IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Muhamed Filipović bh. filozof, “Alijin diplomata” i “pregovarač tokom agresije na BiH…” (foto)

OSTAĆE VELIKI INTELEKTUALAC, odlazak Muhameda Filipovića je veliki gubitak za BiH, ostao je bogat opus ostao tek kao utjeha…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, četvrtak… 27.02. 2020… 07: 22… Muhamed Filipović bh. filozof, “Alijin diplomata” i “pregovarač tokom agresije na BiH…” (foto)

Veliki gubitak i tihi odlazak, Muhameda Filipovića, bh. filozofa sa specifičnom biografijom, preselio je u 91. godini života ostavivši iza sebe 14 knjiga iz filozofije i publicistike, a javnosti je bio najzanimljiviji kao “Alijin diplomata” i “pregovarač tokom agresije na BiH”, ali i kao strastveni zaljubljenik u svoju rodnu Banju Luku.

AKO SE IPAK USPIJE DA Rezimiraju njegova naučna i politička biografija, naročito u posljednje tri decenije, može se kazati da je akademik Filipović bio zaštitnik interesa BiH, bosankog jezika i kulture. Spočitavalo mu se, s druge strane, mnogo toga.

Muhamed Filipović, rođen 3. augusta 1929. godine. Završio je osnovnu školu i realnu gimnaziju u rodnom gradu. Filozofiju, uz prirodne nauke i historiju, studirao je u Beogradu i Zagrebu, a diplomirao je 1952. godine. Doktorat iz filozofije odbranio je 1961. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

U glavnom gradu BiH i na istom fakultetu je radio kao profesor. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti. Objavio je 14 knjiga, od kojih se izdvaja “Lenjin – monografija njegove misli”, koja je prevedena na sedam jezika.

Čitaj još:   Fudbalski/ Nogometni Savez BiH je kasnio: Piksi "oteo" Bosni Sameda Baždara, Biser iz NOVOG PAZARA... (foto, video)

Muhamed Filipovič, družio se i sarađivao sa Makom Dizdarom, Mešom Selimovićem, Miroslavom Krležom, Skenderom Kulenovićem, Husrefom i Enverom Redžićem, Hazimom Šabanovićem, Alijom Izetbegovićem i Adilom Zulfikarpašićem i mnogim drugima.

Akademik Tunjo Filipović je jedan od osnivača Stranke demokratske akcije čiji je član bio do 1990. godine, nakon čega je zajedno sa Adilom Zulfikarpašićem osnovao Muslimansku bošnjačku organizaciju. Bio je ambasador BiH u Velikoj Britaniji.

U svojoj knjizi “Bio sam Alijin diplomata” posvjedočio je kako je nastala nezavisna država Bosna i Hercegovina, kako je napadnuta, kako se branila i kako je na kraju primorana da potpiše nakaradni Dejtonski mirovni sporazum.

Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma je gotovo kompletan društveno-politički angažman posvetio odbrani i afirmaciji Bosne i Hercegovine.

Čitaj još:   "POGLED MU JE BIO ZALEĐEN, NIJE TREPTAO, GLEDAO JE U JEDNU TAČKU": Učenica otkrila majci, kako je izgledao ubica ''MONSTRUM'' tokom krvavog pira... (foto)

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more