranih investicija i turista dolazi u ovaj entitet. Politika koju pokušava da vodi rukovodstvo RS-a kontinuirano nanosi štetu i patnju građanima ovog entiteta – zaključuje Izetbegović.

izvor iBalkan.net / Faktor

Čitaj još:   IZETBEGOVIĆ I ZVIZDIĆ U SAUDIJI: EVO na čiji poziv su otišli i o čemu su razgovarali sa domaćinima... (foto)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more