Vijesti

USIJANJE: Erdogan, hitno nazvao Putina, humanitarna kriza na vrhuncu… (foto)

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan najavio je da će 5. marta sastati sa čelnicima Francuske, Njemačke i Rusije kako bi razgovarali u stanju u Siriji, gotovo milioun ljudi napustilo svoje domove…

ISTANBUL: Svijet, vijesti, nedelja, 23: 02, 2020… 10: 01… USIJANJE: Erdogan, hitno nazvao Putina, humanitarna kriza na vrhuncu…

“Vladimiru Putinu sam jasno iskazao našu odlučnost glede Idliba. Spomenuo sam to i Angeli Merkel i Emmanuelu Macronu”, rekao je Erdogan.

“Petog marta sastat ćemo se s Putinom, Macronom i Merkel i ponovno o tome razgovrati”, najavio je turski čelnik, prenije je Hina, pozivajući se na britansku novinsku agenciju Reuters.

Nakon niza telefonskih razgovora u petak Merkel i Macron su izrazili zabrinutost zbog stanja u Idlibu i zatražili okončanje sukoba, dok je Kremlj rekao da razmatra mogućnost održavanja sastanka na vrhu četiri strane. 

Erdogan: Obuzdati sirijski režim…

Turski predsjednik Erdogan pozvao je u petak ruskog predsjednik Vladimira Putina da “obuzda” sirijski režim u pobunjeničkoj pokrajini Idliba, usred intenzivne diplomatske aktivnosti za okončanje sukoba i teške humanitarne situacije.

U telefonskom razgovoru s Putinom Erdogan je “naglasio da režim mora biti zaustavljen u Idlibu i da se mora prekinuti humanitarna kriza”, naveo je ured turskog predsjednika.

Kremlj je objavio da su dvojica čelnika razgovarala o intenziviranju pregovora o Idlibu kako bi se smanjile napetosti i proveo prekid vatre.

Putin je rekao, kako stoji u saopćenju Kremlja, da je “iznimno zabrinut” zbog “agresivnog djelovanja” pobunjenika u Idlibu.

Prije samog razgovora Erdogan je o stanju u Idlibu telefonski razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koje je pozvao na konkretne akcije sprečavanja humanitarne katastrofe.

Poručili, kako piše Reuters, da humanitarna kriza u Idlibu traži političko rješenje, i da se što prije moraju sastati svi troje, zajedno s Putinom...

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

NEBOJŠA Redžić: Mozak pod mantijom… (foto)

Crna Gora je danas stado praznoglavog puka, skupina konzumenata praznovjerja popa Gojka, zatucana violentna gomila…

28 minuta ago

Dnevni horoskop za 6. maj 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja- Ovan u…

2 sata ago

ČETNIČKI VOJVODA KOGA JE SARAJEVO DOBRO ZAPAMTILO: Umro pop “Žućo” blagosiljao oružje i vojnike, na okupiranoj Grbavici… (foto, video)

Čarkić je tokom rata obavljao je niz uloga, među kojima i funkciju vojnog sveštenika agresorske…

4 sata ago

PRVI U HISTORIJI: Sadiq Khan osvojio treći mandat gradonačelnika Londona… (foto, video)

Laburist Sadiq Khan pobijedio je na izborima za gradonačelnika Londona, osvojivši historijski treći mandat, dok…

4 sata ago

AKO PLANIRATE LJETOVANJE U CRNOJ GORI: Spremite se na kazne i do 1.200 eura u kupališnim zonama… (foto)

Zabrana se ne odnose na kupališne zone, a za one koji ne budu poštovali ove…

5 sati ago

This website uses cookies.