IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUŽNA VIJEST: UMRO AKADEMIK MUHAMED FILIPOVIĆ

Filipović je bio član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine te član Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti. Bio je profesor Univerziteta u Sarajevu. Autor je više knjiga, filozofski pisac, esejist i teoretičar.

U rodnoj Banjoj Luci završio je osnovnu i srednju školu. Filozofiju je studirao u Beogradu i Zagrebu. Diplomirao je 1952., a doktorirao 1960. Redovni je član Akademije nauka i umjetnosti BiH od 1987. godine.

Bio je emeritirani profesor logike i metodologije sa metodologijom naučnih istraživanja, Odsjeka za filozofiju i sociologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Osim knjiga, autor je i velikog broja rasprava i članaka iz više naučnih oblasti – logike, historije filozofije, eseistike, etike, političke i kulturne historije i sociologije. Pisao je književne kritike i eseje i vodio brojne polemike.

Najvažnije djela koja je potpisao Filipović su: Religija i moral, Etički osnovi humanizma, Lenjin – monografija njegove misli, Marksizam i savremena filotofija, Marksistička filozofija, Safet Krupić – filozof, esejist i književni kritičar, Filozofija jezika I i II, Historija duhovnog života na tlu Bosne i Hercegovine I-IV, Bošnjačka politika, Bio sam Alijin diplomata, Komunizam i nostalgija, Deset predavanja o pojmu Europe, Tragedija Bosne…

Čitaj još:   ŽELJKO KOMŠIĆ, KRATAK I JASAN: "Ustaška ideologija nije poražena, uništavanje Partizanskog groblja je KLASIČAN USTAŠLUK! (foto, video)

Osim naučnog rada, između ostalog, obavljao je i funkciju ambasadora BiH u Velikoj Britaniji i Švicarskoj.

Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti i Univerzitet u Sarajevu u oktobru prošle godine su organizirali simpozij “Život i djelo akademika Muhameda Filipovića” u povodu 90. godišnjice njegovog rođenja. Tada je objavljena i monografija posvećena životu i djelu akademika Filipovića koju su uredili redovni članovi BANU-a, akademici Mehmed A. Akšamija i Asim Kurjak.

Tom prilikom Filipović je u sali Rektorata UNSA rekao:

-Treba vršiti svoju funkciju u društvu. Raditi, stvarati i pisati. Učiti ljude i učiti od ljudi. To je ono što je neophodno da bi se živio život dostojan čovjeka. To se pokazuje na meni.

Akademik Filipović rođen je u Banjoj Luci 3. augusta 1929. godine.

izvor: faktor.ba