Protesti u Crnoj Gori: To”nije priča o dvije crkve, nego o dva svijeta”… (foto)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Vladimir Radulović, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, navodi da su se desile litije, ta nova forma pseudo- vjerskog, odnosno pseudo- političkog protesta…

PODGORICA: Regija, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, četvrtak… 27.02. 2020… 00: 22… Protesti u Crnoj Gori: To”nije priča o dvije crkve, nego o dva svijeta”… (foto)

Kako navodi Vladimir Radulović, iako legitiman i miran protest, on je “ipak malo što drugo do koncentrisana energija vjerskog nacionalizma”.

Kako u svom autorskom tekstu objavljenom na “Vijestima” navodi ni jedan zakon donesen do sada nije proizveo ovoliko različitih intepretacija: “oprečih mišljenja, ekspertskih i laičkih (ili „ekspertskih i laičkih“), stvarnih, ali neuporedivo više sajber emocija, bujicu tabloidne politike i tabloidnog novinarstva, restauraciju ikonografije poslednje decenije prošlog i mnogih decenija prethodnih vekova, politiku larme ili larmu jeftine politike, ‘renesansu’ tzv. hrišćanskih, odnosno preciznije, pravoslavnih vrednosti”.

“Makar ne u crnogorskoj recentnoj istoriji”, navodi on i dodaje:

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 11. mart 2019. godine

“Nažalost, dominantno odjenutih u ruho paganskog praznovjerja i sujevjerja. “Desio se Bog“, „Vaskrsnuo je narod“! Ili obrnuto!”.

On u svom autorskom tekstu navodi da je zakon, kojim je zamenjen onaj stari koji je na snazi govorvo pola veka, nužno opasan za post-vizantijski svetonazor.

“Moderan, liberalan, emancipatorski. Tipičan i paradigmatičan za sva sekularna zapadna društva. I zbog toga, naravno, subverzivan i opasan za post-vizantijski svetonazor”, kaže on o zakonu.

Na cijelu priču o priotestima i problematičnom zakonu on kaže da je izbor je zapravo vrlo jednostavan.

“Teokratska država jednog naroda ili sekularna država svih građana, svih vjera, svih vijernika i svih nevjernika”.

Radulović dalje navodi da takav kakav jeste, Zakon nepogrešivo detektuje sve unutrašnje, dubinske, nasleđene i novostečene vrijednosne.

“Liberalizam versus konzervativizam, modernizam versus tradicionalizam, individualizam versus kolektivizam, građanstvo versus narodnjaštvo, etno-filetizam versus ekumenizam, teokratija versus sekularizam, građansko obrazovanje ili vjeronauka u javnim školama, ženska ljudska prava ili svođenje žena na reproduktivne laboratorije i materinske mitove, manjinska prava u izvornom i najširem smislu te reči ili militantni duhovni pohod na marginalizovane i uplašene zajednice seksualno drugačijih”, navodi on i zaključuje da su zapravo “različitost i drugost jeres”.

Čitaj još:   JE LI MILOŠ UBIJEN, ZBOG REKETA: Nakon ubistva sve privedene osobe, puštene na slobodu...

Svoj autorski tekst završava zaključkom da protesti nisu priča o dvije crkve…

“Zato ovo i nije priča o izboru između dvije crkve, već o izboru između dva udaljena svijeta”, prenose Vijesti.

izvor Vijesti.me

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});