SANDŽAK TUGUJE ZA DVADESET LIKVIDIRANIH: Danas 27 godina od otmice iz voza “LOVĆEN” u Štrpcima… (foto)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Danas se navršava 27 godina od otmice u Štrpcima 1993., kada su srpske paravojne jedinice pod komandom Milana Lukića, LIKVIDIRALE u mjestu Štrpci putnike Bošnjake iz voza 671 na relaciji Beograd- Bar.

ŠTRPCI: Sandžak, Crna Hronika, Putovanja, vijesti, četvrtak… 27.02. 2020… 09: 22… SANDŽAK TUGUJE ZA DVADESET LIKVIDIRANIH: Danas 27 godina od otmice iz voza “LOVĆEN” u Štrpcima… (foto)

“Sjećanjem želimo da iskažemo poštovanje i javni znak, da stradale ne možemo i nećemo zaboraviti, kao ni sve što je povezano sa zločinom, zločincima i nalogodavcima”, kaže se u saopštenju rodbine otetih iz voza…

U Sandžaku danas će biti obilježeno 27 godina od otmice i ubistva 20 putnika iz voza u stanici Štrpci.

Rodbina otetih i građani položiće cvijeće u Bijelom Polju kod spomen obeliska, “Sat života” ali i u Podgorici, kod spomenika “Civilnim žrtvama ratova 1991. – 2001”.

Oni su podsjetili, da su putnici oteti iz voza “Lovćen” na liniji Beograd – Bar, na lokalnoj Željezničkoj stanici Štrpci. Tada je srpska vojska iz Višegrada izvela iz voza 20 putnika od kojih su 18 bili Bošnjaci, jedan Hrvat i jedno neidentifikovano lice.

Čitaj još:   EVO Šta pomaže kod niskog, a šta kod visokog krvnog pritiska???

“Jedan od učesnika u zločinu, Nebojša Ranisavljević iz Despotovca, uhapšen je u oktobru 1996. godine. Pred Višim sudom u Bijelom Polju osuđen je u septembru 2002.godine, na 15 godina zatvora. Odležao je kaznu, i 2011 pušten na slobodu”, kaže se u saopštenju.

Kako su u rekli, krajem 2014. godine, u zajedničkoj akciji policije Srbije i Bosne i Hercegovine, uhapšeno je 15 osumnjičenih za učešće u zločinu.

Navodi se da je Viši sud u Beogradu, u oktobru 2018. godine, u trećem pokušaju, potvrdio optužnicu tužilaštva za ratne zločine protiv pet bivših pripadnika Vojske Republike Srpske, i da suđenje traje.

“U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine – Odjeljenju za ratne zločine, za isto krivično djelo pokrenut je postupak protiv 11 osoba. Suđenje je počelo u oktobru 2015. godine i traje. Isti sud je nedavno podigao optužnicu i protiv Milana Lukića kojeg je, za druge zločine, Haški sud osudio na doživotnu robiju”, kaže su u saopštenju.

Navodi se da su stradali Esad Kapetanović, Iljaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović i Halil Zupčević.

Čitaj još:   PRIŠTINA: Haradinaj, obnavljanje saobraćaja nije nastavak dijaloga... (foto)

Stradali su i Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tome Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović i Rasim Ćorić.

Među stradalima su i Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić kao i jedno nepoznato lice.

Posmrtni ostaci Halila Zupčevića pronađeni su krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Iljaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine…

izvor agencije

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});