IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO: Komšić, Izetbegović i Radončić poručili Dodiku, da postoji ‘crvena linija'… (foto i video)

U zgradi Predsjedništva BiH okončan je sastanak lidera SDA, SBB-a i DF-a Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Željka Komšića…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, srijeda… 26.02. 2020… 19: 55… : Crna Gora, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, srijeda… 26.02. 2020… 18: 55…

Bio je to istovremeno i sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH (Komšić), ministra sigurnosti BiH (Radončić), te zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH (Izetbegović).

Predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine i Demokratske fronte (DF) Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić pozvali su u srijedu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da odblokira rad državnih organa i vrati se provođenju reformi i napretku zemlje.

Osim Izetbegovića, delegaciju SDA činili su još i Asim Sarajlić i Denis Zvizdić, delegaciju SBB-a Edita Đapo i Vesko Drljača, a u delegaciji DF-a, osim Komšića, bili su još i Milan Dunović i Dženan Đonlagić.

Po završetku sastanka, na konferenciji za novinare prvi se obratio Izetbegović, koji je kazao da je nasrtaj na Dejtonski mirovni sporazum nasrtaj na sam mir.

– Na svaku aktivnost koja bude prijetnja teritorijalnom integritetu ove zemlje, mi ćemo odgovoriti snažno i odlučno svim potrebnim mehanizmima i sredstvima. Niko nikada neće odvojiti od BiH niti jedan njen pedalj i bilo koja aktivnost u tom pogledu može jedino prouzrokovati urušavanje mira postignutog u Dejtonu – rekao je Izetbegović.

Trojica lidera upozorili su predstavnike međunarodne zajednice, a naročito PIC i OHR, da je krajnje vrijeme da se poduzmu odlučni koraci, kako kriza koju je prouzrokovao Milorad Dodik ne bi išla u eskalaciju sa nepredividim posljedicama.

Čitaj još:   DUŠAN Raičević predsjednik Opštine Bar uputio izvinjenje: Pozivam nadležne institucije da hitno procesuiraju odgovorne za napad na sportiste iz Sarajeva... (foto) 

Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte, pozvao je Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata da se vrati radu institucija Bosne i Hercegovine.

SDA, DF i SBB, najavio je Izetbegović, neće podržati izmjenu strukture Ustavnog suda BiH.

– Međunarodne sudije su dio Ustavnog suda, koji je sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, onako kako su to i entiteti. O eventualnoj izmjeni strukture Ustavnog suda BiH može se razgovarati tek kada BiH snažno napreduje na putu ka članstvu u EU i NATO savezu, te u okviru jedne široke ustavne reforme, koja će podrazumijevati i reformu pravosuđa, koja bi garantovala funkcioniranje BiH bez bojkota i blokada – naveo je Izetbegović.

Upućen je zajednički poziv i HDZ-u BiH da predlaganjem predsjednika FBiH pokrene proces uspostave izvršne vlasti u FBiH…

Čitaj još:   ZAPAD, NUDI MAGIČNO REŠENJE za Kosovo:"Vučko će ga odbiti stisnutih zuba..."(foto)

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more