IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Milo Đukanović: Crna Gora je građanska, nije srednji vijek, crkva ne može iznad države… (foto)

Novi Zakon o slobodi vjeroispovjesti u Crnoj Gori spomenut je u govoru predsjednika Milo Đukanovića na zasjedanju Vijeća za ljudska prava u Ženevi…

ŽENEVA: Regija, Zanimljivosti, Putovanja, ponedeljak, 24: 02, 2020… 13: 01…Milo Đukanović: Crna Gora je građanska, nije srednji vijek, crkva ne može iznad države… (foto)

Milo Đukanović je kazao kako njegova zemlja radi stalno na provedbi i zaštiti ljudskih prava te da su te vrijednosti osnov pregovaračkog postupka Crne Gore i Evropske unije.

Za novi zakon je kazao je da se njima na pravi način uređuje odvojenost vjerskih zajednica od države te da je na njemu rađeno pet godina.

“Međutim, već u pripremi, a posebno nakon njegovog usvajanja Crna Gora se suočila sa optužbama od strane samo jedne vjerske zajednice, i sa brutalnom medijskom kampanjom dominantno iz bližeg okruženja, s vještim manipulacijama i pokušajima da se država optuži da namjerava da otima crkvenu imovinu i mijenja njihovu višestoljetnu namjenu. Uz to, u međunarodnim forumima, uključujući i ovaj dom, mogle su se čuti optužbe da Crna Gora sprovodi politiku diskriminacije i krši vjerske slobode”, kazao je on.

Čitaj još:   Milo, želi da ukine uticaj TV-a iz Srbije, na provjeru idu Hepi, Pink M i RTS...

Dodao je kako se zbog svega toga države suočava sa višestrukim udarima, iznutra i izvana, kroz otvorenu spregu crkve s nacionalističkim vansistemskim djelovanjem, usmjerenim na urušavanje pravnog poretka i negiranje građanskog i multietničkog karaktera crnogorske države, što bi u krajnjem značilo povratak na srednjovjekovni sistem u kojem je crkva bila iznad države i građana.

“Crna Gora je ovim zakonom potvrdila da je građanska država zbog toga se suočava s udarima na njen pravni poredak”, zaključio je Đukanović podcrtavajući kako je koncept multietničke i građanske demokratije jedini moguć na Zapadnom Balkanu…

izvor Cdm,me

MILO Đukanović: Nema nacionalnih rješenja za… (foto i video)

Podsjećamo, Povelju UN-a je 26. juna 1945. potpisalo 50 zemalja Read more

CRNOGORCI ODBILI VUČIĆA: “Neka nam ne POKLANJA naše resporatore. Neka ih ZADRŽİ

Potpredsjednik crnogorske Vlade i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne Read more