DRAMA U SARAJEVU: Mile Dodik, žestoko napao Komšića… (foto)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH srpski član predsjedništva Milorad Dodik otvoriće pitanje Komšićeve odgovornosti…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, Putovanja, srijeda… 19: 02. 2020… 09: 15…  DRAMA U SARAJEVU: Mile Dodik žestoko napao Komšića…

Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine zakazana je za danas, to će biti prva sjednica nakon što je Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila zaključke koji se odnose na Ustavni sud BiH.

Dodik optužuje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da je prešutio drugoj dvojici članova Predsjedništva, da je u novembru dobio pismo od predsjednika Evropskog suda za ljudska prava, Linos-Alexandrea Sicilianosa, u kojem se traži mišljenje Predsjedništva o imenovanju stranog sudije u Ustavni sud BiH.

Čitaj još:   MILE DODIK, IMA NOVI HELIKOPTER: Kupio ga za estradu i drage musafire...

Iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH, za RTRS je potvrđeno da su tek krajem januara saznali za imenovanje sudije Angelike Nussberger, zbog čega će Dodik pokrenuti pitanja Komšićeve odgovornosti.

Dnevni red današnje sjednice Predsjedništva BiH na zvaničnoj web stranici nije objavljen, ali kako mediji u RS-u javljaju, Dodik je najavio da će zatražiti raspravu o imenovanju novog stranog suca kojeg imenuje Evropski sud za ljudska prava, jer Dodik tvrdi da mu prijedlog za imenovanje nije pružen na uvid.

Podsjećamo, posljednja sjednica Predsjedništva BiH održana je 3. februara prije nego je Ustavni sud BiH neustavnim proglasio član Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji se tiče pitanja državne imovine.

Čitaj još:   STIŽU JAPANSKI I KOREANSKI KOMARCI: Piju krv i NEPRIJATNO I STALNO GRIZU... (foto)

Iz Predsjedništva je također najavljeno da će se po završetku sjednice medijima obratiti član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je ranije izjavio da zaključci NSRS-a ne mogu proizvesti bilo kakvo pravno dejstvo jer BiH funkcionira na osnovu Ustava BiH, a ne na osnovu protivustavnih zaključaka NSRS-a.

izvor agencije

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});